{ "title": "Sağ Bacak Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/sag-bacak-agrisi-9010.jpg", "date": "19.01.2024 08:20:14", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sağ bacak ağrısı, çoğu kişinin yaşamış olduğu ağrılardan birdir. Genelde pek önemsenmese de sağ bacak ağrısı zamanla ciddi problemlere yol açabilir. Ağrı bazen donuk, bazen batma hissi şeklinde bazen ise geçmeyen ağrı şeklinde kendini gösterebilir. Sağ bacak ağrısı, evde alınabilecek önlemlerle hafifletilebilir. Ancak ciddi problemlerden dolayı da oluşabileceğinden ilk önce doktora başvurulmalıdır.

Sağ bacak ağrısı neden olur?

Kramp: Kramp yani adale kasılması, bacak ağrısına yol açan yaygın nedenlerden biridir. Vücut susuz kaldığında, aks yorgunluğunda, idrar söktürücü ve kolesterol düşürücü ilaçların kullanımında bacaklarda kramp oluşabilir ve bu kramplar ağrıya sebep olabilir.

Kırıklar: Bacak kemiklerinde meydana gelen kırıkların çoğunluğu şiddetli ağrıya yol açabilir. Ayrıca osteoporoz gibi kemik hastalıkları da ağrıya sebep olan etkenler arasında yer alır.

Koşucu bacağı: Koşucu bacağı sendromu kaval kemiği etrafında ağrıya sebep olan nedenlerden biridir. Ağrı, ayak ya da ayak parmakları aşağı doğru büküldüğünde şiddetini arttırabilir. Bacakların fazla kullanılması, tercihe dilen ayakkabı, sert zemin gibi etkenlerden dolayı yaşanabilir. Etkilenen bölgede ağrı haricinde şişlik ve hassasiyet de meydana gelebilir.

Zorlanma ve burkulmalar: Yumuşak doku, tendon ve kasları olumsuz şekilde etkileyen zorlanmalar sağ bacak ağrısına, halsizliğe ve kas spazmlarına neden olan etkenler arsındadır. Burkulma yapılan ters bir hareket ya da düşme gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Etkilenen bölgede morarma görülebilir. Bölge hareket ettirildiğinde yaşanan ağrısının şiddeti artabilir.

İç kanama: Sağ bacakta iç kanamaya yol açacak travmalar ağrıya yol açabilir.

Derin damar trombozu: Bacaklardaki derin toplardamalarda meydana gelen pıhtılaşma sağ bacak ağrısına yol açar. Vücudun farklı alanlarında da meydana gelebilecek derin damar trombozu nedeniyle pıhtı kan akışıyla beraber akciğere taşınabilir. Bu durumda hayati tehlikeye yol açabilir. Uzun süren yolculuklar, travma, gebelik dönemi, aşırı kilo, kırıklar ve kullanılan doğum kontrol hapları damar trombozuna neden olan etkenler arasındadır. Yürürken ya da ayakta dururken bacak ağrısı, şişlik ve sorunlu bölgede ısıya karşı hassasiyet gelişebilir.

Siyatik: Siyatik sinirinde bel fıtığı ya da başka bir nedenden dolayı baskı oluştuğunda sırttan başlayan ve bacağa kadar ulaşan bir ağrı yaşanabilir. Beraberinde kas güçsüzlüğü, bacağı kontrol edememek, uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler de görülebilir. Özellikle kışın soğuk nedeniyle yaşanan ağrılarda artış olur.

Diyabet: Kan dolaşımının zayıflamasına yol açan diyabet hastalığı, kan dolaşımında yaşanan bozukluk nedeniyle bacak ağrısına yol açabilir. Ayrıca diyabete bağlı başka komplikasyonlar da bacak ağrısına neden olabilir.

Kanser: Özellikle kemik kanseri belirtilerinde bacak ağrısı semptomuna rastlanabilir. Prostat kanserinde pelvik bölgede ağrıyla beraber yine bacak ağrısı yaşanabilir. Yine kadınlarda görülen yumurtalık ve rahim ağzı kanseri belirtileri arasında da bacak ağrısı bulunmaktadır.

Zona: Zona hastalığı vücudun farklı bölgelerinde ağrı şikâyetine rastlamak mümkündür.

Artrit: Vücutta, kas, iskelet sistemi ve eklemleri olumsuz şekilde etkisi altına alan artrit bir tür romatizma hastalığıdır. Bu hastalık türleri farklı şekilde gelişebilir ve bacaklarda şiddetli ağrılara yol açabilir.

Sağ bacak ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Bacak kasları ve yorgunluktan dolayı oluşan ağrılar için bacaklar yukarı doğru kaldırılarak dinlenmek ağrıyı hafifletmek için denenebilir. 15 dakika kadar bacaklar yukarıda tutulduktan sonra buz kompresi uygulanabilir. Günde birkaç defa, rahatsızlık hafifleyene kadar uygulanabilir. Hala ağrı devam ediyorsa kasları gevşetmek amacıyla egzersiz hareketleri yapılabilir. Sinirsel hastalıklar nedeniyle oluşan ağrılarda şeker hastalığını kontrol etmek, beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek, alkol ya da sigarayı bırakmak faydalı bir yaklaşım olur. Ağrı kesici ilaç kullanımı, fizik tedavi, bölgeyi saran bandaj kullanımı uygulanan tedavi seçenekleri arasındadır.
" } ] }