{ "title": "Karın Boşluğu Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/karin-boslugu-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 19:51:27", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Karın Boşluğu Ağrısı, Karın boşluğunda hissedilen ağrı karın sancısı ve karında olan ya da oluşacak ağrı sebebidir. Karın bölgesinde alt kaburga bölümü ile diyafram üstü ve her iki leğen kemiği aralığında da kısıtlanan anatomik bulgudur. Karın boşluğu kısaca özetlenecek olur ise deri ile karın duvarının kasları olarak dokularında meydana gelmektedir. Oluşumuna göre ise sürekli karın ağrısı hissi genellikle karın boşluğu bölümünde organların neden olduğu ağrıyı teşhis etmek için bakılmaktadır. Karın bölgesinde bulunan organlardan pankreas, mide, safra kesesi, ince bağırsak, dalak ve kolon denilir. Karın boşluğunda yer alan organlardan gelen ağrının karın kısmında hissedilmesidir. Örneğin; böbrekler, rahim ya da yumurtalık ve alt karaciğerler de karın boşluğunda ağrıya neden olmaktadır. Özellikle de karın bölgesindeki organların ağrıyı karın etrafında oluştuğu görülür. Örneğin; pankreasta oluşan iltihaplanma da karnın arka yüz kısmında ağrı oluşumuna sebep olabilir.

Karın Boşluğu Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?
Belirtilen bu dört madde karın boşluğundaki ağrının teşhisini yapmaktadır.

Karın Boşluğu Ağrısı Neden Olur?

Karın boşluğunda hissedilen ağrı tek başıma bir rahatsızlık değildir. Şayet birden daha çok sebepler ile oluşur. Bazen de rahatsızlık karın kısmındaki organlardan alsa bile karın karın boşluğunda ağrıya neden olur. Bunun akciğerlerin alt tarafı ile ilişkili olan enfeksiyonlarıdır. Pnömoni yani zatürre görülürse öksürük ile birbirine benzeyen bulgular üstünde karın boşluğunda hissedilen ağrıda bun bulgulara eklenebilir. Verilebilecek bir başka örnek ise miyokard enfarktüsü yani kalp krizidir. Kalp krizi genellikle sol omuzun kol kısmına taraf uzanan göğüste ağrıya neden olurken ara arada karın boşluğunda ağrı oluşumuna etki etmektedir. Karın boşluğunda hissedilen ağrı arttığı zaman özellikle de paralel etkileşim yapmaz. Örneğin; gastroenterit veya gaz sıkıştırması gibi kendi kendine geçen ya da oldukça kolay bir tedavi yöntemi uygulanarak iyileşme durumunda kıvrandıran, şiddetli aşırı karın boşluğu ağrısına neden olur. Bunun üstüne kalın bağırsak kanserinin veya erken dönemde bir apandisit gibi daha çok önemli olan bir hastalık az bir ağrıya neden olmaktadır. Karın boşluğunda hissedilen ağrı bağırsak ülseri, toksin, kadınların adet başlaması, pankreas, enfeksiyon, mide, ovulasyon, safra yolları, idrar yolunda enfeksiyon, böbrek hastalığı, karaciğer, damar tıkanıklığı enfeksiyon ve kanser ile alakalı olarak görülür.

Karın Boşluğu Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Pankreas Ağrısı: Belirti niteliği karın ağrısının kilo kaybedici ve ağrının karının ortasında veya sırt tarafına doğru belirti vermektedir. Tedavi veya cerrahi müdahale uygulanmaktadır.

Mide ve Bağırsak Ağrısı: Belirti niteliği midede ekşime ve yanma hissidir. Açlık belirtisi artmaya başladıkça ağrıda artar. Diyet asit ve ülser tedavisi önleyiciler de yapar. Kanlı dışkı, kanlı kusma ve mide kanamasının da büyük bir rolü vardır.

Apandisit Ağrısı: Belirtisinin nitelikleri ateş, bulantı, iştahsızlık ve kusmadır. Ağrının göbek etrafında başlaması sağ karın boşluğuna doğru başlar. Cerrahi yardım gerektirir.

Bağırsak Ağrısı: Belirti özelliği kabızlık veya ishal şeklinde görülür. Ağrıya sebep olan karnın alt yapısıdır. Karın boşluğunda ağrı arttıkça gaz ile dışkı çıkarılmaz ise bulantı ve kusma görüldüğü zaman hastaneye gidilmelidir. Bu rahatsızlıklar bağırsak tıkanmasının sinyalleridir.

Karın Boşluğu Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karın boşluğunda hissedilen ağrının tedavisinde değişiklikler göstermektedir. Hasta olan kişinin IV (İntravenöz) sıvılar ile uygulanmaktadır. Uzman tarafından ağrının nedeni öğrenene kadar yeme veya içmeniz engellenebilir. Bunun nedeni rahatsızlığın ilerlemesi ya da kötüye gitmesini engellemek içindir. Başka bir yapıda genellikle anestezi eğer aç karnına yapılıyor ise daha iyi olması sağlanır. Hasta kişiyi bir nevi hazırlama olasılığıdır. Hasta kişiye ilaç tatbiki yapılması gerekir. Bağırsak spazmı yüzünden oluşan ağrılar sebebi ile uzmanlar kol, kalça ya da bacağınıza asılabilir. Hastanın ağrısı eğer tamamen geçmemiş ise ağrıyı giderebilmek için ağrı kesiciler kullanabilmek için uzmana danışılmalıdır.
" } ] }