Çene Eklemi Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Çene Eklemi Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çene Eklemi Ağrısı

Çene eklemi ağrısı, genellikle zonklayıcı bir şekilde ortaya çıkmaktadır ve özellikle hareket esnasında meydana gelen şiddetli ağrılar, yaşam kalitesinin ciddi şekilde düşmesine neden olabilir. Çene eklem ağrısı, birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bu ağrılar özellikle gençlerde diş sıkma ve gıcırdatma nedeniyle oluşan ağrılardan biridir. İnsanlar uyurken diş sıkarak çene eklemlerinin zorlanmasına ve kasların yorulmasına neden olabilir. Bu zorlanmalar ise doğrudan çene eklemi ağrılarına yol açabilir. Ayrıca, sert besinlerin tüketilmesi gibi genel nedenler de çene eklemi ağrısına neden olabilir. Sert ve zor yiyeceklerin tüketilmesi durumunda çene ağrısı meydana geldiğinde, bu ağrı genellikle kasların zorlanmasından kaynaklanmaktadır. Şimdi çene eklemi ağrısına neden olan etkenlerden bahsedelim.

Çene Eklemi Ağrısına Neden Olan Etkenler

  • Çene Eklemi Disfonksiyonu: Çene ekleminde meydana gelen fonksiyon bozuklukları durumunda şiddetli çene ağrısı meydana gelir. Çene eklemi, alt çeneyi kafa tasına bağlayan eklemdir. Bu eklemde meydana gelen travmalar ve diğer durumlar doğrudan çene ekleminin çalışmasını engelleyebilir. Bu durum çene kası spazmları, baş ağrısı, boyun ağrısı ve diş ağrısı gibi belirtilerle kendisini gösterebilir.
  • Çene Kanseri: Çene eklemi ağrısının en ciddi nedenlerinden biri çene kanseridir. Çene ekleminde oluşan ve farklılaşan hücreler kanser hücresi olarak bilinir. Bu kanserin ilerlemesi durumunda genellikle çene kemikleri de kanser hücrelerinden etkilenir. Daha çok sigara ve alkol tüketen insanlarda meydana gelir.
  • Tetanos: Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan tetanos, çenenin kilitlenmesine ve aynı zamanda çok şiddetli ağrıların ortaya çıkmasına neden olur. Bu hastalıkla birlikte dolaşım bozulur ve bu nedenle şiddetli çene eklemi ağrısı meydana gelir.
  • Çene Eklemi Çıkması: Çene eklemi çıkması, nefes almada zorluk, ağız içinde kanama, çene doğrultusunun aniden değişmesi ve çeneyi hareket ettirmede zorlanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durum acil tıbbi müdahale gerektirir. Tedavi geciktirilirse iltihaplanmalar oluşabilir.
  • Stres: Çene eklemi ağrısına neden olan en önemli psikolojik etkenlerden biri strestir. Gün içerisinde meydana gelen stresli durumlar doğrudan çene ekleminde ağrıların oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden stresten uzak durmanız gerekmektedir.

Çene Eklemi Ağrısı İçin Alınması Gereken Önlemler

  • Çene eklemi ağrısının varlığı süresince kesinlikle çenenizi yoracak sert besinleri çiğnemeyin. Bu süreç içerisinde bol bol yumuşak besinler yiyerek doymaya çalışın. Aslında bu durum bir tedavi yöntemi olarak da kabul edilir.
  • Çene eklemi ağrısının diğer bir tedavi yöntemi ise geniş esneme, şarkı söyleme ve sakız çiğneme gibi aktiviteleri bırakmaktır. Bu gibi durumlar doğrudan çene ağrısının artmasına neden olabilir.
  • Çene eklemi ağrısı, çenede bulunan kaslarda ağrılar meydana geliyorsa bu durumda kaslarınızı rahatlatacak masaj yöntemleri kullanabilirsiniz. Bol bol çenenize masaj yaparak rahatlayabilirsiniz.
  • Eğer kişi uyku sırasında diş sıkma ya da diş gıcırdatma gibi durumlar yaşıyorsa, bu durumların doğrudan çene eklemi ağrısına neden olabileceğini unutmamalısınız. Bunun için doktora giderek tedavi olabilirsiniz. Bu sorunun giderilmesi durumunda çene eklemi ağrısı da ortadan kalkacaktır.
  • Son olarak, evinizde dişlerinizden herhangi birinin çürük olup olmadığını ya da kırık olup olmadığını kontrol edin. Çünkü bu gibi durumlar doğrudan çene eklemine etki ederek ağrıların oluşmasına neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni