{ "title": "Regl Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/regl-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 14:52:36", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Regl Ağrısı, Kadınların çoğu regl dönemlerinde regl ağrısı çekmektedir. Bu ağrı az veya çok kişiden kişiye değişmektedir. Regl ağrısı, âdet kanamasının normalisinin sağlanması amacıyla rahim kaslarının kasılması sonucunda görülür. Genellikle bu ağrılar her kadında olabilen ağrılardır ve günlük hayatı etkileyen durumlar yaratmaz. Basit ağrı kesiciler ile ağrı kontrol altına alınabilir.

Fakat bazı kadınlarda durum biraz farklıdır. Regl kanamalarının başlaması ile ortaya çıkan regl ağrısı fazlasıyla şiddetlidir ve regl olan kadının yaşamını olumsuz etkiler. Hatta öyle şiddetlidir ki bu ağrılar, hastanelerin acil servislerine yapılan başvuruların yaklaşık %10 civarı regl ağrısı nedeniyledir. Bu şekildeki regl ağrılarına dismenore tıp dilinde dismenore adı verilmektedir.

Regl Ağrısı Neden Oluşur?

Adet mekanizmasının normalisinde yer alan rahim kasılmaları bayanlar tarafından ağrı olarak algılanmaktadır. Bu rahim kasılmalarının nedeni, adet döngüsü esnasında rahmin iç tabakasının yenilenerek, oluşacak kanamanın en az düzeyde kalmasını sağlamaktır.

Bu kasılmalar gerçekleşirken, rahimde prostaglandin adında bazı hormonlar salgılanır. Ağrıya ise bu prostaglandin hormonunun aşırı salgılanması yol açmaktadır. Veya ağrının diğer bir sebebi ise bazı kadınların bünyesinin prostaglandin hormonuna aşırı duyarlılık beslemesidir. Prostaglandin hormonu özellikle yumurtlamalı adet döngüsünde gerçekleştiğinden dolayı, bir bayanın adet döngüsünde yumurtlama yaşadığının belirtilerindendir.

Regl Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Regl ağrısı genel olarak âdet kanaması başlamadan önceki 24 saat içerisinde ortaya çıkmaktadır. Âdet kanaması başladıktan sonra şiddeti artmaya başlar. Adet döneminin sonlarına doğru şiddeti gittikçe hafifler ve biter.

Mide bulantısı ve kusma, ishal, halsizlik ve kramplar da görülebilecek diğer belirtilerdendir. Ayrıca bazı bayanlarda şiddetli baş ve sırt ağrısı regl ağrısıyla birlikte yaşanabilir. Regl ağrısının çok şiddetli olduğu durumlarda bayılmalar meydana gelebilir.

Regl Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Regl ağrıları ağrı kesiciler kullanıldığında hafifliyorsa veya bitiyorsa; hastanın başka bir jinekolojik belirtileri yoksa tedavi gerekli görülmez. Ancak regl ağrıları çok şiddetli ve farklı belirtilerle seyrediyorsa; günlük hayatı olumsuz etkilemeye başlamışsa jinekolojik muayene gereklidir, hastaya bazı tetkikler yapılması sonucu uygun tedaviye başlanır.

İlk önce ağrıya sebebiyet veren herhangi bir problem olup olmadığı saptanır. Farklı bir sorunun olması dahilinde öncelikle bu rahatsızlığın giderilmesi gerekmektedir. Yetersiz bir değerlendirme, tedavideki başarı oranının düşmesine sebep olacaktır.

Muayene sonucu farklı bir rahatsızlık bulunamadıysa, tedavide ilk adım ağrı kesiciler olacaktır. Ağrı kesiciler “nonsteroid anti inflamatuar analjezik” grubunda bulunan ilaçlardır. Bu ilaçlar regl ağrısını tedavi etmenin yanında, prostaglandin salgısını da azaltır, bu sayede çift yönlü bir tedavi sağlar. Âdet kanaması başlamadan 1 gün önce doktorun reçete ettiği dozlarda ilaçlar kullanılır. Ağrı devam ettiği sürece kullanmaya devam edilir.

Ağrı kesiciden yanıt alınamadığında 2. Adım doğum kontrol haplarıdır. Regl ağrısı ile yumurtlama arasında bir ilişki bulunduğundan bu ilaçlar da tedavide etkin rol oynamaktadır.
" } ] }