{ "title": "Yarım Baş Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/yarim-bas-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 09:58:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Yarım baş ağrısı, zonklama şeklindeki ağrılarla başın yarısını etkisi altına alan, farklı şiddetlerde olan baş ağrısı türüdür. Aynı zamanda migren baş ağrısı olarak da tanımlanır. Bu tür baş ağrısının neden ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemektedir. Fakat kompleks bir rahatsızlık olduğu söylenebilir. Yarım baş ağrısı damarlardaki genişlemeyle birlikte sinirlere uygulanan basınç nedeniyle ortaya çıkar. Bu ağrıdan etkilenen kişiler geceleri ağrıdan etkilenmez. Yani gece baş ağrısıyla uyanmak zorunda kalmazlar. Baş ağrısı olduğunda uyuyabilir, gece bundan huzursuz olmaz, ancak sabah uyandıktan sonra baş ağrısını hissederler. Bunun dışında ağrının özelliği etrafa yayılmamasıdır. Ağrının başlangıcı genellikle göz etrafında başlayarak, başın yarısını etkisi altına alır. Yarım baş ağrısı hastaları ağrının etkisiyle toplumdan uzaklaşır, ağrıyı tetikleyebilecek olan her türlü etkenden kaçınmak isterler.

Yarım baş ağrısı hangi uyaranlardan etkilenir?

Baş ağrısını tetikleyebilecek etkenler arasında, gürültü, farklı kokular, ışık gibi unsurlar olabilir. Hastalar kendilerini rahatsız eden etkenlerden kaçarak, sessiz ve sakin bir yerde uyaranın ortadan kalkmasını bekler. Yaptıkları ağrıdan kaçıştır. Bir anlamda kendilerini topluma karşı izole etme eğilimi gösterirler. Yarım baş ağrısını tetikleyen unsurlar arasında stres, yorgunluk e uykusuzluk da bulunur. Oksijen azlığı damarlarda genişlemeye yol açar. Bu yüzden kirli havada bulunan ve çalışan kişilerde yarım baş ağrısı görülme riski fazladır. Toplumda anatomi farklılığı nedeniyle kadınlar erkeklerden daha fazla risk altındadır.

Yarım baş ağrısı ilaç tedavisi nasıl yapılır?

Baş ağrısı olan hastaların sıkça analjezik ilaçları yani ağrı kesicileri kullanması nedeniyle, uzun dönemde ortaya çıkan baş ağrıları daha sık ortaya çıkmaya başlar. Ağrılar günlük ortaya çıkmaya başlayarak, süreğen baş ağrısı haline gelir. Gelişigüzel, bilinçsiz şekilde kullanılan ağrı kesici ilaçlarla yarım baş ağrısı geçmez, aksine rahatsızlığın ilerlemesine de olumlu etki yapmaz. Bu durumda ağrılar transformer migren adını alır. Böyle şekil değiştiren baş ağrıları için, öncelikle ağrı kesici ilaçlar kullanılmamalıdır. Yarım baş ağrısı ilaç tedavisinde özel üretilmiş ilaçlar kullanılmalıdır. Tedavinin yanında baş ağrısını tetikleyebilecek etkenlerden uzak durulmalıdır. Her türlü stresten uzaklaşılarak, rahat bir yaşam düzeni oluşturulmalıdır.

Yarım baş ağrısı ve alternatif tedaviler

Alternatif tedavi seçenekleri arasında akupunktur yarım baş ağrısı tedavisinde hastaların fayda gördüğü yöntemler arasındadır. Yarım baş ağrısı hastalarının alternatif tedavi seçeneklerine yönelmesi genellikle ilaç tedavisinden yarar görmemesi ve ağrılarının devam etmesi yüzünden olur. Günümüzde ozon tedavisi bu tür baş ağrısı tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Bu yöntemle hastalar hastalar baş ağrısından kalıcı olacak şekilde kurtulabilir. Aktif oksijen olan ozon, hastalarda toplardamar büzüşmesine neden olur. Oksijen cilt tarafından daha iyi hissedilir. Bu nedenle baş ağrısı olduğunda hastalara oksijen koklatılması ağrının kesilmesine etki eder. Oksijen kandan verildiği takdirde, yarım baş ağrısı için etkin bir tedavi uygulanabilir. Bu alanda yapılan araştırmalar ozon tedavisinin yarım baş ağrısının iyileştirilmesinde %40 oranında başarı sağladığı belirlenmiştir. Ozon tedavisi hastalara haftada 2 defa olmak üzere, 10 seans halinde uygulanır. Bu tedavilerin dışında yarım baş ağrısında kullanılan alternatif tedavi yöntemi botoks enjeksiyonudur. Stres durumunun kişiye yansıması ilk olarak yüzdeki kasların gerilmesiyle olur. Gerilimin etkisiyle başta bulunan kaslarda etkilenir ve baş ağrısının oluşmasına uygun zemin hazırlanır. Botoks enjeksiyonunu estetik amaçlı yaptıran kişilerin bile yarım baş ağrısı nöbetleri azalmakta, çekilen ağrının şiddeti de hafiflemektedir. Başka bir yöntem olan radyofrekans tedavisinde ise sinirler devre dışı bırakılarak baş ağrısı önleyici bir sonuç elde edilir.

Yarım baş ağrısı tedavisinde cerrahi girişimler

Cerrahi girişim yarım baş ağrısı tedavisinde daha önceki yıllarda uygulanırdı. Ancak botoks, radyofrekans, ozon tedavisi gibi yöntemlerle elde edilen başarılar nedeniyle günümüzde cerrahi tedaviler pek uygulanmamaktadır. Botoks sayesinde hastalardaki kas kasılmasına engel olunur ve kasların yarım baş ağrısı tetikleyicisi olması engellenir. Hastaların iyilik hali daha uzun sürer, yaşam kalitesi iyileştirilir.
" } ] }