{ "title": "Hamilelikte Bacak Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/hamilelikte-bacak-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 10:02:25", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hamilelikte bacak ağrısı, bu sürecin oldukça normal görülen bulgularından biridir. Özellikle geceleri bacakları etkileyen kramplar hemen her kadında etkili olabilir. Bu kramplar daha çok geceleri uykudayken, sabaha karşı ortaya çıkar. Ancak gündüzleri uzun süre ayakta kalınırsa ya da uzun süre oturulursa da kadını etkileyebilir.

Hamilelikte bacak ağrısı ve krampların kalsiyum, magnezyum gibi mineral eksikliğinden, fosfor fazlalığı gibi etkenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Gebe kadınların bu yakınmaları olduğunda, kalsiyum magnezyum içeren tabletleri almasıyla bacak ağrısı ve kramp sorunlarının geçmesi buna işaret etmektedir. Beslenmede kalsiyum bakımından zengin besinlerin yani süt ve süt ürünlerinin aynı zamanda fosfor içermesi nedeniyle, hamilelikte bacak ağrısı ve kramp sorunu bulunan kadınlara genellikle kalsiyum magnezyum içeren tabletler ya da besinler önerilir.

Hamilelikte bacak ağrısı nasıl azaltılır?

Bu süreçte bacak ağrısından yakınan kadınlara uygulanan tıbbi tedavinin yanında alacakları bazı önlemlerde yardımcı olabilir. Tavsiye edilen öneriler ise;
Hamilelikte bacak ağrısı venöz yetmezlik nedeniyle oluşabilir

Hamilelikte görülen bu sorunun nedeni sadece gebelik olmayabilir. Gebelikle bağlantılı olan ve rahmin büyümesi sonucunda yaptığı baskıyla venöz kan dolaşımında yavaşlama olabilir. Bu etkiyle bacaklarda kan göllenmesi oluşur ve bu kadınlarda dolgunluk şeklinde hissedilir. Toplardamar içinde göllenen kanın zaman içinde pıhtılaşması ve damarları tıkaması sonucunda ise kanın geriye dönüşü mümkün olmayabilir. Böylece bacaklarda asimetrik bir kalınlaşma, ısı artması, morarma, enfeksiyon belirtileri ortaya çıkabilir. Böylesi bir etki gebe kadınlar açısından oldukça ciddi sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden ihmal edilmeden doktora gidilmeli ve gereken tedaviler uygulanmalıdır.

Hamilelikte bacak ağrısı fazla kilo almanın etkisiyle oluşabilir

Hamilelikte böyle bir sorunla karşılaşmak bu süreçte alınan kilolarla bağlantılı olabilir. Bazı gebe kadınlar daha öncesinden fazla kilo ile gebeliğe adım atabilir. Bu daha fazla sorun yaratabilir. Bu dönemde omurga şeklindeki değişmeyle birlikte, omurgada sinirlerin çıktığı bölgelere bası olursa, bacakların arka yüzünden ayak topuğuna kadar ağrı hissedilebilir. Bu siyatik sinir basısı olarak tanımlanır. Hamilelik sürecinde medikal tedavi tam olarak uygulanmadığı için, kadınların dikkatli olması gerekir. Mümkün olduğu kadar dinlenmeleri, kendilerini rahat hissedecekleri aktiviteleri yapmaları gerekir. Basit ağrı kesici ilaçlar doktor denetiminde kullanılabilir. Özellikle egzersizle sırt kasları desteklenirse, hamilelikte bacak ağrısı fazla rahatsız edici olmaz. Gebe kadınlar için yoga bu süreçte tavsiye edilen uygulamalardan biridir. Bu aynı zamanda doğuma hazırlık içinde faydalı olur.
" } ] }