{ "title": "Regl Karın Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/regl-karin-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 12:21:07", "author": "Ayşenur Akgül", "article": [ { "article": "Regl Karın Ağrısı: Çoğu kadın adet döneminde karın ağrısı çeker. Bazıları ise bu dönemi çok kolay bir biçimde atlatır. Karın ağrısı yaşayan kadınlar bu dönemi çok sıkıntılı geçirirler. Bazen o kadar şiddetli ağrı olur ki, okula, işe gitmeyi hatta sosyal aktivitelere katılmayı engelleyebilir. Bu ağrının yanı sıra baş ağrısı, mide bulantısı gibi başka sıkıntılarda yaşanabilir. Adet sancısı tüm kadınlar arasında yaygın bir şikâyettir. Ayrıca adet düzensizliği gibi adet dönemi ile ilgili başka sorunlarda yaşanırsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Kadınlar çoğu zaman adet sancılarını kulaktan doğma bilgiler ile çözmeye çalışırlar fakat bu yaptıkları yanlış bir şeydir. Adet dönemi ile ilgili sıkıntıları varsa bir doktora başvurmaları en doğru yoldur. Adet sancıları iki türlü incelenir. Birincisi karın bölgesinin altında başlayan ve bel bölgesine kadar uzanan ağrıdır. Adet döneminde 4 gün kadar sürebilir. Diğeri ise krampların sadece adet dönemi ile ilgili olmayıp üreme organlarıyla ilgili bir sıkıntının olduğunu gösterir. Bu durum 35-40 yaş aralığındaki kadınlarda görülür. Kadınların rahimlerinde kist bulunması her ay adet döneminde karın ağrısı çekmelerine neden olur. Miyomlar rahimde oluşan iyi huylu tümörlerdir. Bu tümörler adet döneminin ağrılı ve sancılı geçmesine neden olur. Eğer adet sancılarına neden olan başka nedenler varsa adet dönemleri arasında kanama, akıntı gibi başka şikâyetlerde bulunur.

Regl Karın Sancısına Neden Olan Etkenler

Adet sancıları adet dönemindeyken güçlü rahim kasılmaları ile ortaya çıkar ve bunun sonucunda adet döneminde oluşan sancılar meydana gelir. Bu sancılar adet başlangıcına 1-2 gün kala başlayıp 3 ve 4. Güne kadar devam edebilir. Fakat bu rahatsızlıklar sadece adet dönemi ile alakalı olmayıp başka hastalıkların belirtisi de olabilir. Adet döneminde ağrılarınız çok şiddetlenirse doktorunuza danışmanız önerilir. Rahimde meydana gelen kasılmalar nedeniyle adet döneminde sancılar meydana gelir. Bu kasılmalar sonucunda hafif sancı hissedilmesi normaldir. Rahim gevşeyip kasıldıkça sancılanma meydana gelir. Fakat sancılarınız şiddetliyse ve sizi birçok aktivitenizden mahrum bırakıyorsa bir doktora başvurmanızda fayda vardır. Adet döneminde sancılanma dışında başka durumlarda ortaya çıkabilir. Bu durumlar, bulantı, kusma, ishal, karın şişliği, baş ağrısı, kabızlık vb. Bunlar gibi birkaç rahatsızlık daha yaşayabilirsiniz. Adet döneminde şişlik karamsarlık gibi durumları da yaşayabilirsiniz. Bu durumlar adet döneminin sonuna doğru yok olur.

Regl Karın Sancısı Nasıl Geçer

Genel olarak doktorlar bu dönemde sancıların azalması için ağrı kesici ilaçlar yazarlar. Bu ilaçlar reçetesiz de satılır. Anca adet sancıları için kullanılan ilaçların, astım hastalarına, mide ve böbrek rahatsızlığı çekenlere, bebek emziren annelere faydalı olmadığı söylenir. Bu nedenle bu ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan kadınlarda bu ilacı reçetesiz kullanmamalıdır. Ağrı kesicilerin işe yaramadığı durumlarda doktor tarafından verilen doğum kontrol hapları adet dönemindeki sancıyı hafifletir. Doğum kontrol hapları rahim duvarını inceltir ve adet sancısının azalmasına yardımcı olur. Ayrıca bu dönemde sigara alkol ve kafeinden uzak durmanız adet döneminde daha az sancı çekmenize sağlar ve bu dönemde egzersiz yapmak ağrınızı azaltır. Gün içerisinde yaptığınız tempolu yürüyüşler veya bisiklet sürmek ağrı riskinizi azaltır. Karın bölgenize uygulayacağınız sıcak baskıda sancılarınızın azalmasını sağlar. Ayrıca E vitamini, magnezyum, omega-3 gibi vitaminlerin adet sancısına iyi geldiği gözlemlenmiştir. Alt karın bölgenize yapacağınız masajda adet sancınızın hafiflemesine yardımcı olur. Bu dönemde streste adet sancısı yaşanmasına neden olur bu nedenle stres yönetimini iyi yapmak adet sancılarınızın çok fazla olmamasını sağlar. Adet sancıları bazen basit nedenlerden kaynaklanır. Bu gibi durumlarda evde alacağınız birkaç basit önlem ya da yapacağınız uygulamalarla adet sancısını en aza indirebilirsiniz. Fakat siz ne yaparsanız yapın ağrı kesilmiyor ise bu konuda Uzman bir doktora başvurmanız gerekir. Aksi takdirde ciddi sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz.
" } ] }