{ "title": "Mide Ağrısına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/mide-agrisina-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "21.01.2024 05:31:48", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Mide ağrısına ne iyi gelir, çoğu kişinin yaşamış olduğu ortak sorunlardan biri olan mide ağrısına yol açan birçok neden bulunmaktadır. Mide ağrısının neden yaşandığı bilinmeli ve o yönde dikkatli olunmalıdır. Mide ağrısı yaşayan kişinin beslenme alışkanlıkları hakkında titiz olması ve sağlıklı gıdaları tercih etmesi gerekir. Baharatlı, yağlı gıdalardan uzak durulması mide ağrısından korumak için etkili olur. Bu tür gıdalar mide asidini tetikleyerek ağrının meydana gelmesine neden olur. Beraberinde asitli içecekler, alkol, sigara, hareketsiz bir yaşam tarzı, hamur işi gibi ürünler de mide ağrısını tetikleyebilir. Mide ağrısı başlangıçta yanma hissiyle kendini gösterir ve zaman ilerledikçe ağrıya dönüşebilir. İshal, kabızlık mide ağrısının ilk belirtileri arasındadır. Mide ağrısında kişinin mide ağrısının neden kaynaklandığını ve ağrıya karşı nasıl önlemler alabileceğini bilmelidir. Bu sayede yaşanan ağrı önceden kontrol altına alınabilir ya da ağrının şiddeti azaltılabilir. Mide ağrısına ne iyi gelir diye bakıldığında birçok bitkiden yararlanmak mümkündür.

Mide ağrısına ne iyi gelir?

Mide ağrısı tedavisinde çoğu kişinin aklına ilk olarak mideyi rahatlatacak ilaçlar gelir. Kullanılan tıbbi ilaçların her zaman bir doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Kullanılan ilaçlar vücutta başka bir rahatsızlığa yol açmamalıdır. İlaçların yanı sıra mide ağrısı için bazı bitkilerden, bitkisel çaylardan da yardım alınabilir. Adaçayı, papatya çayı, ıhlamur çayı, nane çayı, zencefil mide ağrısına karşı kullanılabilen bitkiler arasında yer alır. Beraberinde haşlanarak hazırlanan besinler, yoğurt ve süt gibi ürünler de mide ağrısına karşı kullanılabilir. Açık havada yürüyüş yapmak, nefes teknikleri mideye iyi gelen diğer alternatiflerdir.

Zencefil: Sindirim istemi için genel olarak faydalı olan zencefil, mide ağrısına karşı oldukça etkilidir. Antioksidan içeriği vücudu serbest radikallere karşı savunma altına alır. Birkaç dilim zencefil rendelenerek bir su bardağı suyun içine atılarak kaynatılır. 5 dakika kadar kaynadıktan sonra süzülür. Tercihe göre içerisine bal ve limon eklenerek tüketilmeye başlanabilir.

Rezene: Ağrı giderici, gaz giderici, idrar söktürücü özelliğiyle rezene hazımsızlıktan dolayı yaşanan mide ağrılarına karşı iyi gelir. Rezene tohumları sıcak bir fincan uyun içine atılarak 5 dakika kadar kaynatılır. Kaynayan su bir süre dinlendirildikten sonra içilmeye başlanabilir. Ayrıca rezene tohumları yemeklerin ardından çiğnenerek tüketilebilir.

Papatya: Sağlık için inanılmaz katkı sağlayan ve birçok rahatsızlığa karşı yaygın şekilde kullanılan papatya mide kaslarını rahatlatmak, hazımsızlığı gidermek için kullanılabilir. Mide kaslarını rahatlatan ev hazımsızlığa iyi gelen papatya bu sayede mide ağrılarına karşı fayda sağlar. Midede oluşan enfeksiyon ve mide üşütmesi nedeniyle yaşanan mide ağrıları içinde faydalıdır. 1 su bardağı kaynatılmış suyun içine birkaç tane kuru papatya atılır ve kaynatılır. Soğuduktan sonra mide ağrıları için içilmeye başlanabilir.

Çadıruşağı: Hing olarak da bilinen bitki hazımsızlık ve gaz şikâyetleri nedeniyle yaşanan mide ağrılarına karşı iyi gelir. 1 su bardağı suyun içine çadıruşağı bitkisi eklenerek 5 dakika kaynatılır. Günde 3 defa içildiğinde mide şikâyetlerini azaltır.

Nane: Sindirim sisteminde oluşan kas spazmlarına karşı iyi gelir. Hazımsızlık ve gazın sebep olduğu mide ağrısı için kullanıldığında oldukça başarılı olan nane, çay şeklinde hazırlanarak günde 3 fincan kadar içilebilir. Yine hızlı bir şekilde sonuç alabilmek için nane yaprakları çiğnenebilir.

Elma sirkesi: Hazımsızlık gibi nedenlerden dolayı oluşan mide ağrısı için elma sirkesi kullanılabilir. Elma sirkesinin doğal antibiyotik özelliği vardır ve midede oluşan ağrıyı yatıştırır. Ilık bir su bardağı suyun içine 1 yemek kaşığı elma sirkesi eklenerek içildiğinde mide ağrısını hafifletir.

Keten tohumu: Lif ve sağlıklı yağlar olarak bilinen omega-3 yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahip olan keten tohumu, kabızlık nedeniyle yaşanan mide ağrısına karşı iyi gelir. Öğütülmüş keten tohumu yoğurda karıştırılarak tüketilebilir.

Yoğurt: Mide sağlığını genel anlamda koruyan yoğurt, sindirim sisteminin iyileşmesini, aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Hazımsızlık ve gaz gibi nedenlerden dolayı oluşan mide ağrısı tedavisinde yoğurttan yararlanılabilir. Özellikle sabahları aç karnına ve gece yatmadan önce bir kâse yoğurt tüketerek mide ağrısı kontrol altına alınabilir.

Lifli gıdalar: Mide ağrısı genelde hazımsızlık nedeniyle yaşanabilir. Lifli gıdalar sindirim isteminin rahat çalışmasını sağlar. Lifli gıdaların tüketimi arttırılarak bağırsaklar boşaltılabilir ve rahatlama sağlanabilir. Buğday kepeği, esmer pirinç, kuru kayısı, kepekli ekmek lifli gıdalara verilebilecek örnekler arasındadır.

Az yağlı gıdalar: Hazımsızlık sorunu olan kişilerin gün içinde 3 büyük öğün yerine öğünleri küçülterek 5 öğün yemek yemesi ve bu öğünlerde yağ oranı az gıdaları tercih etmesi mide ağrısı için faydalı olur. İşlenmiş gıdalar, baharatlı gıdalar, fast-foot yiyeceklerden uzak durmak sindirim sisteminin daha kolay çalışmasını sağlayarak yaşanan mide ağrısını önler.
" } ] }