{ "title": "Stres Baş Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/stres-bas-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 04:40:38", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Stres Baş Ağrısı, Son yıllarda stres ve gerilim tipi baş ağrısı sorunları ile karşılaşmak daha çok olmaktadır. Stres baş ağrısı ve daha pek çok rahatsızlığı beraberinde getirmektedir. Bu sorunun ne kadar şiddetli olacağı ve hangi sıklıkta olacağı her kişide farklı olmakta ve stres sebebi ile meydana gelen bu ağrılar birkaç dakikanın yanı sıra, günlerce devam edebilmektedir. Stres sebebi ile meydana gelen bu ağrıların şikâyetleri arasında zonklama yer almamaktadır. Fakat gerilim tipi baş ağrıları stres sebebi daha da artmakta ve baş ile boyunda sıkılık hissini meydana getirmektedir. Stres baş ağrısı oluşumuna sebep olmaktadır ve bunun nedeni stres sebebi ile kişinin yeterli derecede uyuyamaması yani uykusuz kalması ve depresyondur. Migren rahatsızlığı olan kişiler genellikle sakin ve ses olmayan yerlerde rahat ederken, stres ve gerilim sebebi ile meydana gelen baş ağrısı olan kişiler ise daha çok açık havaya çıkmak ve hareket halinde olmak istemektedir.

Stres Baş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Stres sebebi ile meydana gelen baş ağrılarının başlıca belirtileri başta ağırlık hissinin olmasıdır. Kişi bu durumda kendini sanki başında taş taşıyormuş gibi ya da başında bir gerilme, çekilme veya basınç varmış gibi hissedebilmektedir. Stres sebebi ile meydana gelen baş ağrısı genel olarak başın üst kısmına yayılmış bir vaziyettedir ve bu durumda başın her yanı ağrımaktadır. Bunun yanı sıra, bazı hastalarda nadiren de olsa migren rahatsızlığındaki gibi tek taraflı bir ağrı da olabilmektedir.

Stres ve gerilme sebebi ile meydana gelen baş ağrısı ile genellikle boyunda ve omuzlarda da ağrı meydana gelmektedir. Bu durum daha çok omuz kısmından başlayarak ense kısmından başın üst kısımlarına doğru yayılmaktadır. Stres ve gerilme sonucunda meydana gelen baş ağrılarında genellikle migrende olduğu gibi başı hareket ettirme sonucunda bir ağrı meydana gelmemektedir. Stres baş ağrısı yaptığı zaman bireyde nadiren de olsa iştah kaybı ve hafif mide bulantısı görülebilmektedir. Yine nadir olarak birey ışık ve sesten uzak olmak isteyebilmektedir. Bu sebeple meydana gelen baş ağrılarında kusma ise görülmemektedir.

Stres ve gerilme nedeniyle olan baş ağrıları daha çok öğleye doğru olmakta, öğleden sonra ise artmaya başlamaktadır. Stres baş ağrısıyla beraber zor uyuma ve sık sık uyanma, kendini huzursuz ve sıkkın hissetme, karamsarlık ve benzeri belirtiler de görülebilmektedir. Bu tip hastalar muayene edildiğinde daha çok boyunlarında ense ve çene kaslarının gergin olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra, başının etrafında yer alan kaslarda genellikle sert ve ağrıyan noktalar yer alabilmektedir.

Stres Baş Ağrısı Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Bu rahatsızlığın tedavisinin hastanın detaylı şekilde anlattığı Bilgiler, klinik muayene ile yan muayene sonuçlarına göre yapılması gerekmektedir. İşinde Uzman olan bir nörolog doktor hasta ile görüştükten 5, 10 dakika sonrasında hastanın baş ağrısının sebebinin stresten kaynaklı olduğunu anlayabilmektedir. Burada asıl nokta hastalığın tanısını koymak değildir. Önemli olan hastanın bu tanıya kendini inandırmasıdır. Çünkü bu tür bir rahatsızlığı olan hasta daha önce de birçok hastaneye gitmiş tüm tetkiklerini yaptırmış ancak sonuçta hiçbir rahatsızlığı çıkmamış olabilmektedir. Hastaya bir rahatsızlığının olmadığını söylemelerine rağmen hastada baş ağrılarının nasıl devam ettiğine dair mutlaka hastanın bilgilendirilmesi gerekmektedir. Hasta bunları öğrenip kendini tanıdıkça zaman içerisinde bu rahatsızlığını da kontrol altında tutmayı öğrenecektir.

Hastanın her yolu denemiş olmasına rağmen baş ağrılarından kurtulamamış olması halinde bir diğer yöntem olan ağrıyı kesme amacı ile yapılan tedaviler gerektikçe hastaya uygulanmalıdır. Akupunktur bu konuda özellikle de son yıllarda baş ağrılarının ve stresin giderek daha da fazla olması sebebi ile oldukça ön plana çıkan bir yöntemdir. Akupunktur tedavisinin bir yan etkisinin bulunmamasının yanında, bu tedavi yöntemi ilaç tedavilerine göre çok daha fazla etkilidir.
" } ] }