{ "title": "Hamilelikte Diş Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/hamilelikte-dis-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 02:17:25", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "
Hamilelikte diş ağrısı; diş ağrısı genellikle dişlerdeki çürüklerin sinirlere kadar inmesi ve sinirlere zarar vermesi ile meydana gelir. Hamilelikte diş ağrısı, östrojen ve progesteron seviyelerinin değişmesinden kaynaklanan ve diş üzerinde biriken bakteriyel plağın artmasından kaynaklanmaktadır.

Hamilelik döneminde özellikle ilk aylarda meydana gelen mide bulantıları ve kusmaların oluşturduğu asidin artması, karbonhidratlı yiyeceklerin tüketilmesi, sık sık yemek yeme isteği gibi sebeplerdir. Buna bağlı olarak da düzenli diş ve ağız bakımının yapılmaması hamilelikte diş ağrısı ve diş kaybına neden olur.

Hamilelik döneminde diş etleri hormonal seviyeye bağlı olarak güç kaybına uğrar. Hamilelikte diş etlerinde şişme ve kanama olabilir. Bu nedenle de hamile kişiler dişlerini güçsüz hissederler ve çiğneme sırasında ağrı yaşarlar. Aslında diş problemi olan her bayanın hamile kalmadan önce mutlaka diş sorunlarından kurtulmalı ve gerekli işlemleri yaptırmalıdırlar. Çünkü diş sorunları konusunda önlem alınmaz ise hamilelik boyunca zor günler yaşanır.

Dişte oluşan ağrılar kalıcı tedavi yapılmaz ise baş ağrısı, gözde sorun ve kulak ağrısına da sebep olurlar.

Hamilelikte diş ağrısı neden olur?

Diş ağrısı diş minesinin aşınmasından, diş çürümesinden, diş eti iltihaplanmasından, yirmilik diş gibi gömülü dişler, diş eti hastalıkları ve kaza sonucu kırılan dişten kaynaklanabilir.

Diş ağrısının en yaygın sebebi diş çürüğüdür. Çünkü ağız içine yerleşen bakteriler, şekerli ve unlu besin kalıntıları asit oluşturur. Bu asitte dişin koruyucu tabakası olan diş minesini zayıflatır ve çürük oluşmasına neden olur.

Hamilelikte diş ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Diş ağrısı olan hamile kişilerin zaman kaybetmeden bir diş hekimine gitmesi gerekir. Çünkü bu ağrılar çok şiddetlenirse bebeğe de zarar verebilir.

Hamilelikte diş ağrısı iltihaptan kayaklanıyor ve yüzde şişme meydana getirmiş ise şişen bölgeye soğuk kompres yaparak diş hekimine gidinceye kadar rahatlama sağlanır. Diş çürükten dolayı oyulmuş ise boşluk oluşmuş yere karanfil veya karanfil yağı konulabilir. Hamilelik döneminde diş tedavisi yaptırılması gerekiyor ise yapılacak işlem veya ilaç tedavisi hakkında mutlaka kadın doğum doktorunun onayı alınmalıdır. Çünkü uygulanacak tedavide bebeğin zarar görmemesi gerekmektedir.
" } ] }