{ "title": "Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/kulak-agrisina-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "19.01.2024 17:50:49", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kulak ağrısına ne iyi gelir, Daha çok gece uyku anında etkisini arttırabilen kulak ağrısının şiddeti hafiften keskin ve dayanılmaz bir boyuta ulaşabilir. Kulak ağrısı, ağrıya yol açan nedene bağlı olarak ciddi hasarların oluşmasına yol açabilir. Daha çok bebeklerin maruz kaldığı kulak ağrısının yetişkinlerde görülme sıkılığı da oldukça yüksektir. Bazen anlık ağrılar bazen ise geçmek bilmeyen kulak ağrıları kişiye ciddi anlamda sıkıntı yaşatabilir. Kulak ağrısı yalnızca kulakla alakalı değil, diş, boğaz gibi kafa bölgesinde yer alan birçok yapı kaynaklı oluşabilir.

Kulak ağrısının en önemli ve yaygın nedeni dış ve orta kulak iltihabıdır. İltihap orta kulağı genze bağlayan östaki borusunun tıkanması sebebiyle meydana gelir. Şayet tedavi ihmal edilir ya da geç kalınırsa işitmeyle ilgili ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Diş çürükleri, sinüzit, kulağa havuz ya da deniz suyu kaçırmak, kulak temizliğine özen göstermemek, soğuk algınlığı, çene problemleri, boğaz iltihabı ve basınç travmaları kulak ağrısı nedenleri arasında sayılabilir. Kulak ağrısı genellikle, baş dönmesi, ateş, akıntı, kızarıklık, şişme ve işitme kaybı gibi şikâyetlerle birlikte yaşanır.

Kulak ağrısına ne iyi gelir?

Soğan: Mutfakların başlıca malzemesi olan soğanın iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Kulak ağrılarına karşı, özellikle kulak enfeksiyonu nedeniyle oluşan ağrılara karşı soğan kullanılabilir. Ufak boy soğan doğranarak fırına atılır. İyice közlenen soğanın suyu sıkılarak çıkarılır. Hazırlanan sudan ağrıyan kulağa 2-3 damla kadar damlatılarak, diğer kulağın üzerine yatılır. Bir süre sonra sorunlu kulağın üzerine yatılarak damlatılan suyun dışarı akması sağlanır.

Çay ağacı yağı: Kulak ağrısı için anında çözüm arayanlar çay ağacı yağından yararlanabilir. Çay ağacı yağı oldukça güçlü olduğu için mutlaka farklı yağlarla seyreltilerek kullanılmalıdır. 1 çay kaşığı elma sirkesi, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 3 damla çay ağacı yağı homojen şekilde karıştırılır. Karışım cezvede hafif ılıtılır ve karışım damlalık aparatı olan bir şişeye alınarak ağrıyan kulağa 2 damla damlatılır. Diğer kulağın üzerine 5 dakika yatılıp, sorunlu kulağın üzerine dönülür ve damlatılan karışımın kulaktan tamamen çıkması sağlanır. 2 gün günde 3 defa tekrarlandığında kulak ağrısına karşı çözüm sağlanabilir.

Zeytinyağı: Kulakta oluşan kirin yol açmış olduğu ağrıyı gidermek için zeytinyağından yardım alınabilir. Kulak kiri, bakteri ve mantarlar kaparak östaki borusunu tıkar ve bu nedenle kulak ağrısı oluşabilir. Zeytinyağıyla kulağı tıkaya kulak kiri kolaylıkla giderilebilir. Zeytinyağı ufak bir cezvenin içinde hafif ısıtılır ve sorunlu kulağa damlatılır. Bir süre bekletildikten sonra kulak çöpü yardımıyla nazik hareketler uygulanarak öne gelen kulak kiri temizlenir.

Fesleğen: Kulak ağrısına karşı doğal çözümler arasında yer alan fesleğen, vücutta iltihapla mücadele etmeyi kolaylaştırır. Ancak fesleğen direkt olarak kulağa damlatılarak kullanılmamalıdır. Fesleğen kulağın diş kısmına uygulandığında ağrıyı gidermeye yardımcı olur. 5 tane taze fesleğen yaprağı ezilerek suyu alınır. Elde edilen su ağrıyan kulağın dış kısmına hafif masaj hareketleriyle sürülür. Yine bir iki damla fesleğen yağı aynı şekilde suyu gibi kulağın dışına sürülerek ağrılardan kurtulmak mümkün olur. Uygulama günde 2 defa tekrarlandığında büyük rahatlama sağlar.

Sarımsak: Antibakteriyel, antiviral ve enfeksiyon giderici etkisi bulunan sarımsak birçok hastalığın tedavisinde alternatif olarak kullanılan mucizevi bir bitkidir. Sarımsağın iyileştirici ve ağrı kesici özelliğinde kulak ağrısı için yararlanılabilir. 2 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı hardal eklenir. Cezveye alınan karışım hafif ısıtılır. Isınan yağ ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Soğuyan karışımdan sarımsak alınır ve sarımsak kulağa damlatılır. Günde 2-3 defa ağrı geçene kadar sarımsak bu şekilde kullanılabilir.

Tuz: Kulak ağrısı için kullanılabilen bir diğer yöntemde tuzdur. 1 çay bardağı kadar tuz ufak bir tavanın içinde, kısık ateşte 5 dakika ısıtılır. Isınan tuz temiz, kullanılmamış bir çorabın içine boşaltılarak ağzı bağlanır. Tuzun ısısı geçtiğinde ağrıyan kulağın üzerine uygulanarak 10 dakika bekletilir. Tuz bu şekilde gün içinde gerek duyulduğu her an tekrarlanabilir.

Zencefil: Kulak ağrısı enfeksiyon kaynaklıysa zencefilden yardım alınabilir. Anti-inflamatuar etkisinin yanı sıra ağrı kesici özelliğinden de yararlanılabilir. Taze zencefilin suyu alınır ve sorunlu kulağa 2 damla damlatılır.

Nane yaprakları: Kulak ağrısına ne iyi gelir? Diye baktığımızda karşımıza çıkan bitkilerden biri de nanedir. Nane yaprakları ve nane yağı kulak ağrısı için kullanılabilir. Nane yaprakları kaynatılır. Kaynayan su soğuduktan sonra ağrıyan kulağa 2 damla damlatılır.
" } ] }