{ "title": "Sırt Kemiği Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/sirt-kemigi-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 04:27:44", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Sırt kemiği ağrısı, Sırt kemiği ağrısı her yaştan insanın karşılaşabileceği bir durumdur. Sırt kemiği ağrısı genellikle kişinin sert ve ani bir hareketle sırttaki kemiği incitmesi sonucunda oluşmaktadır. Sırt kemiği ağrısı yetişkinlerde meslekleri sonucu masa ve bilgisayar başında çok bulunmaları sebebinden de kaynaklanabilir. Fazlaca oturma pozisyonunda kalması sırt kemiğinde ağrı oluşmasına neden olur. Bu durumdaki bireylerin sırt kemiği ağrıları yaşamamaları için belli aralıklarla oturdukları yerden kalkıp pozisyonlarını değiştirmeleri sırt kemiği ağrısının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Bu önlemin yanı sıra sırt egzersizleri yapmakta sırt kemiği ağrısının kişide oluşmasına engel olmaktadır.

Sırt kemiği ağrısı neden olur?

Omurga patolojileri ve eğrilikleri: Kamburluk skolyoz yani genellikle ergenlik döneminde görülen omurga eğriliği özellikle gelişme döneminde erkek çocuklarında gözlemlenen bir çeşit kamburluk hastalığıdır.

Interkostal nevralji: Kaburgaların arasındaki sinirleri içeren bir ağrı çeşididir. Genellikle vücutta yanıcı bir ağrı olarak hissedilir.

Fibromiyalji sendromu: Fibromiyalji vücutta yaygın ağrılara sebep olabilen bir hastalıktır. Kişide dönem dönem yaşanan stres kaygı ve psikoloji bozuklukları vücutta bulunan fibromiyalji hastalığını arttırır. Fibromiyalji hastalığında sırt kemiği ağrısına sabah sırtta oluşan tutukluk yorgunluk konsantrasyon güçlüğü ve baş ağrıları eşlik eder. Fibromiyalji hastalığı soğuk ve nemli havalarda kendini daha çok belli eder. Fibromiyalji hastalığının belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hastalığın hangi sebepten dolayı farklılık gösterdiği ise bilinmemektedir.

Fıtık ve kireçlenmeler: Omurlar arasında bulunan disklerdeki fıtıklar genellikle boyun ve bel bölgesinde kendini gösterir fakat nadiren de olsa sırt bölgesinde de fıtık olabilir. Fıtık oluştuğu bölgede sinir köküne baskı yapar ve bulunduğu bölgede ağrı ve karıncalanmalar hissedilmesine sebep olur. Oluşan fıtık omuriliğe baskı yapacak olursa kişi yürümede zorluk hisseder ve yürüme mesafesini kısaltmak zorunda kalabilir. Sırtta oluşan kireçlenmelerde sırt kemiği ağrısına sebep olmaktadır.

Çeşitli hastalıklardan kaynaklanan ve sırt bölgesine ağrı olarak yansıyan ağrılar

Osteoporoz: Osteoporozun halk dilinde kemik erimesi denir ve sırt kemiğinde ağrılara sebep olmaktadır.

İltihaplı romatizmalar: Sırt omurlarının tutulması ve göğüs kafesinin hareketlerinin kısıtlanması ile sırt ağrısının oluşmasına neden olan romatizmal bir hastalıktır.

Duruş bozuklukları: Kişinin devamlı eğik pozisyonda olması ya da devamlı oturarak çalışmasından kaynaklanan sırt kemiği ağrısıdır. Tehlike arz etmez dinlenme ve doğru egzersizlerle tedavisi mümkündür.

Dejeneratif değişiklikler: Bireylerde yaş ilerlemesinden kaynaklanan omurlar arasındaki eklemlerde ve disklerde bozulmalar meydana gelmektedir. Diskler sıvı içeriklerini vücuttaki yaşlanma nedeniyle kaybederek bombeleşme oluşturabilir. Vücutta oluşan bu değişiklikler sırt kemiğinde ağrıya sebep olur. Eklemlerde, kemik ve disklerde değişiklikler olması omurilik için var olan alanı daraltarak sinir ağrılarına neden olabilmektedir.

Tümörler: Omurgaya ait olan kemik ve sinir yapılarında oluşan iyi ya da kötü huylu tümörler sırt kemiğinde ağrı yapmaktadır. Sırt kemiği ağrısı yanı sıra akciğer, meme, prostat ve diğer bölgelerde oluşan tümörlerde omurgaya yayılarak sırt kemiği ağrısına sebebiyet vermektedir. Tümör sebebiyle oluşan sırt kemiği ağrılarına ateş, kilo kaybı ve halsizlik belirtileri eşlik etmektedir. Tümörler sebebiyle oluşan sırt kemiği ağrısının en büyük özelliği geceleri kendini daha belirgin göstermesi ve dinlenme ile geçmemesidir.

Diğer sebepler: Çeşitlilik gösteren metabolik ve mikrobik durumlarda sırt kemiği ağrısına sebep olabilmektedir.

Sırt kemiği ağrısından korunmak için neler yapılmalı?
Sırt kemiği ağrısında tehlikeli olarak bilinen bulgular
" } ] }