Kuyruk Sokumu Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Kuyruk Sokumu Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kuyruk Sokumu Ağrısı

Kuyruk sokumu, vücudumuzda bulunan 33 omurun en altındaki, sonuncusudur. Tıp dilinde "koksiks kemiği," halk arasında ise "poçik" olarak adlandırılan kuyruk sokumu, leğen kemiği içindeki organları alttan destekleyen kasların yapışma noktasıdır ve büyük bir öneme sahiptir. Kuyruk sokumu ağrısına neden olan sebepler genellikle incinme, yaralanma veya zorlanmalardır. Bu ağrı bazen büyük hastalıkların işaretçisi olabilir. Anatomik konumu gereği vücudumuz için çok önemli olan kuyruk sokumu, ne kadar küçük olsa da çeşitli işlevleri bulunmaktadır.

Kuyruk Sokumu İşlevleri

  • İdeal duruşun devamı
  • Sırt kemiğinin ve kemikle ilişkili yapıların sabit tutulması
  • Lif ve bağların birbirleriyle olan bağlarının güçlendirilmesi
  • Kalçalara uygulanan baskının dağıtılması

Kuyruk Sokumu Ağrısının Nedenleri

İncinme

Doğrudan veya dolaylı olarak kuyruk sokumunun incinmesi, kuyruk ağrısının başlıca sebeplerindendir.
  • Bel kemiğinin alt taraftan darbe alması
  • Buz pateni yaparken düşme veya attan düşme gibi kuyruk sokumu ya da sırtın üzerine düşmek
  • Çeşitli kaza durumlarında kuyruk sokumunun yerinden çıkması

Zayıf Vücut

Cilt altı yağı dokusu zayıf olan insanlarda, özellikle de kadınlarda, kuyruk sokumu herhangi bir darbe aldığında daha kolay zedelenebiliyor.

Aşırı Baskı

Uzun süre ve aralıksız araba kullanmak, masa başında çalışmak gibi uzun süre devam ettirilen yanlış oturuş pozisyonları nedeniyle kuyruk sokumunda kronik ağrı oluşabilir.

Obezite

Aşırı kilolar nedeniyle bel kemiğindeki fazla yük sıkışır ve kuyruk sokumu veya kuyruk kemiğinde ağrı meydana gelir.

Sürekli Zorlama

Kuyruk sokumu ağrısı şikâyetlerinin en büyük nedeni sürekli zorlamadır. Aynı hareketlerin tekrarlandığı etkinlikler veya sporlar, kuyruk sokumunun esnemesine yarayan kas sistemi üzerinde aşırı baskı oluşturur ve kuyruk sokumunun esneme özelliğini yitirip zedelenmesine yol açabilir. Bu durumda kuyruk sokumu ağrısı kronik bir hastalığa dönüşebilir.

Yaş

İnsan yaşlandıkça, vücudumuzun iskelet yapısının ve kas dokularının bileşenlerinde aşınma ve yıpranma meydana gelir. Bu aşınmalar ve yıpranmalar, kıkırdağımızı ve kemiklerimizi zedelenme, yıpranmaya ve kırılmaya karşı daha hassas yapar. Kuyruk sokumu ve kuyruk kemiği de yaşlanmayla birlikte incinmeye daha meyilli olurlar.

Tümör

Nadiren de olsa kuyruk kemiği bölgesinde ağrı, şiddetli kabızlık veya uzun süren pelvin enfeksiyon sonucunda da kuyruk sokumunda ağrı oluşabilir.

Kemik Kanseri

Kuyruk sokumunda ağrı yapabilen nadir hastalıklardan birisi de kemik kanseridir.

Omurga Sinirlerinin Sıkışması

Omurgamızın sinirlerinde oluşan herhangi bir baskı da kuyruk kemiğini uyarır ve kalçalar, kuyruk sokumu ve bel bölgesinde ağrı hissedilmeye başlanır.

Cinsiyet

Kadınlarda oturarak düşmenin daha yaygın olması veya normal doğumda kuyruk sokumu kemiğinin aşırı zorlanması gibi nedenlerle kuyruk sokumu ağrısı erkeklere göre kadınlarda 5 kat daha fazla yaşanır.

Kemik Çıkıntısı

Kemikte dışa doğru büyüme kemik çıkıntısı olarak adlandırılır. Omurga bölgesinde görülen kemik çıkıntısı nedeniyle kuyruk sokumunda sürekli ağrıya neden olur.

Kuyruk Sokumunun Eğimli Olması

Doğuştan kuyruk sokumu daha eğimli olan kişilerde kuyruk sokumu daha hassas olur ve mekik gibi basit aktivitelerde bile kuyruk sokumunda katlanılmaz ağrılar oluşabilir.

Depresyon

Vücudun kendi kendine ürettiği doğal ağrı kesiciler depresyon, ağır kaygı, stres gibi psikolojik rahatsızlık durumlarında daha az salgılandığı için normalde hissetmeyeceğimiz ağrılar hissedilmeye, mevcut ağrılar da daha fazla hissedilmeye başlanır.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Kuyruk sokumunda sürekli bir ağrı veya rahatsızlık durumunda uzman bir ortopedi doktoruna görünmek gerekir. Kuyruk sokumu ağrısının yukarıda bahsettiğimiz gibi birçok nedeni olduğundan, kuyruk sokumu ağrısının iyileşmesi için uygulanacak tedavi de birçok farklı şekilde olur ve uygulanacak metot kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Tedavisi

Minder/Simit

Kuyruk kemiğinde ağrı çekenlerin sert yüzeye oturmamaları için özel minderler veya kuyruk sokumunun yere temas etmemesi için silikon ya da süngerden yapılmış simit adı verilen ürünler aracılığıyla kuyruk sokumu ağrıları iyileştirilmeye çalışılır.

Uygun Pozisyonda Duruş

Anormal yürüyüş veya uygun olmayan pozisyonda oturmaktan kaynaklanan kuyruk sokumu ağrılarında, bunlar düzeltilerek ağrının geçmesi amaçlanır. Baş ve boyun düz, vücut ise dik bir pozisyonda oturularak kuyruk sokumundaki ağrı en hafife indirilir. Ayağa kalkarken yaşanan kuyruk sokumu ağrısında da aniden ayağa kalkmak yerine, ilk önce boyun hafif eğilerek veya bir yere tutunarak yavaşça kalkılması tavsiye edilir.

Sıcak Su Tamponu

Kaplıcalarda sıcak suyla bel, kemik ve kuyruk sokumu ağrılarının azalması kanıtlanmıştır. Evde ise ağrıyan kuyruk sokumunuza günde 3-4 defa, 10-15 dakikalık seanslarla sıcak su torbası ile tampon yaparak ağrıda azalma ve rahatlama sağlanabilir.

Masaj

Uzman eller tarafından yapılan masajlar hem kuyruk sokumu ağrısını hem de diğer bölgesel ağrıları dindirmek için yapılacak tedavi yöntemlerindendir.

İlaç

Hekiminizin kontrolünde onun önerdiği ilaçlar veya reçetesiz satılan Naproxen gibi kas gevşeticiler kuyruk sokumu ağrısını geçirebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamilelikte Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli Göz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli Göz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Kol Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Kol Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sol Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sol Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çoçuklarda Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Çoçuklarda Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Güncel

Sürekli Mide Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Mide Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi