Diş kökü ağrısı, diş için zararlı olan maddelerin yani asitli ve şekerli besinlerin fazla tüketilmesi ile dişin yüzeyine besin maddeleri yapışır. Dişlerde temizleme bile yapılsa bu besin maddeleri kolay kolay çıkmamaktadır. Dişlerde kalan besinler zamanla diş köküne rahatsızlık vermeye başlarlar. Bu sebepten dolayı
diş kökü ağrısı meydana gelmektedir.
Diş kökü ağrıları genellikle dişte meydana gelen çürüme, 20'lik diş başlaması, kanama, damak ve çene kemiğinin rahatsızlığından dolayı oluşmaktadır. Eğer diş köklerinde ağrılar mevcut ise tüketilen şekerli ve asitli gıdalardan belli bir süre uzak durulmalıdır. Özellikle diş hekimleri bu tarz gıdalardan uzak durulması gerektiğini dile getirirler. Şekerli ve asitli besinlerin dişte çürük oluşumuna, diş eti hastalıklarına ve ağızda koku yayılması neden olmaktadır.
- Şekerli, tatlı ve asitli gıdaların fazla tüketilmesinden uzak durulmalıdır.
- Öğlen ve akşam yemeklerinde elma ve havuç tüketilmelidir. Bunun nedeni sert gıdalar oldukları için dişler doğal yolla temizlenmektedir.
- Diş diplerine masaj yapacak diş ipleri kullanılmalıdır.
- Şekerli ve yapışkan gıdalar tüketildiğinde dişler fırçalanmalıdır. Eğer fırçalama durumunuz yok ise bol suyla ağız çalkalanmalıdır.
- Tatlı ve şekerli gıdalar tüketildikten sonra bir parça peynir yenmelidir. Peynirin diş çürüğü ağrısını engelleyici özelliği olmasıdır.
- Eski zamanda insanlar sert gıdalar ile beslendikleri için dişleri doğal yolla temizlenmiş olurdu. Günümüzde insanlar hazır gıdalara yönelimi fazla olmasından dolayı diş kökü ağrılarında artış yaşanmaktadır.
Diş kökü ağrısı arttıracak zararlı besinler
Bisküvi, şeker, kola ve çikolata gibi hazır besinler kısaca abur cuburlar diş etlerine ve minesine yapışırlar. Bu olay diş yüzeyini aşındırarak diş kökü çürüklerinin oluşmasını sağlar. Bu gıdalar diş etlerinin yapısını bozar, kanamaya sebep olur, etlerin kırmızı olmasına neden olmaktadır. Diş köklerinde meydana iltihaplanmalar yüzünden şiddetli ağrılar oluşmaktadır. Diş etlerinde oluşan rahatsızlıklardan dolayı etler gücünü kaybeder ve dişlerle arasındaki bağı koparır. Tüketilen gıdalar çok önemlidir. Dişlerin, diş etlerinden ayrılmasından dolayı kanamalar oluşur. Tüketilen gıdaların artıkları bu kısımlara girer ve bakteri oluştururlar. Bakteriler giderek çoğalır. Böylece diş kökleri geçmeyen ağrılarla savaş zorunda kalır.
Diş kökü ağrısı yakalanmamak için kullanılan maddeler
Uzman doktorlar tarafından hastalara önerilen gıda maddelerin en başında protein taşıyan ürünler gelir. Protein diş ağrılarını engelleyici özelliği vardır. Ayrıca insanın temel yapı taşını ise protein oluşturmaktadır. Peynirin diş ağrılarında doğal antibiyotik olduğunu birçok insan bilmemektedir. Özellikle şeker tüketiminden sonra yenilen peynir diş minesinde oluşabilecek olan çürükleri ve çürüklerin köke kadar ilerlemesini engeller.
Diş kökü ağrısı çözümleri
Uzmanlar diş fırçalamasının önemli olduğunun üstüne basarak belirtmektedirler. Diş fırçalanması günde 2 kere sabah ve akşam yapılır. Diş fırçalanmasının önemi ise diş hastalıklarından dişlerimiz korumaktır. Diş fırçalamakla beraber akşam Diş ipi ile dişlerin aralarındaki yemek artık temizlenip sonrasında bakteri giderici gargara kullanılmalıdır. Misvak gibi materyal doğal bir diş temizleyicisi görevi görmektedir. Diş kökü ağrısından sakınmak için dişlerin bakımı ve temizliği çok önemlidir. Diş kökünden meydana gene beklenmedik kanamalar, beyazlaşmalar, kızarıklıklar ve geçmeyen ağrılar görüldüğünde diş hekimine başvurulmalıdır.