{ "title": "Hamilelikte Kasık Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/hamilelikte-kasik-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 03:05:03", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hamilelikte kasık ağrısı, hamilelik kadının özel bir dönemi olsa da bazı sıkıntıların yaşandığı bir süreçtir. Kasık ağrısı bu tür sıkıntılar arasında sıkça görülenidir. Anne adayları hamilelik süresince değişik şiddette kasık ağrısı çekebilir. Ancak bu durum her zaman düşük tehlikesi gibi bir riski işaret etmez. Buna eşlik eden lekelenme tarzı kanama gibi belirtilerde olursa, düşükten şüphe duyulabilir. Bu durumda mutlaka önlem alınmalıdır.

Hamilelikte kasık ağrısı özellikle ilk haftalarda etkili olabilir. Genellikle önemsiz olsa da bazen hastaneye yatmayı gerektirecek bir sorun haline gelebilir. Adet gecikmesiyle birlikte ortaya çıkan kasık ağrısı, anne adayında az da olsa rahatsızlığa yol açabilir. Rahmin büyümesine devam ettiği sürece çevresindeki bağlardaki gerilme, kasık ağrısına neden olacaktır. 6-8 haftalık hamilelikte yani adet gecikmesinden sonra iki haftalık dönemde kadın tarafından kasık ağrısı hissedilebilir. En fazla ilk hamileliğini yaşayan kadınlarda bu dönem görülebilir ve etkisi de şiddetli olabilir. Bundan sonraki hamileliklerde daha çok son aylara doğru büyüyen karınla birlikte, rahim kasılmalarının olmasıyla kasık ağrısı duyulabilir. Hamilelerin bir kısmında ise 3. Ayda şiddetli kasık ağrısı ortaya çıkabilir. Bu ağrılar her kadında farklı dönemde ve farklı şiddette etkili olabilir.

Hamilelikte kasık ağrısı neden olur?

Hamilelikte kasık ağrısının ortaya çıkması için pek çok neden vardır. Anne adayının kilo alması, vücudunun daha fazla yük taşımaya başlaması, rahmin büyümesi ve kasıklara binen yükün, basının artması en temel nedenlerdir. Genellikle de bu şekilde ortaya çıkan kasık ağrısı tedavi edilmeye gerek olmadan etkisini yitirir. Hormon düzeylerinin değişmeye başlaması, rahmin büyümeye başlaması nedeniyle iç organlardaki basıyla organların bile yerlerini değiştirmesi kasık ağrısının ortaya çıkışını açıklayabilir. Hamilelikte kasık ağrısına neden olacak etkenler ise;

Yerleşme ağrısı: Hamilelikte 8-12 haftalardan başlayan kramp tarzı kasık ağrılarıdır. Kadın bunu adet sancısı gibi hisseder. Bu ağrıların sebebi büyük olasılıkla rahmin büyümeye başlamasıdır. Bu ağrıları ilk hamileliğini yaşayanlar pek fark etmeyebilir.

Yumurtalık kisti: Kadında var olan yumurtalık kisti hamilelik sürecinde büyüyebilir, hatta patlayabilir. Rahmin yaptığı baskı sonucunda kasık ağrısı etkisi yapabilir.

Round ligament ağrısı: bu tür kasık ağrıları hamileliğin 3. Ayından itibaren ortaya çıkabilir. Rahmin üstünden kasıklara doğru giden bağın gerilmeye başlaması, bu şekildeki kasık ağrısının nedenidir. Özellikle sandalyeden kalkan, yürüyen hamile kadınlarda böyle kasık ağrısı oluşur. Bu nedenden oluşan kasık ağrısı hamileliğin 24. Haftasından itibaren genellikle ortadan kalkar.

Bebeğin ağırlığıyla: bu şekilde oluşan hamilelikte kasık ağrısı gebeliğin son 3 ayında etkili olur. Bebeğin yaptığı bası sonucunda kasıklarda bacaklara kadar uzanan bir ağrı hissedilir.

Braxton Hicks kasılması: Hamilelikte özellikle 20. Haftadan itibaren hissedilen bu tür kasılmalar, özellikle susuz kalan gebe kadınlarda bariz şekilde ortaya çıkabilir. Hareket halinde olunduğu zaman ağrı daha net hissedilir. Ancak bu nedenden oluşan kasık ağrısı gelip geçidir. Kısa sürekli gelir ve geçer.

Eklemlerde gevşeme: Hamileliğin son dönemlerinde vücutta relaksin hormonunda ani bir artış ortaya çıkar. Bunun işlevi bağların gevşemesine yardımcı olmaktır. Bu etki aynı zamanda leğen kemiği ekleminde de gevşemeye yol açar. Bunlar hamilelikte kasık ağrısı ve bacak ağrısının ortaya çıkmasını sağlar.

Kabızlık: Hamilelikte kadının kabızlık sorunu yaşaması kasık ağrısını tetikler. Bunun sebepleri beslenme hataları olabileceği gibi, hamilelikte kullanılan demir haplarının sindirimi yavaşlatma etkisi de olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu: Kadınların daha fazla etkilendiği bu enfeksiyonların hamilelikte kasık ağrısı belirtisi yapması normal karşılanır. İdrar yolu enfeksiyonu hamile kadının erken doğum riskini arttırabilir, enfeksiyon böbreklere kadar ilerleme gösterebilir. Bu yüzden en kısa sürede tedavisine başlanmalıdır.

Hamilelikte kasık ağrısı çeşitli etkenlerden ortaya çıkabilir. Bu saydıklarımız dışında düşük riski, dış gebelik olması, erken doğum yapma, preeklampsi, plasentanın erken ayrılması, miyom, rahim yırtılması, böbrek taşları, yumurtalık burkulması, apandisit gibi etkenlerde hamilelikte kasık ağrısına neden olabilir. Bunlar daha ciddi olan, acilen önlem alınması gereken nedenler arasındadır. Genellikle kendiliğinden geçen kasık ağrılarına kanama, akıntı, yürümeyi engelleme kadar şiddetli ağrı, baş dönmesi, bulantı ve kusma, bebeğin hareketlerinde azalma gibi belirtilerde eşlik ediyorsa, gecikmeden doktora bilgi verilmelidir.
" } ] }