{ "title": "Hamilelikte Karın Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/hamilelikte-karin-agrisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 22:11:05", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Hamilelikte karın ağrısı, vücudun bebeğe alışma sürecinde vücudun geçirdiği değişimler sonucu meydana gelen ağrılardır. Genelde hamilelik sürecinin çok normal bir parçası olarak kabul edilir. Hamilelikte karın ağrısının zararsız bir nedeni olduğu gibi daha ciddi rahatsızlıklar nedenleri de olabilmektedir. Hamilelik döneminde karın ağrısına neden olabilecek faktörleri öğrenmeleri ve endişe verici olabilecek bazı belirtileri tanımaları bu yüzden çok önemlidir. Hamilelik döneminde normal dışı bir ağrı oluştuğunda, özellikle bir de ağrıya eşlik eden kanama, bulantı, kusma, baş ağrısı, idrar yanması başka bir bulgu da varsa hamile anne adayının mutlaka doktora müracaat ederek durumun acil olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Hamilelikte karın ağrısındaki çok şiddetli olmayan kramplar, ağrılar hemen paniğe neden olmamalıdır. Hamileliğin başlamasıyla birlikte, rahim genişlemeye başlar ve bu durumda rahmi karın içinde asılı tutan bağlar da gerilmeye neden olur. Sonuçta anne adayı hafif kasık ve bel ağrıları hisseder. Bu ağrılar tedavi gerektirmez ve kısa süreli dinlenerek geçer. Bu ağrılar çok fazla ayakta kaldığınızın veya yorulduğunuzu haber veriyor olabilir. Bu yüzden biraz dinlenmeniz gerekiyor olabilir.

Yorgunluk sebebiyle karın bölgenizde meydana gelen ağrılar oluştuğunda bel bölgeniz ile ani dönüşlerde bulunmaktan kaçınmalısınız. Hafifçe hareketler yaparak kaslarınızın gevşemesini sağlayın. Hamilelik döneminizde karın ağrısını hissettiğiniz andan itibaren zorlayıcı hareketlerde bulunmamalı, yavaş hareket etmeli, sürekli aynı konumda kalmayarak hem oturup dinlenmeli hem de yavaş yavaş yürüyerek, egzersiz yaparak vücudunuzdaki kasların gevşemesini sağlamalısınız. Ayrıca hamilelik döneminde en önemli yapılacak işlem ise bol su içmektir.

Hamilelikte karın ağrısı neden olur?

Şişkinlik, kabızlık ve gaz da karında rahatsızlık ve ağrı şikâyetlerine sebep olabilir. Hamilelik döneminde Progesteron hormon seviyesinin giderek artması, gaz oluşumunu daha da arttıracaktır. Sindirim sistemi bu hormon seviyesi yükselmesi ile daha yavaşlayacaktır. Bu sebepledir ki bol su içmek, lifli yiyecekler yemek, baharatlı yiyeceklerden kaçınmak ve egzersiz yapmak gaz ve kabızlık sorununu gidermeye yardımcı olacaktır.

Hamileliğin son aylarında Braxton-Hicks kontraksiyonları denilen yalancı doğum sancıları hamilelikte karın ağrısına sebep olmaktadır. Bu karın ağrıları düzensiz ve hafif olması ile kısa süreli dinlenmeler sonucunda geçerek, gerçek doğum sancılarından ayrılmaktadır. Eğer bu tür karın ağrıları sık ve şiddetli olarak geliyorsa geçmiyorsa, uzun süreli devam ediyorsa acil doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Hamilelikte karın ağrısı ile meydana gelen ateş, bulantı, kusma, idrar yaparken yanma veya idrar yaparken kan gelmesi durumları da idrar yolları enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Hamilelik döneminde ihmal edilmemesi gereken çok önemli bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği taktirde çeşitli komplikasyonlara yol açabilmektedir.

Anne adayının karnının üst bölgesinde ağrı ve bu şikâyete eşlik eden kusma, bulantı, baş ağrısı, bulanık görme ve tansiyon yükselmesi şikâyetleri olabilir. Diğer bir adıyla preeklampsi işareti olabilir. Halk arasında daha çok gebelik zehirlenmesi olarak bilinmektedir. Hamileliğin 20. Haftasından sonra idrarda protein ve yüksek tansiyon ile ortaya çıkmaktadır. Acilen tansiyonun düşürülmesi gerekmektedir ve hastanın acil Uzman hekim tarafından doğum yaptırılması gerekir.

Düşükler hamileliğin ilk üç ayında çok sık görülmektedir. Üzücü bir şekilde hamileliğin %20'si düşükler ile sonuçlanmaktadır. Hamilelikte karın ağrısı düşük belirtileri arasındadır. Orta ve yüksek şiddette sırt ağrısı, her 5-15 dakika da bir kasılmalar, krampsız kahverengi veya parlak kırmızı kanama olmasıdır. Ayrıca hamilelik belirtilerinin aniden azalması belirtiler arasındadır.

Dış gebelik hamileliğin 6 ve 10. Haftaları arasında yoğun karın ağrısı ve kanama ile kendini göstermektedir. Dış gebelikte yumurta rahim dışında bir bölgede bulunmaktadır. Ne yazık ki hamilelik devam etmez ve Uzman bir hekim tarafından hamileliğin sonlanması ve tıbbi tedavinin uygulanması gerekmektedir. Daha önce dış gebelik yaşayan anne adaylarının tekrar dış gebelik yaşama riski daha yüksektir.

Hamilelikte karın ağrısı olması, anne adayının karnının bir tahta kadar sertleşmesi, tansiyonun çok düşmesi hatta annenin şoka girmiş olması durumunda acil doktora başvurulması gerekir. Genellikle ağrı kesicilere ve dinlenmeye cevap vermez. Böyle bir durumda genelde bebek kaybedilir, annenin hayatı da çok ciddi tehlike altındadır. Hastanın uzun bir süre gözlem altına tutulması gerekmektedir.

Plasentanın rahimden erken ayrılması da hamilelikte karın ağrısına ve karın bölgesinde sertliğe neden olmaktadır. Plasentanın erken ayrılma belirtileri suyun erken gelmesi ve vajinadan kanlı sıvı gelmesidir. Karnın uzun süre rahatlamadan sert bir şekilde kalmasıdır. Nadirde olsa sırt ağrısı da yapmaktadır ve karında hassasiyet oluşması diğer belirtiler arasında bulunmaktadır.

Yumurtalık kistleri de hamilelikte karın ağrısına neden olmaktadır. Yumurtalık kistleri hamilelik döneminde nadiren oluşmaktadır fakat çatlama döneminde şiddetli ağrılara ve kanamalara neden olabilmektedir.

Bütün bu olasılıkların haricinde hamilelikte oluşan karın ağrısı, mide şikâyetleri, apandisit, gıda hassasiyeti, bağırsak tıkanması, böbrek taşı gibi nedenlerden dolayı da oluşabileceği için ihmal edilmemesi gereken çok önemli bir durumdur. Hamilelikte uzun süren karın ağrısı var ise ve giderek şiddetini arttırıyorsa acil doktorunuza başvurarak tedavi işlemlerin başlatılması gerekmektedir.
" } ] }