{ "title": "Mide Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/mide-agrisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 19:31:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Mide ağrısı, herkesin yaşamının bir bölümünde etkili olmuş ağrı türüdür. Çünkü sadece fiziksel bir rahatsızlık değil, stresli bir yaşam bile mide ağrısı çekmenize neden olabilir. Bazılarında ağrı hafif şiddette, bazılarında dayanılmaz derecede etkili olabilir. Yine bazılarında kısa süreli, aralıklı olarak kramp şeklinde etkili olurken, bazılarında dinmeyen sızlama şeklinde ağrı, bazılarında ise dayanılmaz sabit ağrı şeklinde etkili olabilir. Ağrı vücudumuzun hangi bölgesinde ortaya çıkarsa çıksın, bizler için bir sinyal niteliğindedir. Mide ağrısı da böyledir. Bazen tüketilen bir besinin dokunması, gaz yapması yüzünden, bazen de mideyi etkileyen bir rahatsızlıktan dolayı ağrı hissedilebilir.

Mide karın bölgesinde solda üst kısımda bulunur. Sindirimin önemli bir işlevini yerine getirir. Mide ağrısı karın bölgesinde hissedilen bir ağrıdır. Ancak karında olan ağrıların hepsi buna işaret etmez. Mide ağrısının önlenmesi için, öncelikle bunun neden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Buna göre bazı önlemler alınmalıdır. Ancak bunun için profesyonel destek alınmalı, bilinçsizce uygulamalar yapılmamalıdır. Özellikle şiddetli mide ağrısı çekenler hemen bir doktora görünmelidir.

Mide ağrısı neden olur?

Yemeğin aşırı ve hızlı yenmesi: Öğünlerinizde aşırıya kaçtığınızda ya da yemeğinizi hızla yediğinizde, sindirimde yaşanacak zorluk nedeniyle mide ağrısı çekilebilir. Bu yüzden yiyecekleri belirli ölçülerde tüketmek, yemeği yavaş yemek, sindirime yardımcı olmak için yürüyüş yapmak ağrının giderilmesi için tavsiye edilir.

Enfeksiyonlar: Vücuda giren bakteriler ve virüslerin sindirim sistemini etkilemesiyle oluşan enfeksiyonlarda mide ağrısının önemli nedenleri arasındadır. Ağrıyla birlikte kusma ve ishal gibi etkilerde ortaya çıkabilir. Bakteriyel enfeksiyonların nedeni genellikle besin zehirlenmesi yüzünden ortaya çıkar. Ancak başka etkenlerde buna sebep olabilir. Virüslerde mide gribi olarak tanımlanan enfeksiyon nedeni olabilir. Yemeklerden sonra mide bulantısı, kusma, mide ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıkmasına yol açar. Bu tür enfeksiyonlarda bakteri ve virüsler insandan insana bulaşsa da hijyen kurallarına uyulması sayesinde bulaşma engellenebilir.

Kabızlık: Lifli gıdaların yeterince alınmaması, sıvı alımının yetersiz olması gibi etkenlerle ortaya çıkan kabızlık sorunu da mide ağrısı çekmenize neden olabilir. Bunun önlenmesi için önce kabızlığın tedavi edilmesi gerekir.

Mide ve iç organlarda iltihap ve tahriş olması: bu etkenler mide ağrısı oluşmasına yol açar. Başta ülser, apandisit, irritabl bağırsak sendromu, iltihaplı bağırsak sorunları kendini mide ve karında ağrıyla gösterir.

Gıda intoleransı: Yemeğin fazla kaçırılması, hazımsızlık gibi sorunlar sıkça mide problemleri yaşanmasına neden olabilir. Bazen sindirim sistemi gıdalara karşı hassasiyet de gösterebilir. Bunların sindiriminde sorun yaşandığında, gıda intoleransı denilen sorun ortaya çıkar. Buna laktoz intoleransı, fıstık alerjisi, çölyak hastalığı örnek verilebilir. Kişide gıda alerjisi olursa, ortaya çıkan mide ağrısı dışında vücutta ciddi tepkimelerde meydana gelir.

Yapısal sorunlar: İç organlardaki kusurlar, hastalıklar organların görevlerini yapmasına engel olabilir. Dolayısıyla bu sorun kendini mide ağrısı olarak gösterebilir. Buna Crohn hastalığı örnek verilebilir.

Stres: bu etken nedeniyle oluşan kaygı ve depresyon, kendini fiziksel belirtilerle gösterir. Bunun sonucunda baş ağrısı, mide ağrısı gibi yakınmalar meydana gelir. Mide ve bağırsaklarda spazm meydana gelir. Kişinin beslenme alışkanlığında değişimler olur ve dolayısıyla sindirim sorunları baş gösterir.

Aşırı kilo: Vücut fazladan taşıdığı kilolara karşı bazı tepkimeler verir. Safra kesesi taş oluşumu artar. Bu etkiyle karında sağ tarafta önemli derecede ağrı hissi oluşur. Kilo fazlalığı nedeniyle mideye olan baskı artacağından, midede reflü gibi sağlık sorunları ortaya çıkmaya başlar. Mide ağrısı etkisi olur.

Mide ağrısı etkisinden kurtulmak için öncelikle beslenme düzeninde hafif gıdalara öncelik verilmelidir. Sindirimin yükünü hafifletmek açısından haşlanmış, az yağlı, mümkünse yağsız besinler tüketilmelidir. Lokmalar küçük olmalı, ağır ağır çiğnenmelidir. Mide ağrısına eşlik eden ishal sorunu da varsa mutlaka sıvı alımı arttırılmalıdır. Sindirimi desteklemek için probiyotik içeren yoğurt ve kefir tüketimine yönelmek faydalı olacaktır. Bu önlemler alındıktan sonra, mutlaka bir doktora gidilerek mide ağrısına neden olan etken belirlenmeli, uygun tedavi yöntemiyle sorun giderilmelidir.
" } ] }