{ "title": "Omuz Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/omuz-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 22:35:10", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Omuz ağrısı, omuz tendon ve kaslarla iç içe olan bir eklemlerden oluşmuştur. Omuz hareketleri bu sayede kolaylaştırılmıştır. Bu şekilde hareketli olan omuz ekleminde bazı sorunların yaşanması da söz konusudur. Hareketlerden kaynaklanan yumuşak doku ve kemik yapısında çeşitli sorunlar olabilir. Bunun etkisiyle omuz ağrısı gibi önemli bir sonuç ortaya çıkar. Omuz ağrısı toplumda her yaştan kişiyi etkileyebilir. Çocuklarda bile yaralanmayla, darbeyle omuz ağrısı oluşması mümkündür. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan ağrılar genellikle yıpranmanın etkisiyle olur. Bu omuz ekleminin fazla kullanımı dışında, yapılan normal hareketlerin etkisiyle bile olabilir. Yetişkinlerdeki omuz ağrısı daha çok omuzun dönmesini sağlayan kasların etkilendiği rahatsızlıklar nedeniyle olur. Ağrının etkisi küçük bir bölgede ya da geniş bir alanda etkili olabilir. Ayrıca sinirlerle omuz bölgesini etkileyen başka hastalıklarda omuz ağrısına neden olabilir. Bunların arasında en önemlileri karaciğer, kalp, safra kesesi hastalıkları, boyun omurga hastalıklarıdır. Omuzda gerek geçici gerekse sürekli ağrıya neden olan bazı etkenler vardır. Bunları hep birlikte değerlendirelim.

Omuz ağrısı neden olur?

Omuz ağrısı çeşitli nedenlerle oluşabilir. Bunlar tendon iltihabı ve tendon yırtığı, artrit, omuz çıkığı, omuz kırıkları şeklinde sınıflandırılabilir. Bunların dışında enfeksiyonlardan, tümör ve sinirlerden kaynaklanan sorunlar nadiren omuz ağrısına neden olabilir. Yaygın şekilde görülen nedenler ise;

Bursit: Vücuttaki bütün eklemlerde bulunan sıvı dolu kesecikler bursa olarak tanımlanır. Bu yapılar kemikler ve etrafındaki yumuşak dokuda yastık vazifesini üstlenmiştir. Böylece kemik ve kasların sürtünmesini azaltırlar. Omuzda da bu yapılar bulunur. Omuzun aşırı kullanımı nedeniyle bursalarda ödem ve iltihap oluşabilir. Bursit denilen bu sorun rotator manşet iltihabı olan tendinit eşliğinde ortaya çıkar. Omuzdaki çok sayıda dokuda iltihaplanma olur. Bu günlük her türlü aktivitenin yapılmasına büyük bir engel teşkil eder. Özellikle ilerleyen yaşlarda, spor yapanlarda, kolunu sürekli kullananlarda, ağır kaldıran kişilerde daha yaygın şekilde görülür. Bu rahatsızlık omuz ağrısı sorununun en fazla görülen nedenleri arasındadır.

Tendinit: Tendonlar kasları ve kemiği birbirine bağlayan yapılardır. Tendonlardaki yıpranma sonucunda rotator manşet iltihabı yani tendinit gelişme olasılığı vardır. Bu yıpranmayla oluşan iltihaplanma sonucunda omuz hareketlerinde kısıtlanma olur. Kol ileriye hareket ettirilemez, basit bir cam silme bile yapılamaz. Bazı durumlarda yaşın ilerlemesiyle, artrit ya da yıpranma sonucunda da tendinit oluşabilir. Bu kronik tendinit olarak tanımlanır. Bu rahatsızlık omuz ağrısına neden olan önemli etkenler arasındadır.

Tendon yırtılmaları: Yaşa bağlı tendonlardaki bozulma, darbe ve kazalar, sakatlıklar, uzun süre kullanımdan doğan yıpranma tendon yırtılmasına, kopmasına neden olabilir. Bunlar kısmı yırtılma ya da kopma şeklinde gerçekleşebilir. Şiddetli omuz ağrısı ile sonuçlanan tendon yırtılmalarına karşı dikkatli olunmalıdır.

Omuz sıkışması: Kolun yukarıya kaldırılması esnasında omuzun en yüksek noktasının altındaki yumuşak dokudaki baskı sıkışmaya neden olabilir. Bu hareket sırasında omuzdaki bu çıkıntı tendon ve bursalarda sıkışmaya yol açar. Ciddi sıkışmada kas yırtılması bile olabilir. Bunun dışında tenis, voleybol, boya yapma, yüzme gibi eylemlerde omuz sıkışması nedeni olabilir. Ev kadınlarında da ev işi yüzünden bu sorun yaşanabilir. Omuz ağrısı nedenleri arasında omuz sıkışmasına sıkça rastlanır.

Artrit: Omuz ağrısı nedenlerinden olan artrit çeşitli tiplerde ortaya çıkabilir. Omuz ağrısına neden olan ve en fazla görülen artrit osteoartrit yani eklem kireçlenmesidir. Genellikle orta yaştaki kişilerde etkili olan kireçlenme omuz ağrısı, şişme ve sertlikle kendini gösterir. Bu rahatsızlığın ilerlemesi oldukça yavaştır. Etkileri de giderek kötüleşir. Meslek yaralanmaları, spor yaralanmaları, yırtık ve yıpranma kireçlenmeye uygun zemin hazırlar. Bunun dışında kas yırtılması, eklem iltihabı, enfeksiyon gibi etkenlerde artrit türleriyle alakalı olabilir. Artrit hastaları genellikle ağrının etkili olmaması için, omuz hareketinden kaçınırlar. Ancak bu eklemin yumuşak dokularında sertleşmeye, omuz hareketlerinde kısıtlanmaya neden olup, ağrının artmasını sağlar.

Donuk omuz: bu rahatsızlık omuz hareketlerini kısıtlar. Kolların uzatılmasına bile engel olur. Buna neden olan en önemli etken hareketsizliktir. Bazen ameliyatlar, romatizmal hastalıklar yüzünden de donuk omuz sorunu yaşanabilir. Şeker hastalığı, akciğer ve kalp hastalıkları, romatoid artrit, kazalarda donuk omuz nedeni olabilir.

Omuz çıkıkları: bu sorun üst kol kemiğinin başının omuz yuvasından çıkması sonucunda oluşur. Ani sakatlanmalar, omuzun aşırı kullanımı çıkığın oluşmasına neden olabilir. Çıkık kısmi ya da tam olarak oluşabilir. Sıkça yaşanan omuz çıkığı artrit için risk oluşturur. Kişide şiddetli omuz ağrısı, dış görünümde olumsuzluk meydana getirir.

Omuz kırıkları: Genellikle yaşlı kişilerde düşme sonucunda omuz kırığı olabilir. Gençlerde ise genellikle sportif çalışmalar sırasındaki sakatlanmalarda, trafik kazalarında omuz kırığı görülebilir. Kişide şiddetli omuz ağrısı, şişlik ve morarma gibi etkilere neden olur.
" } ] }