Kronik Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kronik baş ağrısı, yaşam kalitesini etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Sürekli baş ağrısı yaşayan bireylerde, ruhsal ve fiziksel sorunlar gelişebilir. Nedenleri arasında enfeksiyonlardan travmalara kadar pek çok faktör yer alır. Tedavi süreci, altta yatan nedenlerin belirlenmesiyle başlar.
Kronik Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
03 Eylül 2024

Kronik Baş Ağrısı


Kronik baş ağrısı, birçok insanın sürekli yaşadığı ve yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bir sağlık sorunudur. Kronik baş ağrısı, baş ağrısı yaşadığınız günlerin, yaşamadığınız günlerden fazla olduğu durumlardır. Bu tür baş ağrıları, rahatsız edici boyutlara ulaştığında, en kötü baş ağrıları sınıfına girer. Kronik baş ağrıları için kararlı, istikrarlı ve agresif bir başlangıç tedavisinin ardından, uzun dönem tedaviler ve önleyici tedbirler ağrının şiddetini ve sürekliliğini azaltmada yardımcı olabilir.

Kronik Baş Ağrısı Nedenleri


Kronik baş ağrılarının nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, aşağıdaki faktörler bu duruma katkıda bulunabilir:

  • Menenjit gibi enfeksiyon hastalıkları,
  • Beyin tümörü,
  • İnme veya felç gibi beyin damarları ile ilgili hastalıklar,
  • Kafa travması,
  • Kafa içi basınç artışı veya azalması.

Ayrıca, kronik baş ağrısı çeken hastaların sürekli olarak ağrı kesicilere yönelmesi de ağrının süreklilik göstermesine neden olabilir. Reçetesiz olarak piyasada satılan ağrı kesicilerin bile sürekli kullanımı kronik baş ağrılarına yol açabilir. Bu nedenle, haftada üç günden fazla veya ayda dokuz kereden fazla kullanılmamalıdır.

Kronik Baş Ağrısının Olumsuz Etkileri


Sürekli baş ağrısı yaşayan kişilerde birçok olumsuz etki görülebilir. Özellikle:

  • Depresyon,
  • Anksiyete bozukluğu,
  • Uyku düzensizlikleri,
  • Horlama,
  • Obezite,
  • Aşırı ağrı kesici kullanımı,
  • Aşırı kafein kullanımı,
  • Baş ve boyun bölgesinde zorlayıcı pozisyonlarda sürekli durmak.

Kronik Baş Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?

Kronik baş ağrılarının nedenini ve hangi sebepten ötürü olduğunu anlamak için mutlaka bir doktor tarafından tam bir fiziksel muayeneden geçilmesi gerekir. Hastalığı tetikleyen sabit ve tehlikeli bir hastalık olup olmadığını anlamak için MR, röntgen, bilgisayarlı tomografi gibi laboratuvar işlemleri yapılmalıdır. Ayrıca, kan testleri de uygulanarak hastanın ne tür bir rahatsızlığı olduğu ile ilgili tanı konulabilir. Böylelikle, hastada yaşanan kronik baş ağrılarının gerçek sebebi anlaşılır ve gereken tedaviye başlanabilir.

Kronik Baş Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik baş ağrısı vakalarında, öncelikli olarak altta yatan başka bir hastalığın tetiklediği bir durum varsa, hastalığın tedavi edilmesi ile kronik baş ağrısı da tedavi edilir. Eğer kronik baş ağrısı hastalığında altta yatan başka bir hastalık yoksa, ağrının başlamadan önce korunmaya alınmasıyla oluşacak kronik baş ağrıları engellenebilir. Burada önemli olan, koruma amaçlı alınacak ilaçların hastalar tarafından aşırı kullanımının olup olmadığına dikkat edilmesidir. Kronik baş ağrılarında bir diğer ayrıntı da hangi tip bir baş ağrısı yaşandığıdır. Böyle bir durumda, kişi haftada üç kereden fazla ağrı kesici ilaçlar kullanıyorsa, bu durumda öncelikle bu ilaçların tamamen yasaklanması gerekmektedir.

Uygulanacak Olan Koruyucu Tedavi Yöntemleri

Koruyucu tedavi için kullanılacak yöntemler şunlardır:

  • Beta blokerler,
  • Nöbet önleyici ilaçlar,
  • Botox,
  • Antidepresanlar,
  • Ağrı kesiciler.

Her hastalığın öncelikli olarak kökeninde sebebin belirlenmesi ve ona göre tedavi uygulanması gerekir. Kronik baş ağrısı da aynı şekilde düşünülmeli ve hafife alınmamalıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Hamil 04 Ağustos 2024 Pazar

Kronik baş ağrısı nedeniyle sürekli ağrı kesici kullanmak zorunda kalıyorum. Bu durum ağrılarımı daha da mı artırıyor? Ayrıca neden bu ağrılar haftada üç günden fazla kullanılan ağrı kesicilerle tetikleniyor olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Sevgili Hamil,

Kronik baş ağrıları gerçekten yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve sürekli ağrı kesici kullanmak zorunda kalmak da oldukça zor bir durumdur. Bu konuda birkaç önemli noktayı dikkate almanızı öneririm:

Ağrı Kesicilerin Etkisi: Sürekli ağrı kesici kullanımı, baş ağrılarınızı daha da artırabilir. Bu duruma "ilaç aşırı kullanım baş ağrısı" denir. Ağrı kesiciler, belirli bir süre sonra ağrıyı kesmek yerine ağrının daha sık ve şiddetli olmasına neden olabilir.

Tetikleyici Faktörler: Haftada üç günden fazla ağrı kesici kullanımı, beyin kimyasallarınızda değişikliklere yol açarak baş ağrılarınızı tetikleyebilir. Bu durum, ağrı kesicilere bağımlılık yapıcı bir etkiye sahip olabilir ve ağrılarınızın kronik hale gelmesine neden olabilir.

Bu durumu yönetebilmek için bir doktora danışmanız ve alternatif tedavi yöntemlerini araştırmanız önemlidir. Örneğin, yaşam tarzı değişiklikleri, stres yönetimi teknikleri veya farklı türde ağrı kesiciler gibi seçenekler değerlendirilebilir.

Umarım bu bilgiler sizin için faydalı olur. Sağlıklı günler dilerim.

Sevgiler,

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Baş Ağrısı Ne İyi Gelir?
Baş Ağrısı Ne İyi Gelir?