{ "title": "Kalça Kemiği Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/kalca-kemigi-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 16:37:51", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kalça kemiği ağrısı, çoğu kişinin yakındığı ağrı türlerinden biridir. Vücuttaki en büyük eklemin olduğu kalça, yapılan her harekette rol oynar. Kemiklerin arasında eklemin korunmasını sağlayan kıkırdak dokusu bulunur. Kalça kemiğinin sürtünmesini, korunmasını bu doku sağlar. Esneme özelliğiyle darbelerden, ani hareketlerden kalça kemiğinin bir savunma mekanizması olarak işlev görür. Buna rağmen çeşitli etkenler, hareketler kalça kemiği ağrısı oluşmasına neden olur. Bunun en önemli sebebi kemikteki yıpranma, aşınma ve sakatlanmadır.

Kalça kemiği ağrısı neden olur?

Zorlama ve yaşın ilerlemesi: Kalça kemiğinin gerilmeye maruz kalması kaçınılmaz olduğundan, kıkırdak dokuda yıpranma zaman içinde etkili olmaya başlar. Özellikle sert zeminde koşma, yaşlılık kalça kemiğinin olumsuz etkilenmesine neden olur. Kıkırdak doku aşındığında, kalça kemiği sürtünmeye maruz kalır ve ağrı ortaya çıkar.

İltihaplanma: Kalça kemiğinin daha kolay hareket etmesine yardımcı olmak için bir miktar sıvı kalça kemiğine salgılanır. Bu sıvının miktarının fazla olması iltihaplanmada önemli bir etkendir. Bu durum kalça eklemindeki boşluğun yeterli olmaması yüzünden kalça kemiği ağrısının hissedilmesine neden olur.

Kireçlenme: Kalça ağrısı hissedilmesinin en yaygın sebebi kireçlenmedir. Yıpranma ve aşınma sonucu oluşan osteoartrit, en fazla görülen kireçlenme türüdür. Hem uyluk kemiği hem de kalça kemiği bundan olumsuz etkilenir.

Kalça kırığı: Özellikle yaşlı kişilerde yaygın görülen bir sorundur. Kemikler bu dönemde kırılgan hale gelirler. Yaşlılıkla birlikte kemiklerde zayıflama ve incelme oluşur. Kalça kırığı düşmeyle ya da kemikteki kireçlenme sonucu ortaya çıkabilir. Bu durum kalça kemiği ağrısına neden olur.

Kalça bursiti: Kalça kemiğinde bulunan içi yağlayıcı olan bursaların sıvı dolması ve iltihaplanması sonucu oluşan bursit, kalça kemiğinin hareketi esnasında ağrıya neden olur.

Osteonekroz: Kalça kemiğine gelen kan akışının azalması sonucunda oluşur. Tedavi edilmediğinde kemik dokusu ölümüne neden olarak, kalça ekleminin zarar görmesine yol açar.

Kalça kemiği ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Hastalara uygulanacak tedavi ağrının nedenine göre belirlenir. Tedavi seçenekleri ilaç tedavisi, cerrahi girişim ve egzersizler şeklinde sınıflandırılabilir. İlaç tedavisinde kalça kemiği ağrısını hafifletecek, kemik kaybını azaltacak, enflamasyonu tedavi edecek ve kalça eklemindeki hasarı engelleyecek ilaçlar kullanılır. Kalça kemiği ağrısı için kullanılan ilaçlar içinde steroid olmayan iltihap sökücü ilaçlar, kortikosteroidler, analjezikler, gut ilaçları, anti romatizmal ilaçlar, osteoporoz ilaçları olabilir.

Kalça kemiği ağrısı için ameliyat yapılması da gerekebilir. İlaç tedavisi hastada olumlu bir sonuca ulaşmazsa çeşitli ameliyat seçenekleri değerlendirilir. Total eklem protezi ameliyatı içlerinde en fazla yapılanıdır. Vücutta diz ekleminin ardından en fazla değiştirilen eklem kalçadır. Özellikle sürekli hale gelen kalça kemiği ağrısı için bu operasyon tercih edilir. Kalça yüzeyi değiştirme operasyonu protez ameliyatına bir alternatif olarak uygulanır. Kalçada uyluk başı alınır ve tekrar şekillendirilir. Üzeri metal kaplamayla kaplanır. Artroskopi, diz ameliyatlarında yaygın şekilde kullanılan ve son zamanlarda kalça kemiği içinde kullanılan bir operasyondur. Osteotomi, hasar gören kalça kemiğinin alınarak düzeltmenin yapıldığı bir operasyondur. Özellikle kalça kemiğini etkileyen artrit probleminde bu ameliyat tercih edilir.

Kalça kemiği ağrısı için egzersizlerde uygun bir tedavi seçeneğidir. Vücudun yükünü taşıyan, her türlü harekette payı olan kalça kemiğinde hareketliliğin devamının sağlanması, kasların güçlendirilmesi için egzersizler kalça kemiğine büyük destek verir. Özellikle kalça kemiğinin etrafındaki kasları, tendonları germek, kalça kemiği ağrısına ve kalçanın sakatlanma olasılığını düşürmede oldukça etkilidir.
" } ] }