Dolgulu Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
22 Temmuz 2024

Dolgulu Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Dolgu, çürük nedeniyle yapısını ve şeklini kaybeden dişe eski görünüm ve işlevini kazandırmak için uygulanan bir yöntemdir. Genellikle azı dişlerde uygulanan bu yöntem, diğer dişlerde de yüzeye uygulanan bir yöntemdir. Özellikle azı dişlerde oluşan çürümeler, dişin orta kısmında oluşan ve içeriye doğru bir boşluk olacak şekilde mikropların dişleri oyması ile oluşur. Öncelikli olarak çürüyen dişin ölü yerleri diş hekimi tarafından temizlenerek bakteri ve çürümüş diş parçalarından arındırılır ve dişin içeride oluşan boşluğuna göre dolgu uygulanır.

Genelde dolgu yapılan dişlerde bir ağrı dönemi oluşur. Dişin işlem esnasında uyuşturulmasından kaynaklı hissedilmeyen ağrı ve acılar, uyuşturucunun etkisi geçmesi ile kendisini gösterir. İyileşme süreci boyunca dolgulu dişlerde oluşan ağrılar, yapılan dişin az kullanılması ile rahatlatılabilir. Ayrıca dişe yapılan dolguda hava kalmış ise bu da kişinin dolgulu dişte ağrı yaşamasına neden olabilir. Başka bir şekilde, dolgulu olan dişe uygulanan dolgu gerekli şekilde yerleştirilmemiş ise hasta dolgunun hareket etmesinden veya düşmesinden ötürü de dolgulu diş ağrısı çekebilir.

  • Öncelikli olarak dişin bulunduğu bölgenin az kullanılması.
  • Dolgunun yerinin iyileşmesi için çok sıcak veya soğuk gıdalardan kaçınılması.
  • İyileşme sürecinde daha çok sıvı gıdalar alınması.
  • Katı gıdalardan ve çiğneme işlemi çok olan besinlerden uzak durulması.
  • Dolgulu dişin zarar görmemesi için ve kendini çabuk toparlaması için düzenli şekilde yumuşak diş fırçası ile fırçalanması, dolgulu diş ağrılarını hafifleterek iyileşmesini hızlandırabilir.

Bunun dışında, diş hekimlerinin dolgulu dişi gerektiği şekilde hava almayacak şekilde iyice yerleştirmesi gerekir. Bu türde bir işlem hatasında hasta, uyuşturucunun etkisi geçtiği an diş içerisine giren hava akımından ötürü aynı acıları yaşamaya devam eder. O yüzden diş hekimlerinin hava kalmayacak şekilde dolgulu dişi yerleştirmesi önemlidir. Bazı durumlarda hasta bu olayı fark etmeyip dişi ısrarlı bir şekilde yoğun bir kullanıma bırakırsa, dolgulu diş daha şiddetli ağrılar getireceğinden kanal tedavisi uygulamasına geçilmesine neden olabilir.

Dolgulu Dişin İyileşme Süreci

Dolgulu dişlerinizin kullanımına alışmak ve yerinin iyileşmesi için ortalama iki hafta kadar yukarıda bahsettiğimiz yeme şekillerini mutlaka uygulamanız gerekmektedir. Bunların yanında ayrıca dolgulu dişin iyileşme sürecinde doğal gargaraları da kullanabilirsiniz. Ağız içi temizliğini sağlayacağından, dolgulu dişlerin ağrımasını da engelleyerek iyileşmesine yardımcı olur.

Ekstra İpuçları
  • Dolgulu dişin üzerine fazla baskı yapmamaya özen gösterin.
  • Diş hekiminizin önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz.
  • Gargara yaparken tuzlu su kullanarak ağız içi hijyenini sağlayabilirsiniz.
  • Düzenli aralıklarla diş hekiminizi ziyaret ederek dolgunun durumunu kontrol ettirin.

Dolgulu diş ağrısını hafifletmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için bu önerilere dikkat edebilir ve gerektiğinde diş hekiminize başvurabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ferahfeza

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Dolgu yaptırdıktan sonra dişimde sürekli bir ağrı hissediyorum. Bu normal mi yoksa bir şeyler ters mi gidiyor? Dolgulu dişimin iyileşmesi için ne yapmamı önerirsiniz? Sıcak ve soğuk gıdalardan kaçınmak gerçekten etkili olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ferahfeza, diş dolgusu sonrasında bir miktar ağrı veya hassasiyet hissetmek bazen normal olabilir, ancak bu ağrı uzun süre devam ediyorsa veya şiddetliyse, diş hekiminize tekrar başvurmanız iyi olur. Dolgulu dişinizin iyileşmesi için sıcak ve soğuk gıdalardan kaçınmak genellikle etkili olabilir; bu, hassasiyeti azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, ağız hijyenine dikkat etmek ve dişlerinizi nazikçe fırçalamak da iyileşme sürecini hızlandırabilir. Doktorunuzun önerilerini takip etmek en doğru yaklaşım olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Güncel

Ayak Tabanı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Tabanı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Çene Altı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çene Altı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Gebelikte Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Ağrı Belirtileri ve Tedavisi