{ "title": "Hamilelikte Mide Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/hamilelikte-mide-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 21:53:53", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hamilelikte mide ağrısı, oldukça fazla etkili olan yakınmalardan biridir. Anne adayları bu süreçte çeşitli sorunlardan şikâyet ederler. Başlangıç döneminde etkili olan mide bulantı ve yanmasının dışında, hamileliğin son aylarında yeniden mide yanması ve mide ağrısı şikâyetleri oluşabilir. Hamilelikte hem hormon dengesinin değişmesi hem de rahmin büyüyerek mideye daha fazla baskı yapması sonucunda midede yanma, ağrı, ekşime gibi problemler ortaya çıkar. Vücudu hassas bir dönemden geçen anne adayları yedikleri her yiyecekten bile etkilenmeye başlar. Hamilelikte artan hormonların etkisiyle mide ve yemek borusunun birleşiminde bölgede gevşeme olur, buradan mide asidi yemek borusuna geçerek yukarıya kaçar. Bu etkiyle reflü denilen sorun yaşanır. Hamileliğin son aylarında rahim iyice büyüyeceği için, mide ağrısı şikâyetlerinde artma olur. Reflü etkisi olmadan da hamilelikte mide ağrısı ve mide yanması sorunları yaşanabilir.

Bazı gebe kadınlarda hamilelik öncesindeki mide sorunları da bu süreçte mide ağrısı etkisine neden olabilir. Kadınların hamilelikte en fazla yakındıkları mide sorunu yanmadır. Göğüs kemiğinin alt tarafından genze doğru yakıcı bir hisle etkili olan mide yanması da rahatsızlık veren hamilelik şikâyetleri arasındadır. Bu hamilelikteki hormonal ve fizyolojik değişimlerden kaynaklanır. Özellikle progesteron hormonunun aynı rahimdeki düz kasları gevşetmesi gibi, mide ve yemek borusu arasındaki kapakçığı gevşetmesi kaçınılmazdır.

Hamilelikte mide ağrısı yakınması yatar pozisyonda daha etkili olur. Genellikle oturur halde durulduğunda, mide sorunu yaşanmaz. Mide sorunları özellikle 5. Gebelik haftasından itibaren rahmin büyümesiyle birlikte mideye artan mekanik baskının olmasıyla artar. Hamilelikte mide ağrısı tanısı için kadının detaylı öyküsü alınmalıdır. Mide ağrısına eşlik eden boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, sesli solunum gibi belirtilerde bulunuyorsa, reflü, mide yanması gibi sorunlarda göz önüne alınmalıdır.

Hamilelikte mide ağrısı nasıl önlenir?

Bu süreçte mide ağrısı gibi sorunların tamamen önlenmesi mümkün olmasa da etkilerinin azaltılması sağlanabilir. Bu yüzden ilk yapılması gereken beslenmenin düzenlenmesidir. Hamilelikte kızartma, yağlı ve baharatlı besinler tüketilmemelidir. Bunun yanı sıra sucuk, salam gibi baharatı fazla yiyeceklerde yenmemelidir.

Mide zararlı olabilecek çiğ sebzelerden uzak durulmalıdır. Bunun yerine sebzeler pişmiş olarak tüketilmelidir. Ayrıca yemekler yavaş, iyi çiğneyerek tüketilmelidir. Az ve sık yemek yenmelidir. Yemekler geç saatlerde tüketilmemelidir. Belli bir saatten sonra atıştırmalık yenmemelidir.

Hamilelikte kilo kontrolü oldukça önemlidir. Kadınlar aşırı kilo almamalıdır. Mide yanması, ekşimesi ve mide ağrısı gibi sorunların artmasında fazla kilolarında etkisi vardır.

Giysiler rahat olmalı, sıkı çamaşırlardan kaçınılmalıdır. Mideyi sıkan giysiler hamilelikte mide sorunlarını tetikleyecek önemli bir unsurdur.

Kahve, çikolata, alkol ve sigara her zamanki gibi hamilelik döneminde de sakıncalıdır. Bunlardan mutlaka uzak durulmalıdır. Ayrıca gazlı içecekler, greyfurt, portakal gibi meyve ve meyve suları, salça, domates suyu gibi yiyecekler mide problemlerin artmasına yol açar.

Geceleri yatmadan yarım saat evvel bir bardak ılık su içilmelidir. Yatarken baş ucunun 10 cm'ye kadar yükseltilmesi, yastığın yüksek olması mide yanmasına, dolayısıyla hamilelikte mide ağrısı yakınmasına engel olabilir.
" } ] }