{ "title": "Hamilelik Karın Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/hamilelikte-karin-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 12:19:45", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Hamilelikte Karın Ağrısı, gebe bir kadının vücudunun değişmesi ve bu yeni duruma uyum sağlaması sırasında yaşanan olağan bir durum olabileceği gibi, ciddi bazı sorunların da habercisi olabilir. Hamile bir kadının bedeni, bebek gelişip büyüdükçe onun için yer açmakta ve bazen sınırlarını zorlamaktadır. Bu gibi durumlarda bedenin bazı bölgelerinde kasılmalar ağrılar görülebilir. Hamilelikte mutlaka ilk yedi ay ayda bir sonraki dönemde haftada bir doktor kontrolü yapılmalıdır. Hamilelikte karın ağrısı şikâyetinin sebebi ve nasıl tedavi edileceği bu doktor kontrolleri sırasında ortaya çıkacaktır.

Hamilelikte Karın Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Kabızlık; Hamile bir kadının beslenme uyuma ve sindirim sisteminde değişiklikler olacaktır. Bu durumda kabızlık yaşanabilir ve gaz sıkışması nedeni ile şiddetli karın ağrılarına sebep olabilir. Hamile kadınların ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmaları ve yemek sonrası hemen yatmamaları önerilir. Özellikle günlük yürüyüşler yapmak kabızlık açısından faydalıdır.

Braxton Hicks Ağrıları; Sahte doğum sancısı denilen bu tip ağrılar doğum için henüz zaman varken gerçekleşen kasılmalardır. Karında ve belde ağrılara sebep olabilir.

Metabolizma Hastalıkları; Böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonları, mide asidinde artış, reflü, gastrit gibi rahatsızlıklar hamilelikte özellikle tetiklenir anne adayını rahatsız edebilir. Hamilelikte ilaç kullanmadan mutlaka doktora danışmak gerekir.

Plesantanın Erken Ayrılması; Bebeğin doğuma henüz zaman varken plasentadan ayrılmasıdır. Hayati önemi olan ciddi bir durumdur. Karında geçmeyen sertlik ve şiddetli ağrı ile belirlenir. Vakit kaybetmeden bir hastaneye gitmekte fayda vardır.

Dış Gebelik; Yumurtanın yumurtalık dışında rahmin dışında kalan bölümde döllenmesi olayına denir. Geçmeyen karın ağrısı ve bulantı ile belirlenir.

Preeklempsi; Yüksek tansiyona bağlı ciddi bir rahatsızlıktır. Ellerde ve ayaklarda şişme şeklinde belirlenir. Tedavisi yapılmazsa bebeğin ve annenin hayatı tehlikeye girer.

Düşük; Maalesef sıkça karşılaşılan bir durumdur. Karın ağrısı beraberinde kanama, bulantı, bayılma hissi ve şiddetli kramplar ile belirlenir ve acilen hastaneye başvurulması gerekir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Nasıl Önlenir?

Uzun süreli ve şiddetli anne adayının hayatını etkileyecek kadar şiddetli karın ağrıları ciddiye alınmalı ve hemen doktora başvurulmalıdır. Bunun dışında beslenmeye dikkat etmek, günlük egzersiz yapmak, bel kısmında ani hareketler yapmaktan kaçınmak, bol su içmek, yemekten sonra uzanmamak, karın ağrılarının belirli ölçüde azalmasını sağlayacaktır.
" } ] }