{ "title": "Küme Tipi Baş Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/kume-tipi-bas-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 19:05:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Küme tipi baş ağrısı, bu türde baş ağrılarının toplumda en fazla genç yaşta olan erkekleri etkilemesi söz konusudur. Başka bir deyişle erkekleri kadınlara oranla dokuz kat daha fazla etkileyen bir baş ağrısı türüdür. Ağrılar genellikle yirmili yaşlarda ortaya çıkar. Bundan sonra belli dönemlerde görülen ataklarla seyretmeye başlar. En çok mevsim geçiş dönemlerinde yaklaşık 15-45 gün süren etkileri olur. Bu süreçte süresi yarım saat kadar olan ataklar ortaya çıkar. Bu atakların ardından kişide uzun denilebilecek bir sessizlik dönemi başlar. Küme tipi baş ağrısı oldukça şiddetli olur. Hastalar tarafından bu tür baş ağrıları şakağıma bıçak saplanıyor, gözüm oyuluyor, demir saplanıyor gibi şiddetini belirtecek tanımlamalarla açıklanır. Küme baş ağrısı atakları sırasında hastalarda cinnet geçirme, kendini öldürmeye kalkma, başını duvarlara vurma gibi eylemler olur. Hastaların bu şekilde ölmeyi düşünmesini sağlayan baş ağrılarına suicidal headdache tanımlaması yapılabilir. Hastaların çektiği bu tip baş ağrısı bazen migren baş ağrısı ile karıştırılabilir. Ancak küme tipi baş ağrısının dönemsel olarak etkili olması, belirli bir ritimde ilerlemesi, belirli saatlerde ortaya çıkması gibi unsurlarla kolayca ayırıcı tanı yapılabilir. Bu nedenle Uzman bir doktora muayene olunması gerekir.

Küme baş ağrısı nasıl etkisi gösterir?

Bu tipteki baş ağrısının en önemli özelliği ani bir şekilde başlaması ve yine ani bir şekilde sona ermesidir. Ayrıca ağrının başın tek tarafında oluşması, özellikle göz çevresi ve şakak bölgesinde yoğunlaşması karakteristik özelliğidir. Baş ağrısına eşlik eden aynı bölgede göz kızarıklığı, gözün yaşarması, göz şişmesi gibi etkilerde ortaya çıkar. Hastaların bir bölümünü etkileyen göz apağı düşmesi de küme baş ağrısında görülür. Ağrı hangi tarafı etkilediyse, buradaki burun deliğinde tıkanıklık etkisi ortaya çıkar. Yine aynı bölgede hassasiyet oluşur. Bu durum sanki bir yaraya dokunuluyormuş gibi acı hissine neden olur, bölgenin çürümüş olduğu gibi hissedilir. Baş ağrısı çeken hastalarda kusma ve bulantı nadiren ortaya çıkabilir. Ancak terleme etkisi tüm hastalarda görülür. Hastaların göğüsten başlayarak baş kısmına doğru her yeri ıslak gibi olur. Nadiren hastaların bir kısmında sadece ağrının olduğu tarafta terleme olur. Bu karakteristik belirtilerin yanı sıra kalp çarpıntısı, ateş basması, sıkıntı, kalbin sıkışması, kan basıncının artması gibi semptomlarda ortaya çıkabilir. Bunları yaşayanlar huzursuz olduklarını açıkça belli eder, ağlayabilir, bağırabilir, yerinde duramaz, devamlı dolaşarak hallerini ortaya koyar. Kapalı yerlerde olduklarında bir an önce dışarıya çıkmak ister, bazı hastalar başlarına buzla dolu poşetleri yerleştirir, bazı hastalarda başlarına sıcak su dökmeye kalkar.

Küme baş ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Bu tip baş ağrısında uygulanan tedavide yaşana ağrıların dönemsel olarak oluşmasına engel olunamaz. Tedavideki amaç atakların süresini kısaltmaktır. Hastalara uygulanan ilaç tedavisiyle birlikte burundan uygulanan %100 oksijen tedavisi ya da aynı oranda hiperbarik oksijen tedavisiyle atakların süresinin azalması sağlanabilir. Ancak bazı hastalarda tedavi yapılsa da atakların süresinde uzama ya d sıklaşma etkisi görülebilir. Yani uygulanan tedavinin etkili olmadığı hasta grupları da bulunur. Bazı hastalarda başlangıçta uygulanan oksijen dışındaki ilaçlar atakların durmasını sağlasa bile, uzun dönemde yaşanan küme tipi baş ağrısı daha şiddetli hale gelebilir. Atak sırasında hastalara saf oksijen solutulması, atak sırasındaki baş ağrının sona ermesi için en etkili olan yöntemdir.
" } ] }