{ "title": "Yemekten Sonra Karın Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/yemekten-sonra-karin-agirisi.jpg", "date": "19.01.2024 20:04:57", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Yemekten Sonra Karın Ağrısı, yemekten sonra ortaya çıkan karın ağrısı anormal bir durum değildir. O nedenle çok da fazla endişelenmeye gerek yoktur. Yemek yedikten sonra birçok nedenden dolayı karın ağrısı yaşanabilir. Yemek yedikten sonra özellikle mide, bağırsaklar, apandisit, karaciğer, safra kesesi, dalak ve pankreas gibi organlarda ortaya çıkan ağrılar karın rahatsızlığını arttırabilir.

Yemekten Sonra Karın Ağrısı Neden Olur?

Yemekten sonra yaşanan karın ağrısı genelde sağlıksız ya da düzensiz beslenmeden, sindirim sistemindeki bozukluklardan dolayı ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda karın ağrısının altında çeşitli rahatsızlıklara da rastlanabilir. Yemekten sonra yaşanan karın ağrısının nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

Aşırı Yemek Yeme: Çok hızlı ya da çok fazla yemek yemek karın ağrısına neden olabilir. Yaşanan ağrı vücudun doyma hissine karşı verdiği bir sinyaldir.

Gıda Hassasiyeti: Baharatlı yiyecekler genelde mide ekşimesine neden olur. Sindirimi zor olan yiyecekler ise midede krampa neden olur. Bu her iki durum sonunda da karnın üst bölgesinde ağrılı ya da acı veren bir his ortaya çıkar. Ayrıca besin zehirlenmesi de yemekten sonra karında keskin ağrılar yaşatır. Besin zehirlenmesinin belirtisi yemekten sonra bulantı, kusma ve terleme şeklinde görülür.

Kabızlık: Kabızlık yaşayan kişiler dışkı sertleşmesine maruz kaldığı için yenilen yemekler sindirim bölgesinde ağrılı bir baskı meydana getirir. Sindirim bölgesi dolu olduğu için yenilen yemekler sindirim sisteminin daha da dolmasına sebep olur. Uzun süreli yaşanan kabızlık hali ilerleyen zamanlarda stresli bir bağırsak sendromuna yol açar. Ayrıca ince ya da kalın bağırsakta bir tıkanma varsa bu durum besinlerin düzenli bir şekilde sindirilmesine engel olur. Tıkanma genelde sindirilmeyen büyük bir besin parçası yüzünden ya da besinlerin bağırsağa yapışmasından kaynaklanabilir. Bağırsakta yaşanan tıkanma mide kramplarına bu da karın ağrısına neden olur.

Laktoz İntoleransı: Laktoz içeren süt ve süt ürünlerine karşı bir alerjidir. Bu besinler içerisinde laktoz barındırdığı için bazı kişiler tarafından sindirilemez. Bu alerjisinin farkında olan kişiler kesinlikle bu yiyecekleri tüketmemeli ya da laktoz içermeyen yiyecekler tercih etmelidir. Aksi taktirde yemek sonra karında şiddetli bir ağrı yaşanmasına neden olur.

Safra Taşları: Safra taşları safra kesesinin zorlanmasıyla meydana gelir. Bu taşlar kimi zaman kum halinde ya da irili ufaklı şekillerde olabilir. Taşlar farkında olmadan safra kesesinde geliştiği, büyüdüğü zaman karnın sağ bölgesinde ağrı yaşanır. Safra taşları normal zamanda da ağrıya sebep olan bir durumdur. Özellikle çok fazla bitkisel ya da hayvansal yağ içeren besinlerin tüketilmesi karında ağrıların yaşanmasına neden olur.

Divertikül ve Pankreas İltihabı: Divertikül iltihabı kalın bağırsaktaki kasların yapılarının bozulmasıyla meydana gelir. Divertikül olarak bilinen zayıf noktalar bağırsakta dışkıların ilerlemesini engeller. Bu da kalın bağırsakta iltihaplanmaya yol açar. Böylece yemekten sonra besinler midede zorlama yaparak karın ağrımasına yol açar. Pankreas iltihabı ise sindirim enzimlerinin bağırsağa giren besinler yerine dokuya zarar vermeye başlamasıyla meydana gelir. Pankreas iltihabına bağlı olarak ağrılar genelde yemekten sonra mide bölgesinin alt sol bölümünde kramplara neden olur. Bu da karın ağrısı yaşanmasına senep olur.

Yemekten Sonra Karın Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yemeklerden sonra karında ağrı hissediliyorsa püf noktalarıyla yaşanan ağrılar bir nebze olsun dindirilebilir ya da ağrı yaşanması önlenebilir. Bunun için öncelikli olarak yemek esnasında ve sonrasında sıvı tüketimi artırılabilir. Düzenli sıvı tüketimi sindirim rahatsızlığı ile mücadelede oldukça önemlidir. Bunun haricinde sindirimi zor ürünlerden, baharatlı ve asitli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Mide ekşimesi arkasından mide ağrısına sebep olduğu için yağlı yiyeceklerden ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
" } ] }