{ "title": "Kemik Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/kemik-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 12:07:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kemik ağrısı, çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir. Bazen kemik erimesi benzeri ciddi rahatsızlıklar kemik ağrısına neden olurken, bazen de daha basit bir sebeple, fiziksel bir darbeyle, büyüme dönemi ağrılarıyla kemik ağrısı ortaya çıkabilir. Tedavinin doğru şekilde yapılabilmesi, altta yatan nedenin tespit edilmesine bağlıdır. Kemik ağrısının oluşmasına neden olabilecek etkenleri birlikte değerlendirelim.

Kemik ağrısı neden olur?

Osteoporoz (Kemik erimesi): Kemikler kendilerini devamlı yenileyen yapılardır. Ancak ilerleyen yaşlarda kemik dokularının kendini yenileme hızı düşünce kemik erimesi başlar. Bundan en fazla kadınlar etkilenir. Kemik erimesi sadece yaşlanma yüzünden değil, hareketsiz yaşam sürme, kadınlarda östrojen hormonunun azalması, erkeklerde testosteron hormonunun azalması, sigara, puro gibi tütün mamullerinin kullanılması, ideal kilonun altında olmak gibi etkenlerle de meydana gelebilir. Kemik ağrısı bu tür kemik erimesi sonucunda ortaya çıkabilir.

Büyüme ağrıları: Ergenlik çağında olan kişilerde meydana gelen hızlı büyümenin sonucu olarak, kemik uçlarında ortaya çıkan kemik ağrısı bariz şekilde hissedilebilir. Bu tür kemik ağrısı ergenlik sürecinin tamamlanmasıyla birlikte kendiliğinden etkisini yitirecektir.

Osteomiyelit (Kemik iltihabı): Bakteri ve mantarların vücuda girmesiyle, kemikleri etkilemesi sonucunda kemik iltihabı ortaya çıkabilir. Kan dolaşımı kemiklerin etkilenmesinde rol oynar. Ancak kemik iltihabı derin yaralanma sonucunda da gelişebilir. Kemik ağrısıyla kendini gösteren bu sorun tedavi edilmediği takdirde kemik kaybına neden olur.

Kalsiyum ve D vitamini eksikliği: Güneş ışığından yeterince faydalanmamak, beslenmenin düzensiz olması gibi etkenlerle D vitamini ve kalsiyum eksikliğinin oluşması söz konusudur. Bu etken kemiklerin gereksinimi olan besin eksikliğine neden olur. Bu maddelerin eksikliği raşitizm, kemik yumuşaması gibi rahatsızlıklara, yaygın kemik ağrısına neden olur.

Kanser: Akciğer kanseri, beyaz kan kanseri, nöroblastom, böbrek kanseri, kan kanseri, osteosarkom gibi kemik üzerinde etkili olan kanserlerde kemik ağrısı yaygın bir belirtidir.

Kemik ağrısı bunların dışında fiziksel darbelerde, kemik tümörü, kemiğin kırılması, paratiroid bezlerdeki aşırı faaliyet, gaucher hastalığı gibi etkenlerle de oluşabilir. Kemiklerin etkilendiği her türlü durumda ağrı bir yansıma olarak kendini gösterir.

Kemik ağrısı için ne yapılmalı?

Kemik sağlığında oldukça önemli olan D vitamini ve kalsiyum alımına önem verilmelidir. Bu yüzden D vitamini bulunan balık ve balık yağı, süt ve süt ürünleri, yumurta, ciğer tüketilmelidir. Ayrıca en önemli D vitamini kaynağı olan güneş ışığından yeterince faydalanılmalıdır. Çünkü güneş ışığı sayesinde cilt altındaki ön maddeler D vitaminine çevrilir. Yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri, kuruyemiş, peynir ise kalsiyum bakımından zengin besinlerdir.

Kemik ağrısının önlenmesinde kemik sağlığının korunması önemlidir. Bu yüzden uygun egzersizlerle genel sağlık ve kemiklerin yenilenme özelliği arttırılabilir. Bu sayede kemik ağrısı sorunu ortadan kaldırılır.

Menopoza girenlerde, kemik erimesi olanlarda östrojen takviyeleri alınmalıdır. Kemik iltihabı sorunu olanlarda antibiyotik tedavisine başlamalıdır. Hiperparatiroid sorununda kemik kaybının önlenmesi, yavaşlatılması açısından kalsitonin hormonu kullanılmalıdır. Bu sayede kemik ağrısı sorununa çare olunur. Kanser olgularında ise kemoterapi ve radyoterapi tedavilerine başlanır. Kemik tümörlerinin varlığında tümörün alınması, kemik kırığının tedavi edilmesi, kemik iltihabı gibi vakalarda hastalara cerrahi girişimde bulunularak tedavi uygulanır. Bu tedaviler hem iyileşmeyi hem de kemik ağrısının geçmesini sağlar.
" } ] }