{ "title": "Omuz ve Kol Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/omuz-ve-kol-agrisi(2).jpg", "date": "20.01.2024 08:42:12", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Omuz ve kol ağrısına en çok sebep olan rahatsızlık omuz eklem iltihabıdır. Bu durum herhangi bir sebepten dolayı oluşan ağrılardan sonra veya omuzu kötü kullanım sonrasında omuz eklem iltihabı başlamaktadır. Hasta kısa bir süre sonra omuzunu kullanamaz duruma gelir ve hatta omuzu üzerine yatamaz konuma gelir. Omuzunu kullanmak istediğinde şiddetli ağrıları olmaktadır. Bu ağrı sonucunda omuzunu sağa sola çeviremez, omuzunu kullanamaz, kolunu yukarıya kaldıramaz duruma gelmektedir.

Omuz ve kol ağrısınasebep olan omuz eklem iltihabının tedavisi nasıl yapılır?

Eğer rahatsızlık erken teşhis edilirse sadece ilaç ile tedavi edilir. Biraz daha ileri dönemlerinde fizik tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda hastanın omuz hareketleri çok önemlidir. Fakat fizik tedavinin ilk dönemlerinde kol ve omuz hareketleri kısıtlanabilir. Yapılan egzersizler ile ağrılar giderek artıyorsa egzersizlere ara verilebilir. Hareket ile Bazen hastalığın ileri dönemlerinde cerrahi müdahaleye kadar gidilmektedir.

Omuz ve kol ağrısı herhangi bir zorlayıcı iş sonrasında veya kollar üzerinde düşme sonrasında omuz bölgesinde kaslarda incinme sonucunda oluşmaktadır. Kolları aşırı kullanma, tekrarlayıcı hareketler, kolları zorlayıcı işler ve kazalara maruz kalma durumları gibi travmalar oluşabilir. Belirgin ve şiddetli ağrılar meydana gelir ve kişi kollarını, omuzunu kullanmaktan çekinir. Kasların omuz eklemine yakın bölgelerinde incinme veya zorlanmalar meydana gelmiş olabilir. Hatta bu bölgelerdeki kaslarda yırtık veya kısmi yırtıklar meydana gelmiş olabilir. Omuzdaki kaslarda yırtıklar meydana geldiğinde, hasta kolunu hareket ettirmekte oldukça zorlanır hatta kaşığı ağzına dahi götüremez. Bu durumda olan rahatsızlıklarda da fizik tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Hafif düzeydeki yırtıklarda 15 veya 20 seans sonrasında iyileşmeler görülmektedir. Fakat ciddi bir yırtık varsa omuz bölgesindeki kaslarda cerrahi bir müdahaleye gerek duyulur.

Omuz ve kol ağrısına sebep olan kas romatizmasıdır

Bu ağrılar koldan omuza kadar yayılan şiddetli ağrılardır. Bu ağrılar arada gelip giden ağrılardır. Omuzun ve kolun belli hareketi sonucu oluşan ağrılardır. Böyle bir durumda romatizmal rahatsızlıkların göz ardı edilmemesi gerekir. Bazı durumlarda omuz eklem iltihabı ve kas romatizması bir arada görülebilmektedir. Böyle durumlarda her iki rahatsızlığın da tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu iki tedavinin uygulanması için Uzman hekimlerce kontrol edilmesi ve tedavinin kısa sürede başlaması çok önemlidir.

Omuz ve kol ağrısına sebep; omuz yapısındaki doğuştan gelen yapısal farklılıklar, yaşlanma sonrası kireçlenme, dokulardaki kalınlaşma en büyük etkenler arasındadır. Kireçlenme sonrasında çoğu zaman hasta omuz bölgesinden ses geldiğinden şikâyet eder. Tıp dilinde bu sese çıtırdama adı verilmektedir. Kireçlenme röntgen ile tespit edilmektedir. Hasta olan kişide ağrı kollarını ve omzunu hareket etmesiyle ve geceleri daha fazla artmaktadır. Kireçlenme 40 yaşın üzerindeki kişilerde daha fazla görülmektedir.

Şeker hastalarında omuz ve kol ağrısına daha sık rastlanmaktadır. Özellikle omuz tutulması daha fazladır. İnsülin kullanan şeker hastalarında omuz ve kol ağrısının daha sık görüldüğü kanıtlanmıştır. Şeker hastalarında, fizik tedavi uygulanarak omuz ve kas ağrıları kolayca yok olmaktadır.

Omuzda bir sorun mu var, yoksa başka organlardan yansıyan bir ağrı olup olmadığını ilk önce ayırt etmek gerekir. Omuz ağrılarını değerlendirirken ağrıların kaslardan mı, yoksa omuza gelen sinirlerden mi veya kemik yapısından olup olmadığına dikkat edilmelidir. İki omuzunda gözlemlenmesi gerekmektedir. İki omuz arasında renk farklılığı olup olmadığını, şişlik olup olmadığını incelemek gerekir. Bunlar teşhis için çok önemlidir. Uzman hekimler tarafından teşhislerin yapılması ve tedavilerin hemen başlaması bu açıdan çok önemlidir.
" } ] }