{ "title": "Hamilelikte Bel Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/hamilelikte-bel-agrisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 11:45:26", "author": "ıbrahim yüceol", "article": [ { "article": "
Hamilelikte bel ağrısı, hamilelikte bel ağrısı genellikle gebeliğin orta dönemlerinde başlar. Hamilelikte bel ağrısının nedeni büyüyen rahmin, siyatik sinirlere baskı yapmasıdır. Bebeğin ana rahmindeki pozisyonu ağrının şiddetini belirler. Hamilelik süresinde görülen bel ağrısının nedenleri biyomekanik, hormonsal, damarsal veya diğer nedenlerden oluşan durumlara göre değişir.

Hamile anne adaylarında çok duyulan şikâyetler arasındadır hamilelikte bel ağrısı. Her 4 kadından 3'ü hamilelik boyunca bu şikâyetlere maruz kalır. Hamileliğin her aşamasında farklı faktörlere bağlı hastalıklar ve ağrılar oluşur. Hamilelikte bel ağrısının sebeplerinden biri olan, omurga ve kuyruk sokumu kemiklerine binen aşırı yüktür. Hamilelikte alınan kilolar, vücudumuza ağır geldiğinden vücutta bulunan kemikler zorlanır. Bu zorlanma sonrası oluşan bel ağrıları dayanılması zor olan ağrılardır. Hamilelikte değişen hormonlar, eklemlerde ve kemiklerde çok fazla hassasiyete yol açar. Bu değişikliklerle birlikte ortaya çıkan rahim ağzı gerilmeleri ve sinir sıkışmaları hamilelikte bel ağrısının başka sebeplerindendir. Hızla büyüyen rahim içindeki bebek, bel bölgesinde gerilmeye neden olmaktadır. Bu gerilmeyle bel omurgasında oluşan eğrilik şiddetli bel ağrısına sebep olur. Hamilelik süresi içinde duruşa dikkat etmek bel ağrısını hafifletebilir.

Hamilelikte bel ağrısı neden olur?
Dik durmak omurga kemiklerinin eğilmesini önler ve ağrı oluşmasını hafifletir. Hamileliğin 3. Ayından sonra yatış pozisyonuna dikkat edilmesi gerekir. Hızla büyüyen karın ağırlığı bele verir. Uyku halinde yan yatılırsa bel biraz daha dinlenir ve ağrı hafifler. Hamilelik sürecinde çok fazla kilo almamaya özen gösterilmesi gerekir. Alınan her kilo vücuda daha çok ağırlık vereceğinden, gebeliği en fazla 10 kilo ile sonlandırmak gerekir. Az kilo alımında vücutta oluşabilecek gerilme ve sinir sıkışmaları daha az olacağından, ağrı oluşma durumu önlenmiş olacaktır. Hamilelikte oluşan bel ağrısına doğal çözümler bulmak bu süreci daha hafif düzeyde atlatılır.

Hamilelikte bel ağrısı tedavisi; hamilelik sürecinde en güzel tedavi yöntemi doğal ve bitkisel çözümlerdir. Anne bebek besini bir olduğundan hamile annelerin ilaç kullanması bebek sağlığı için uygun değildir. Hamilelikte oluşan bel ağrısının tedavisi doğal bitkilerde bulunmaktadır.
Hamilelik döneminde eğilip kalkarken çok dikkatli olmak gerekir. Yapılan yanlış bir ani hareket bel ağrısının şiddetini artırabilir. Bel ağrısında bol bol yürüyüş yapılması doğal bir çözüm ve egzersizdir. Zeytinyağı ile bel bölgesine masaj yapmak bölgeyi rahatlatacaktır. Sürülen zeytinyağından sonra bel bölgesi sıcak tutulur ve sert bir zeminde yatılması gerekir. Nane yağı, sarımsak yağını hamilelikte tüketmek gerekir. Bu yağları bel bölgesine masaj yaparak kullanmak oldukça iyi gelecektir ve rahatlatır. Limon tüketimini arttırmak bel ağrılarını hafifletecektir. Kırmızı biberin ağrı kesici özelliğinden dolayı bu süreçte bol bol tüketilmesi gerekir. Doğal bir ağrı kesici olan kırmızı biber tam bir şifa kaynağıdır. Nane yağı dışında nane tüketimi de çok önemlidir. İçinde olan mentol sayesinde ağrıyı hafifletir. Kişniş bitkisini bolca tüketmek gerekir. Kişniş bitkisi ağrı kesici özelliğinden dolayı, hamilelikte oluşan bel ağrılarında tercih edilen doğal bitkilerdir. Turp suyu, lahana yaprakları, lavanta hamilelikte oluşan bel ağrılarına iyi gelen bitkilerdendir.
" } ] }