{ "title": "Üst Bacak Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/ust-bacak-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 16:03:29", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Üst bacak ağrısı, yapısı son derece karmaşık olan bacaklar da birçok nedene bağlı olarak ağrı görülebilir. Özellikle üst bacaklarda oluşan ağrının kaynağı fazla ayakta durmak, kişinin bacaklarını kasması ve liflerin zedelenmesinden dolayı oluşmaktadır. Kemik, yumuşak doku zedelenmesi, kırılma ve çatlamalar ağrıya neden olabilecek faktörler olarak sıralanabilir. Uzun süreli yanlış pozisyonda durmak, sinirlerden oluşan ağrı, tendon, bağ ve damarlara bağlı olarak ağrılar meydana gelebilir.

Üst bacak ağrısının neden kaynaklandığı bilmek tedavi için oldukça önemlidir. İyileşme sürecinde oluşabilecek komplikasyonları engellemek için ağrının neden kaynaklandığı öğrenmek ve buna göre tedavi uygulamak gerekir. Bir takı hastalıkların da belirtisi olan üst bacak ağrısı için kişinin Uzman görüşten bilgi alması önerilir.

Üst bacak ağrısı, kemik ve kaslara bağlı olarak görülen üst bacak ağrısı zamanla kişilerin zorluk yaşamasına yol açmaktadır. Özelikle ayağa kalkma, yürüme ve spor aktivitesi yaparken kişinin acı çekmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda kişinin erken tedavi olması sağlık açısından daha faydalı olacaktır.

Üst bacak ağrısı neden olur?

Kırıklar: Üst bacak kemiklerinde oluşabilecek herhangi bir kırılma ağrıya sebebiyet vermektedir. Özellikle şiddetli darbe ve çeşitli kemik hastalığından dolayı meydana gelmiş kırılmalar kişinin yaşam kalitesini ciddi derecede olumsuz olarak etkilemektedir.

Zorlama: Yumuşak doku ve kasların herhangi bir zorlamak sonucunda hasar görmesi ağrıya neden olmaktadır. Kas spazmına neden olan bu durum karşısında kişide ağrı ve ayağa kalkmada zorluk görülebilir. Bu gibi durumlarda ilk müdahaleyi doktorun yapması önerilir.

Kopartman sendromu: Uzun süreli olarak hareket etmeden durmak bacaklarda kan damarların, tendonları ve sinirleri ciddi derecede etkilemektedir. Kişinin çok uzun süreli sabit şekilde durması önerilmez. Bu gibi durumlarda üst bacak ve alt bacakta sıkıntılar yaşanabilir.

Diyabet: Şeker hastalığı olan kişilerde kan dolaşımı diğer kişilere oranla daha zayıf olmaktadır. Aynı zamanda şeker hastalığının vermiş olduğu komplikasyonlardan bir tanesi de bacaklarda ağrıya neden olmasıdır. Özellikle üst bacaklarda darbe almış gibi bir ağrı hissi birçok şeker hastalığı olan kişinin ortak sıkıntısı sayılabilir.

Kanser: Kanser hastalığı türüne göre üst bacalarda ağrı meydana gelebilir. Özellikle kemik kanseri olan hastalarda kemik ağrısı, üst bacak ağrısı ve pelvik bölgede ağrı sık görülmektedir.

Zona hastalığı: Üst bacak olmak üzere vücudun diğer bölgelerinde de ağrıya neden olan bu hastalık kişinin yaşam kalitesini bozabilecek niteliktedir.

Artrit: Özellikle iltihaplı artrit kişinin üst ve at bacağında oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık zamanlar bacaklarda ciddi ağrı yaşanmasına yol açmaktadır. Tedavisi bulunsa da kişilerin ciddi ağrı yaşamasına yol açmaktadır.

Kramp: Kişinin hareketsiz bir şekilde uzun süre sabit kalması durumunda kramplar görülmektedir. Bu krampların vermiş olduğu en büyük etki ise üst bacak ağrısı ve bacakları hareket ettirmekte güçlük yaşatmasıdır.
" } ] }