Omuz Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Omuz Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Eklem Ağrısı

Omuz eklem ağrısına sebep olan omuz sıkışması sendromu, eklem fonksiyonunda bozulma nedeniyle, kolumuzu yukarı kaldırmamızı sağlayan kasın kirişinin omuz kemikleri arasında sıkışıp zedelenmesidir. Bu zedelenme ciddi boyutlarda olursa kirişin kopmasına yol açabilir. Omuz eklemi, vücudumuzda en geniş hareket alanına sahip eklemimizdir. Kürek kemiği, köprücük kemiği ve omuz başı kemiğinin bir araya gelmesiyle oluşan eklemdir. Omuz ekleminin hareketlerini yapabilmesi için bu üç eklemin uyum içerisinde çalışması gerekmektedir. Bu üç eklem uyum içinde çalışmazsa omuz eklemi ağrısı ile baş başa kalırız.

Omuzların zaman içinde çökmesi, omuz çevresi ve kürek kemiği çevresindeki kasların zayıflaması, köprücük kemiği çıkıntısının gaga gibi olması, köprücük kemiği ile kürek kemiğinin kabalaşması gibi omuz kirişinin geçtiği mesafenin daralmasına ve kirişin burada sıkışarak incinmesine ya da kopmasına sebep olabilir. Bu incinme, kopma sonucunda omuz eklemi ağrıları ortaya çıkar. Özellikle kolu geriye götürme, palto giyme hareketi veya yukarı uzanma sırasında omuz eklem ağrısından yakınmalar olur. Omuz eklem ağrısından dolayı hasta gece o omuzunun üzerine yatamaz. Omuz eklemi ağrısından dolayı hareket kısıtlanmasına bağlı olarak donuk omuz gelişir.

Omuz Eklem Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

  • Eklem ya da tendon iltihaplanması: Eklem ve tendonların iltihaplanması şiddetli omuz eklem ağrısına sebep olabilir. Gece oluşan omuz ağrıları ve kolun fazla kullanılmasıyla ağrının artması eklem ve tendon iltihabını gösterir.
  • Bursit: Omuz eklemini saran yumuşak doku üzerindeki sıvı dolu keseciklerin iltihaplanmasıdır. Uzun süre temizlik yapmak, dirseklere fazla dayanmak, uzun süre enstrüman çalmak bursit nedeniyle omuz eklem ağrılarına sebep olur.
  • Tendon kopması: Omuzdaki kemiği tutan tendonların kopması sonucunda omuz ekleminde ağrı olur.
  • Donuk omuz: Omuzda devamlı ve geçmeyen ağrı tutulumudur. Hareketle birlikte omuz ekleminde ağrılar olur.
  • Tendon kireçlenmesi: Tendonlarda kalsiyum birikmesi sonucunda oluşur. Kireçlenme ile hareket kısıtlaması gelir. Hareket ettikçe omuz ekleminde ağrı olur.
  • Omuz çıkığı: Omzun üst kısmındaki kemiğin aniden kürek kemiğinden ayrılmasıdır. Bu durum omuz ekleminde şiddetli ağrılara sebep olur.
  • Omuz ayrılması: Akromiyoklaviküler eklemdeki zedelenme sonucu oluşan rahatsızlıktır. Omuz ayrılması sonucu omuz ekleminde ağrı oluşur.
  • Labral yırtılma: Omuz kemiklerinin birleştiği yerdeki dokunun zarar görmesi ile oluşur. Dokunun zarar görmesi sonucu omuz eklem ağrıları görülür.
  • SLAP lezyonu: Kolun üzerine şiddetle cisim düşmesi sonucu oluşan yırtılmadır. Yırtılma sonucunda omuz eklem ağrısı oluşur.
  • Artrit: Omuz ekleminde meydana gelen artrit (eklemlerin iltihaplanması ile şişme ve sertleşmeye yol açan hastalık) omuz ekleminde şiddetli ağrılara sebep olur.
  • Omuz instabilitesi: Travma sonucunda oluşan çıkıklardır. Bu çıkıklar omuz ekleminde ağrılara sebep olur.

Omuz eklem ağrılarında, soğuk uygulama, fizik tedavi, ilaç tedavisi, kortizon enjeksiyonları, istirahat ve esnetme hareketleri ağrının tedavisinde yardımcı olur.

Sağlıklı günler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni