Ense Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Ense Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ense Ağrısı

Ense ağrısı, pek çok kişinin şikayet ettiği, çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilecek bir sorundur. Halk arasında bunun boyun fıtığından kaynaklandığı düşünülse de genellikle başka sebepler ense ağrısına yol açar. Duruş bozuklukları bile bu ağrıda etkili olabilir. Ense ağrısı oldukça rahatsızlık vericidir. Bu nedenle sebepleri belirlenerek, en kısa sürede ense ağrısı tedavisine başlanmalıdır.

Ense Ağrısının Nedenleri

Eklem, Kas ve Dokulardan Kaynaklanan Sorunlar

Bu etkenler ense ağrısının en bilinen sebepleri arasındadır. Ensedeki kasların, doku ve omurilik eklemlerinin gördüğü hasar sonucunda ense ağrısı ortaya çıkabilir. Bu etkenler arasında;
  • Aniden başın çevrilmesi, trafik kazası gibi durumlarda başın kontrolsüzce hareket etmesi
  • Fiziksel kapasitenin üzerinde boyun güçlendirme hareketlerinin yapılması, yaralanma, düşme gibi etkenler
  • Eklem kireçlenmesi sonucunda kemik kaybının olması
  • Romatoid artrit yani eklem iltihabının sonucunda
  • Yaşın ilerlemesiyle birlikte omurilik disklerinde fonksiyon kaybının olması
  • Duruş bozuklukları, genellikle masa başında bilgisayar önünde çalışanlarda etkili olur

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Bu tür baş ağrısı herkesi etkileyebilir. Buna sebep olan baş, ense ve boyunda bulunan kasların gerilmesidir. Bu saç derisinin gerilmesine neden olur ve değişik şiddette baş ağrısına ve aşağıya doğru yayılacak ense ağrısına yol açar. Kişilerde gerilim tipi baş ağrısı stres, uzun süre bilgisayara bakma, mola vermeden uzun süre araç kullanma, alkol kullanımı, kafeinli içecekler ve sigara kullanma, bazı besinlerin tüketilmesi gibi etkenlerle tetiklenebilir.

Migren

Migren baş ağrısı da ense ağrısı nedeni olabilir. Bazen baş ağrısı ortaya çıkmadan da sadece ense ağrısına yol açabilir. Migren hastaları yakınmalarında bunu belirtirler.

Eğri Boyun (Tortikolis)

Hastada ense ağrısı olduğunda, ense kasları ve başın birleşiminde şişlik meydana geliyorsa, başta bir tarafa doğru eğiliyorsa, mutlaka eğri boyun rahatsızlığı akla gelmelidir. Hastalarda kas gerilimine yol açan hastalık, genellikle anne karnındayken meydana gelir.

Diğer Sebepler

Ense ağrısı, menenjit hastalığı, yüksek tansiyon, anevrizma yani beyin damarlarında genişleme gibi sorunlarda da ortaya çıkabilir.

Ense Ağrısının Tedavisi

Ense ağrısı tedavisi bunun sebebine göre yapılır. Öncelikle hastaların fiziki muayenesi yapılır, yakınmaları dinlenerek, bazı tetkikler yapılarak ense ağrısı nedeni teşhis edilir. Buna göre tedavi planı yapılır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Bu tedavi yaralanma sonucunda, kas spazmı nedeniyle oluşan ense ağrısı için uygulanır. Ense kaslarının açılması için, baş sağa ve sola doğru hafifçe esnetilir. Hafif hareketlerle baş sağ ve sola doğru döndürülür. Ayrıca göğüs, kol ve sırt kaslarının esnetilmesi, güçlendirilmesi ense ağrısı için faydalı olur. Hareketler düzenli şekilde yapılırsa bunların yararı olur. Tedavi sırasında ayrıca;
  • Reçetesiz olan kas gevşeticiler, ağrı kesiciler kullanılabilir
  • Hafif masaj yapılabilir
  • Şiddetli yaralanma, spazm durumunda servikal boyunluk takılması tavsiye edilir
  • Ağrının hafiflemesi için sıcak ve soğuk uygulamalar yapılabilir
  • Boyun disklerinin arasında bulunan mesafenin açılması için, doktor önerisiyle boyun traksiyon cihazları kullanılabilir

Yaşam Tarzının Düzenlenmesi

Ense ağrısı çekenlerin yastığı normal yükseklikte olmalı, sertliği de ayarlanmalıdır. Bilgisayar başında, araç kullanırken, yolda yürürken duruş pozisyonuna dikkat edilmelidir. Yaşamda stres azaltılmalı, bu sayede gerilim tipi baş ağrısından korunmalıdır. Migren hastaları bunu tetikleyecek etkenlerden uzak kalmalıdır. Kemik erimesinden korunmak için, kalsiyum alımına, D vitamini almaya özen gösterilmelidir.

Cerrahi Tedavi

Beyin atardamar genişlemesi, eğri boyun, kemik çatlağı gibi nedenlerden kaynaklanan ense ağrısı için, acilen müdahale edilmelidir. Bu hastalarda ameliyat kaçınılmaz bir tedavi seçeneğidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni