{ "title": "Safra Kesesi Taşı Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/safra-kesesi-tasi-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 07:59:51", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "Safra kesesi taşı ağrısı, küçük bir armuda benzeyen yapısı ve karnın sağ üst tarafında bulunmakta olan safra kesesi kanallar aracılığıyla bağırsak ve pankreasla birleşir. Yemek öğünleri arasında safra kesesi, karaciğer tarafından üretilen safra sıvısını depolar ve yemek esnasında bahsettiğimiz bu sıvıyı safra kanalı ile (Öd yolu ile) bağırsaklara ulaştırır. Bahse konu bu sıvı gıdalar yoluyla temin edilen yağı sindirebilmek amacıyla kullanılır. Erkeklere nazaran 40 yaş ve üstü kadınlarda sıkça rastlanılan safra kesesi taşı, sindirilmeye çalışılan yemeklerden alınan yağı sindirmekte zorlanır. Dolayısıyla burada anlattığımız durum itibariyle yağlı bir yemekten sonra yaşanan aşırı şişkinlik ve buna bağlı karın bölgesinden omuzlara kadar uzanan ağrılar safra kesesi taşı ağrısının belirtisi olabilir.

Safra kesesi taşı ağrıları sessiz beliren bir rahatsızlık olduğundan erken teşhis ihtimali bulunmamaktadır. Ancak bazı durumlar vardır ki bazı belirti grupları vardır ve %20, %30 civarında hastada ortaya çıkan belirtiler ortaya çıktığında şiddetli ağrılar izlenmektedir. Safra kesesi taşı nedeniyle ortaya çıkan ağrılar yüksek oranda karnın hemen üstünde orta bölgede ya da kaburgaların alt bölgesinde yoğunlaşır. Ağrılar derinleştikçe veya arttıkça karnın tamamına ve sırt bölgelerine doğru genişleyebilir. Ağrılar 15-20 dakikadan 1-2 saate kadar varan sürelerde kendi hissettirir ve süreklidir. Eğer ağrılar 4-5 saat ve daha fazla sürdüyse safra kesesinin tahriş olduğunu düşünmek gerekir. Anlamı da budur zaten bu kadar uzun sürüyorsa. Vücudunuzu hangi şekil tutarsanız tutun ağrıları dindirmek olanaksızdır. Kusma görüldüğü durumlar mümkündür. Aşırı terleme, yüksek ateş ve titreme de hastalarda görülen etkilerdir. Yiyecekler dahilinde alınan yağın sindirimi safra taşı sebebiyle sindirilemediğinden karında normalden fazla şişlik de görmek muhtemeldir.

Safra kesesi taşı tedavisi nasıl yapılır?

Safra kesesi taşında izlenecek yol bellidir. Tedavi gerektirmeyen durumlar vardır ki şöyle belirtmek mümkündür. Safra kesesi taşının tedavisi taşın büyüklüğüne ve bulunduğu yere bağlıdır. Safra kesesi taşı küçükse ve safra kesesi içindeyse ve safra akşında herhangi bir probleme yol açmıyorsa tedavi gerektirmez. Ama safra kesesi taşı safra kanallarını ve safra kesesini kapatacak kadar büyükse, safra aksını da engelliyorsa, şiddetli ağrılara sebep oluyorsa ayrıca yer aldığı bölgede iltihaplanma oluştuysa mutlak surette tedavi gerektirir.

Bu rahatsızlığın tedavisinde doktor hastanın genel sağlık durumuna, taşların boyutuna, hastalığı oluşturan komplikasyonlara ve yaşına göre aşağıdaki tedavi yöntemlerini kullanabilir.

Safra kesesi düzenli beslenme

Süt ürünleri ve özellikle yağlı gıdaların tüketiminin bir süre durdurulmasıdır.

Litotripsi: Litotripsi yöntemi ile özel bir alet kullanılarak şok dalgaları üretilerek safra kesesi, böbrek ve üst idrar kanalında ortaya çıkmış taş oluşumlarının kırılmasıdır. Uygulama sonrası kırılan taşlar geçtiği bölgelerden atılacak derecede küçülür ve standart şekillerde vücuttan defedilir. Fakat bu yöntem her hastada uygulanmaz sadece belirli büyüklükteki yumuşak taşlara işlem yapılır.

Safra kesesi ilaç tedavisi nasıl yapılır?

Safra kesesi taşları için kullanılan ilaç yöntemlerinin çok güçlü yan etkileri vardır. Bu tür ilaçların etki oranı da çok düşük olduğundan sık kullanılan bir tedavi yöntemi değildir. Ancak kişinin genel sağlık durumu itibariyle diğer tedavi yöntemlerine cevap veremiyorsa ilaç tedavisi yöntemi uygulanabilir.

Safra kesesi taşı ameliyatı nasıl yapılır?

Safra kesesi taşı bulunan kişilerin geneli ameliyatla tedavi yöntemini uygulamaktadır. Bu tedavi yöntemi 2 farklı şekilde yapılır. Birincisi hasta kısımda bulunan tüm taşların temizlenmesi, diğeri ise safra kesesinin tamamıyla alınmasıdır.

Bu tür durumlarda hekimin kararına istinaden bölgede açılan küçük bir oyuktan içeri girdirilen ve başında kamera takılan tüple yapılan \"laparoskopik ameliyat\" veya diğer şekilde açık ameliyat uygulanabilir. Ameliyat yönteminin tercihi daha çok taşların ne büyüklükte olduğu ve hangi bölgeleri etkilediği ile alakalıdır.
" } ] }