{ "title": "Kaburga Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/kaburga-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 07:30:27", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "Kaburga Ağrısı, Vücudumuzun üst bölgesi olan göğüs kafesinin paralel kemiklerini oluşturan, sağda 12 ve solda 12 tane olmak üzere toplamda 24 adet yassı kemiklerimizin her birine kaburga kemiği adı verilir. Kaburga kemiklerinde oluşan ağrılar genellikle kaburganın kırılması ya da çatlaması olarak düşünülse raşitizm, osteoporoz gibi sistematik hastalıklar, yaşlılarda sıklıkla görülen amfizem veya kaburga kemiği altında yer almakta olan organlardaki problemler, ağrının kaburga kemiğine kadar vurması gibi ağrının nedeni çok farklı etkenler de olabilir.

Kaburga kemikleri eğitimleri sayesinde darbelere karşı koyabilir ve kırılmaya bir nebze de olsa dayanıklıdır. Kaburga kemiklerindeki kırılmaların tedavisinde istirahat ve kaburgayı tespit edip iyileştirmesi için bandajlar kullanılır.

Kaburga Ağrısı, kaburga kemiklerine doğru alınan hasar, darbe, sert cismin göğüs kafesine doğru vurulması, trafik kazaları gibi göğüs kafesinin sert bir cisme çarpması gibi durumların, kazaların sonucunda kaburga kemiklerinde zedelenme, çatlama veya kırılma durumlarını ortaya çıkarabilir. Bu durumlarda direkt kaburga kemiğinde ağrı ve acı meydana gelir veya zedelenmelerden dolayı başka bir sebepten de olsa ağrı ve acıyı tetikler.
Sağ kaburga ağrısı herkesin başına gelebilen bir hastalıktır. Sağ kaburgadaki ağrılar acı dolu ve derin sancılara, bununla birlikte uykusuz gecelere sebep olabilir. Başta küçük olarak tekrarlanmaya başlayan sağ kaburga ağrıları, zamanla ilerleyerek sık ve şiddetli ağrılara dönüşebilmektedir. Sağ kaburga ağrısının birçok nedeni olsa da halk arasında da en bilinen sağ kaburga ağrısı nedeni, mide rahatsızlıklarıdır.

Mide ve yemek borusundan dolayı oluşan hastalıklar direkt olarak kaburgalarla bağlantılı olduğu için mide veya yemek borusundan dolayı oluşan ağrı ve sancıların kaburgalar altında hissedilmesine neden olur. Mide ve yemek borusu sağ ve sol kaburga altında olduğundan dolayı mide hastalıklarından özellikle düzensiz beslenmeden dolayı sağ kaburgada çeşitli ağrılar meydana gelir. Reflü ve gastrit gibi mide rahatsızlıkları olan kişilerde bu durum daha çok görülür.

Kaburga kaslarındaki ağrılardan dolayı da sağ kaburga kemikleri ağrıyabilir. Özellikle uzun süre hareketsiz kalanlar veya yanlış oturuş pozisyonunda uzun süre kalan kişilerde kaburga kaslarında ağrılara neden olur.

Kaburga Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Görüldüğü gibi kaburga ağrısının kaynağını bulmak oldukça zordur çünkü pek çok etkenden dolayı kaburga kemiklerimiz ağrıyabilir.

Kaburga Ağrımız olduğunda mutlaka Uzman bir dahiliye (İç hastalıkları) doktoruna görünülmesi ve çeşitli tetkikler yaptırılması şarttır. Kaburga ağrısı eğer büyük değil de yukarıda saydığımız önemsiz daha doğrusu hareketsiz kalma gibi nedenlerden kaynaklanan bir kaburga ağrısıysa;
" } ] }