{ "title": "Safra Kesesi Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/safra-kesesi-agrisi-5418.jpg", "date": "20.01.2024 09:00:42", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "Safra Kesesi Ağrısı, Safra kesesi, adından da anlaşılacağı üzere karaciğerden salgılanan safranın biriktiği, karaciğerin altında bulunan torba veya armuda şeklinde bir organdır. Temel görevleri;
Temel görevleri dışında kalan ve vücudumuz için çok önemli diğer görevlerini ise şöyle sıralayabiliriz;
Safra Kesesi Ağrısı, safra kesemizde oluşan hastalıklar kendilerini karın bölgesinde oluşan ağrı ve hazımsızlık şeklinde gösterirler. Her hastalıkta olduğu için safra kesesi ağrısının sebepleri de insandan insana değişse de sağ üst karın bölgesinde yaşanan ağrı veya hazımsızlık en çok görülen safra kesesi ağrısı türüdür.

Özellikle yağlı yemeklerin tüketilmesinden sonra kusma, şişkinlik, mide bulantısı, karın ağrısı ve gaz oluşabilir. Safra kesesi de vücudumuzdaki sindirim sisteminin aktörlerinden biri olduğu için safra kesesinde hazımsızlık olabilir. Safra kesesinde yaşanan sorunlar da karnın üst bölgesinden başlayıp sırta kadar ulaşan ağrılara sebep olabilir. Sindirim başladığı zaman gerekli olan safranın temin edilememesi ishal veya kabızlığa da neden olabilir. Safra kesesinden dolayı oluşan ağrı veya hazımsızlıklar ısrarcı ve kroniktir.

İshal, kusma, mide bulantısı, sırta varan ağrı dışında Safra Kesesi Hastalıklarının diğer belirtileri ise şunlardır;
  • Cilt üzerinde beyaz, sarı lekeler
  • Dışkıda renk değişimi
  • Omuz altında ağrı
  • Karın ağrısı
  • Gece yaşanan karın ağrıları
  • Yemek yedikten sonra mide bulantısı
  • Göz aklarında sarı lekeler
Yukarıda saydığımız hastalıklar dışında Safra Kesesi Ağrısına neden olan en yaygın iki hastalık vardır;

Safra Kesesi Taşı: Safranın gerektiği gibi ve tamamen boşalmaması dolasıyla safra sıvısı yoğunluğunun artması nedeniyle safra taşı oluşabilir. Safraya aşırı kolesterol salgılanması durumunda kolesterolü çözmeye yarayan kimyasal bileşenler yeterli olmamaya başlar ve safra kesesinde kolesterol birikmeye başlar ve bu kolesterol parçaları kristal şeklinde taş formunu almaya başlarlar. Yukarıda da bahsettiğimiz önemli yıkım hücrelerinden olan ve safra boyası olarak bilinen bilirubin birikmesi dolayısıyla da safra kesesi taşı oluşabilir.

Sarılık: Safra kesesi taşının oluşuma neden olan safra boyasının (Bilirubin) artmasıyla birlikte deri, göz ve mukozalarda sarı renk meydana gelmeye başlar.
" } ] }