Sağ Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Sağ Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Omuz Ağrısının Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Sağ omuz ağrısı, genellikle darbe veya yaralanma sonucu ortaya çıkan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Pek çok kişi, bu ağrıların sağ kola kadar uzanmasını kalp krizi belirtisi olarak düşünse de, bu tamamen yanlıştır. Kalp krizi veya kalple ilgili herhangi bir hastalık durumunda belirtilerin sol kolda görüldüğünü söyleyebiliriz. Sağ omuzda meydana gelen ağrılar, farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Sağ Omuz Ağrısının Önemi

Pek çok kişi, omuz ağrısı deyince sadece tek bir noktayı işaret eder. Oysa sağ omuz ağrısı, tendonlar ve kaslarla birleşmiş yapıda olan çeşitli eklemlerde meydana gelen ağrılar söz konusu olduğundan, ciddiye alınması gereken bir durumdur. Bu eklemler, kolumuzun hareket kabiliyetini artırarak, sırtımızı kaşıma veya bir nesneyi uzağa atma gibi fonksiyonları yerine getirmemizi sağlar.

Hayatımızı daha kolay hale getiren kollarımızla gerçekleştirdiğimiz hareketlerin bazı olumsuz sonuçları olabileceğini bilmek gerekmektedir. Gerçekleştirilen hareketler sonucunda omuzda bulunan yumuşak dokularda veya kemikli yapılarda çıkık veya sıkışma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bunlar da sağ omuz ağrısı olarak kendini gösterebilir.

Sağ Omuz Ağrısının Yaş Gruplarına Göre Değişimi

Omuzlarda ortaya çıkan ağrılar, farklı yaş gruplarındaki kişilerde çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Her yaştan insanda görülebilen yaygın şikayetler arasında yer alan sağ omuz ağrısı, çocukluk çağlarında genellikle yaralanma, darbe ve zedelenme gibi sorunlardan dolayı ortaya çıkabilir. İlerleyen yaşlarda ise daha çok yıpranma nedeniyle görülebilir.

Sağ Omuz Ağrısı Neden Olur?

Omuzlarda meydana gelen ağrıların en sık görülen nedenleri, kas, tendon ve omuz yapısını oluşturan diğer yumuşak dokularda oluşan zedelenmelerdir. Sağ omuza alınan darbeler, sağ kolla gerçekleştirilen ters hareketler veya sağ omza aşırı yük binmesine neden olan egzersizler sonucunda sağ omuz ağrısı sorunu ile karşılaşmak mümkündür. Ayrıca boyun bölgesinde ortaya çıkan sinir sıkışması sorunu da sağ omuza ağrı vurmasına neden olabilir. Bunların dışında, omurilik, akciğer ve mide kısmında bulunan bazı organlarda meydana gelen hastalıklar da ciddi omuz ağrısı sorunlarına yol açabilir. Bu sorunların başlıcalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Köprücük kemiğinde meydana gelen kırıklar
  • Bursit
  • Tendonlarda zorlama
  • Omzun ayrılması
  • Omurga incinmeleri
  • Tendinit
  • Diyafram altında oluşan iltihaplanmalar
  • Safra kesesi hastalıkları

Sağ Omuz Ağrısı Yaşayan Kişi Ne Zaman Doktora Gitmelidir?

Her ağrıda doktora gitmek çoğu zaman vakit kaybı olabilir. Bu yüzden kişi sağ omuz ağrısı sorunu ile karşı karşıya kalıyorsa, bazı durumları göz önünde bulundurmalı ve bu durumlarda doktora gitmelidir. Sağ omuzda meydana gelen ağrılarda uzman kontrolüne ihtiyaç duyulduğunu gösteren durumlar şunlardır:

  • Bir eşyayı kaldırırken zorlanma
  • Eklemde deformasyon yaşanmasına neden olabilecek yaralanmalardan sonra
  • Dinlenme pozisyonunda iken veya geceleri ağrı yaşanması
  • Kolu kaldırma sırasında zorlanma yaşanması
  • Kolda veya eklemde şişlik ve yaralanma olması
  • Ateşle beraber seyreden sağ omuz ağrısı
  • Olağan dışı başka belirtiler yaşandığında

Sağ Omuz Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omuzlarda meydana gelen ağrıların tedavisinde öncelikle bu ağrılara neden olan durumların saptanması gerekmektedir. Böylelikle sağ omuz ağrısı yaşanmasına neden olan durumun belirlenerek tedavisine başlanması, omuzdaki ağrının da dinmesine olanak sağlayacaktır. Eğer ağır bir egzersiz veya spor sonrasında ağrı yaşanıyorsa, kişinin dinlenmesi ve bölgeye sıcak ya da soğuk kompres uygulanması faydalı olabilir. Masa çalışanları arasında yer alıyorsanız, boyun ve omuz bölgesi için belli aralıklarla esnetme egzersizlerinin gerçekleştirilmesi de ağrıların tedavisinde faydalı olabilir.

Son olarak, sağ omuz ağrısının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak, ağrıların ciddiyetini anlamak ve uygun tedaviye başlamak açısından önemlidir. Kendi kendine geçmeyen ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen ağrılarda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sağ Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Alt Çene Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Alt Çene Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi