Bebeklerde Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Bebeklerde Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Karın Ağrısı

Bebeklerde karın ağrısı, genellikle bebek mızmızlanıyor, bacaklarını karnına çekerek sürekli ağlıyor ve hatta morarıyorsa anlaşılabilir. Bebekler, ilk altı ay genellikle sadece anne sütü veya mama ile beslenir. Bu süre içinde süt veya mamadan kaynaklanan gaz sancıları veya beslenme sırasında hava yutma nedeniyle karın ağrısı yaşayabilirler. Bu durum, hem bebekler hem de ebeveynler için sıkıntılı bir süreçtir. Bebeklerde kolik, reflü, mide gribi, enfeksiyon, zehirlenme gibi sebeplerle karın ağrısı yaşanabilir.

Bebeklerde Karın Ağrısı Neden Olur?

Bebeklerde karın ağrısı, birçok sebeple yaşanabilir. Altı aydan küçük bebeklerde genellikle gaz sancısı, kolik gibi sebeplerle olabilir. Bu durumda bebek morarır ve sürekli şiddetle ağlar. Ayrıca bebeğin bacaklarını sürekli karnına çektiği ve yüzünü buruşturduğunu gözlemleyebilirsiniz. Karın ağrısı şikâyetinden şüphelenilen bebekler mutlaka bir çocuk hekimine gösterilmelidir. Bebeğin karın ağrısı, karın içinde bir enfeksiyon ya da başka bir hastalığın belirtisi olabilir.

Kolik

Kolik, bebeklerde karın ağrısına en çok neden olan sorunların başında gelir. Kolik için kesin bir tedavi yöntemi olmamakla beraber, bebekleri sakinleştirmek için karın bölgesine masaj yapılabilir veya uzun süre uyuyamayan, beslenme sorunu yaşayan bebeklerde hekim kontrolü ile fitil kullanılarak ağrı rahatlatılabilir.

Gaz Sancısı

Beslenme sırasında hava yutulması ya da bağırsak düzeninin tam sağlanamaması nedeniyle yaşanan karın ağrısıdır. Bebek şiddetle ağlar ve bacaklarını karnına doğru çekmeye çalışır. Bu durumda bebeğin gazını çıkarmasına yardım etmek gerekir. Birkaç damla rezene çayı, bebeğin huzurlu uyumasını ve gaz çıkarmasını sağlayacaktır.

Reflü

Bebekler beslenmeden sonra hemen yatırılmamalı, bir süre omuz üzerine alınarak gazı çıkarılmalıdır. Beslenme sırasında alınan anne sütü ya da mama tam olarak sindirilmeden yatırılan bebeklerde yenidoğan reflüsü görülebilir. Bu durum hekim tarafından tespit edilip tedavi edilebilir. Bebeğini besleyen annenin, bebeğin gazını çıkarmadan yatırmaması önerilir.

Kabızlık

Bebeklerde kabızlık çok sık olmamakla beraber yine de rastlanan durumlardandır. Uzun süre tuvaletini yapamayan bebeklerde gazla birlikte karın ağrısı görülebilir. Bu durumda bebeğe birkaç damla zeytinyağı içirmek genellikle yeterli olacaktır.

Mide Gribi

Bebeklerde karın ağrısının bir diğer sebebidir. Beraberinde kusma ya da ishal görülmez. Soğuk gıdalar tüketen ya da üşüten bebeklerde görülür. Bu durumda bebekte iştah kaybı da olacaktır. Hekim tarafından tedavisine karar verilmesi gereken bir durumdur.

Enfeksiyon

Bebeklerde karın ağrısına çeşitli enfeksiyonlar da sebep olabilir. Karın ağrısı yaşayan bebeğin dışkı tahlili yapılarak enfeksiyon olup olmadığı kolayca anlaşılabilir. Enfeksiyon varsa bir çocuk hekimi tarafından antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

Besin Alerjisi

Bazı bebeklerde ek gıdalara geçtikten sonra besin alerjileri ortaya çıkabilir. Sürekli aynı gıdaları aldıktan sonra karın ağrısı yaşıyorsa bir hekime başvurulmalı ve alerji testi yapılmalıdır. Alerji, bebekler için önemli bir konudur ve anaflaktik şok ile ölüme bile sebebiyet verebilir.

Pilor Stenozu

Bebeklerde karın ağrısı, beslendikten hemen sonra ağlama ile başlıyor ve bebek şiddetle püskürme şeklinde kusuyorsa pilor darlığı var demektir. Bu, önemli bir hastalıktır ve mutlaka hekime başvurulması gerekir. Cerrahi müdahale gerektirebilen önemli bir hastalıktır.

Ekstra Bilgiler

Bebeklerde karın ağrısı belirtilerini hafifletmek ve önlemek için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır:

  • Bebeğin beslenme sırasında hava yutmasını önlemek için uygun pozisyonda beslenmesini sağlamak.
  • Beslenme sonrası gazını çıkarmak için bebeği omuz üzerinde tutmak ve sırtına hafifçe vurmak.
  • Gaz sancısını önlemek için bebeğe rezene çayı gibi doğal çözümler sunmak.
  • Bebeklerin altı ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesini teşvik etmek.
  • Bebekte karın ağrısı belirtileri sürekli ve şiddetliyse mutlaka bir uzmana danışmak.

Sonuç olarak, bebeklerde karın ağrısı çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve bu durum ebeveynler için oldukça endişe verici olabilir. Ancak, doğru müdahaleler ve uzman desteği ile bu sorunların üstesinden gelmek mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni