{ "title": "Parmak Eklem Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/parmak-eklem-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 04:26:16", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Parmak eklem ağrısı, çoğu kişinin yaşamış olduğu sorunlar arasındadır. Gün içindeki yoğun aktiviteler, parmakların yoğun kullanılması, ağrı eşyaların taşınması, sürekli aynı ritimde parmaklarla iş yapma gibi hareketler parmak eklem ağrısı çekmenize neden olabilir. Sebebini biliyorsanız bu ağrılar ciddi sorunlara neden olmaz. Ancak nedensiz yere, zorlama olmadan oluşan parmak eklem ağrıları, kronikleşen ağrılar mutlaka bir Uzman tarafından değerlendirilmelidir. Aksi halde eklemlerinizde kalıcı hasarlara neden olabilecek hastalıklarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Hepimize yaşam boyu gerekli olan parmak eklemlerinin sağlığını düşünmeliyiz.

Elinizi kullanmak zoruna kaldığınız aktivitelerin sonunda eklem ve tendon ağrıları oluşabilir. Eklemlerin koruyucuları kaslar, bağ dokuları ve tendonlardır. Eğer bu koruyucu dokularda zorlama, darbe, hastalık gibi etkenlerle hasar olursa, parmak eklem ağrısı ortaya çıkabilir. Bu açıdan bakıldığında parmak eklemlerinde farklı sebeplerden kaynaklanan ağrı sorunu yaşanabilir. Bu ağrıların bazıları bir süre sonra kendiliğinden geçer. Ancak bazı etkenlerin koruyucu dokulara kalıcı hasarlar vermesi sonucunda ağrılarda kalıcı olabilir, yaşam kalitesini düşürebilir, vücudun başka alanları da bundan etkilenebilir.

Parmak eklem ağrısı neden olur?

Çeşitli etkenler parmak eklem ağrısına yol açabilir. Ancak bunların bazıları toplumda yaygın şekilde görülür. Bu etkenleri değerlendirirsek;

Romatizma: Vücutta diğer eklemler gibi parmak eklemlerini de etkileyebilen romatizma, ağrı, sertleşme ve şişme gibi sorunlara neden olabilir. Gut hastalığı gibi iltihaplı romatizma türleri de parmak eklemlerinde etkili olabilir. Bu sorun el ve parmak ağrısı, parmaklarda şişme, yorgunluk hissi, ateş, el ağrısı, parmak eklem ağrısı, elde ve parmaklarda karıncalanma, uyuşma gibi belirtilere neden olabilir. Hastalara romatizma teşhisi konulursa, tedavide ilaçlar, egzersizler uygulanır. Düzenli olarak kontrol altında tutulan hastalara fizik tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Ayrıca hastaların dinlenmesi, parmaklarının zorlanmaması gerekir. Uygun olursa atel yardımıyla parmaklarda ve eklemlerdeki baskının azaltılması sağlanır.

Kireçlenme: Parmak eklem ağrısı eklemlerdeki kıkırdak dokunun yıkımına neden olan kireçlenme yüzünden de ortaya çıkabilir. Kireçlenmenin olması yaşın ilerlemesine, kaslardaki zayıflığa, fazla kilolu olmaya bağlanabilir. Hastalardaki hareketsizlik ya da ellerin fazla kullanımı yüzünden ortaya çıkabilir. Hastalığın ilerlemesi oldukça uzun sürer. Başlangıçta az sayıda eklemi etkiler, ilerleyerek vücuda yayılabilir. Özellikle 40 yaş üstü kişilerde kireçlenme daha fazla görülür. Tedavide hastalardaki ağrının azaltılması için ilaç tedavisi uygulanır. Gerekirse kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Bazı hastalara cerrahi girişimle müdahale edilebilir.

Parmak eklem ağrısı kalıcı şekilde oluyorsa kireçlenme ve romatizma bunlara sebep olan önemli etkenlerdir. Bunların dışında parmak eklemlerine alınan darbeler, zorlamalarda belirli süreyle eklemlerde ağrıya neden olabilir. Eğer ağrının kaynağını bilemiyorsanız, mutlaka bir uzmana giderek muayene olmalı, gereken tetkiklerin yapılmasını sağlamalısınız. Vücudunuzdaki tüm organlar gibi parmak eklemlerinizi de itinalı kullanmalı, sağlıklı olmaları için her türlü önlemi almalısınız. Günlük yaşamınızda parmak eklemlerine zarar gelmeyecek aktivitelere yönelmeli, eklemlerinizi aşırı kullanmamalısınız.
" } ] }