{ "title": "Göbek Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/gobek-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 07:00:58", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Göbek ağrısı, genellikle göbek deliği ve çevresinde meydana gelen, oldukça rahatsızlık veren ağrı türüdür. Bu ağrının oluşma sebepleri de farklı olabilir. Neden olduğu bilinmediğinde kişiyi endişeye sürükleyebilir. Bu nedenle ihmal edilmeden doktora gidilmeli ve göbek ağrısı sebebi tespit edilmelidir. Buna uygun şekilde hemen tedaviye başlanmalıdır. Çünkü bazı hallerde ciddi rahatsızlıkların bir belirtisi olarak ağrı ortaya çıkabilir. Göbek ağrısı tek başına hastalık olarak algılanmasa da önemli bir sağlık sorununun habercisi olabilir.

Göbek ağrısı neden olur?

İdrar yolu enfeksiyonları: Göbek ağrısının yaygın sebeplerinden birisi bu rahatsızlıktır. Enfeksiyonun ilerlemesi halinde böbreklere bundan etkilenir. Toplumda en fazla kadınlarda görülen idrar yolu enfeksiyonunda göbek ağrısı yanında idrarda yanma, bulanık idrar, kanama gibi belirtilerde ortaya çıkabilir. Tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Ancak enfeksiyonun yayılmasına engel olmak için gecikmeden doktora gidilmelidir.

Apandisit: Kör bağırsakla bağlantılı olan apandisit iltihabında göbek ağrısı oluşabilir. Bu nedenle oluşan ağrının özelliği kabızlıkta, halsizlikte hissettiklerinize benzer. Başlangıçta göbeğe yayılan ağrı, ilerledikçe alt karın bölgesini etkilemeye başlar. Beraberinde kusma ve bulantı, üşüme, ateş gibi belirtilerde ortaya çıkar. Tedavisinde ameliyatla apandisitin alınması gerekir.

Mide enfeksiyonları, ülser: Midede ortaya çıkan bakteriyel ve viral enfeksiyonlar ile ülser direkt olarak göbek ağrısına yol açabilir. Beraberinde bulantı ve kusma gibi etkilere de neden olabilir. Tedavide antibiyotiklere gerek duyulabilir.

Karın şişkinliği: Sindirim esnasında mide genişleyerek karın bölgesine basınç yapar. Özellikle aşırı yemek midede gazın oluşmasını sağlar. Karın bölgesine yapılan basıncın etkisiyle şişkinlik oluşur. Bu gazla birlikte gelişen enfeksiyondan dolayı göbek ağrısı, ishal, kusma gibi etkiler de ortaya çıkar. Kabızlık çeken kişilerde olan karın şişkinliğinde de göbek ağrısı oluşabilir.

Gebelik: Gebe kadınlarda genellikle karında ağrı sorunu olur. Ağrının çok şiddetli olmaması halinde, bu gebeliğin etkilerine bağlanabilir. Ancak bazen başka etkenler göbek ağrısına neden olabilir. Bu yüzden gebelikte ağrı sorununa hassas yaklaşılmalı ve gereken tedaviler uygulanmalıdır.

Göbek fıtığı: Göbek ağrısının nedenleri arasında göbek fıtığı sorunu da bulunmaktadır. Hastalarda göbek ağrısı ve hassasiyet ile ortaya çıkar. Hareket halinde ağrının şiddetlenmesi söz konusudur. Fıtıkta yırtılan dokunun cerrahi olarak onarımı sayesinde tedavisi yapılır. Ancak tedaviye kadar fıtığın ilerlemesine engel olunmalı, ağır aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Pankreas rahatsızlıkları: Pankreas sorunları göbek ağrısı nedenlerinden biridir. Ağrıyla birlikte bulantı, baş ağrısı gibi etkilerde ortaya çıkar. Hastalarda kan şekeri düzensizliği, göbek ağrısının aralıklı olarak gelmesi gibi sorunlar bulunuyorsa, pankreas problemleri araştırılmalıdır.

İnce bağırsak rahatsızlıkları: Göbekte bulunan ince bağırsaklardaki rahatsızlıklar göbek ağrısı olarak yansıma yapar. Beraberinde mide bulantısı, ateş, kabızlık gibi etkilerde varsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Kullanılan bazı ilaçlar: Özellikle mide sorunlarında kullanılan ilaçlar göbek ağrısına neden olabilir. Bu ağrı bir yan etki olarak yansır. Bu açıdan kullanılan ilaçların sindirime yan etki yapıp yapmadığı kontrol edilmelidir.

Safra kesesi taşları: Bazı hastalarda safra kesesi taşı bulantıyla birlikte göbek ağrısı yapabilir. Belirtileri arasında üst karın bölgesinden aşağıya doğru yayılan şiddetli ağrıdır. Taşların olduğu sürece aralıklı olarak böyle ağrı etkisi olabilir. Bunun yanında sarılık, ateş gibi belirtilerde varsa, mutlaka cerrahi girişimle safra kesesi taşı çıkarılmalıdır.

Crohn hastalığı: Bağırsaklarda oluşan iltihaplanma sonucunda ortaya çıkan bu rahatsızlık, bağırsakların her alanında etkili olabilir. Genetik ya da çevresel etkenler hastalığın oluşmasında önemli unsurlardır. Kabızlık, iştahsızlık, kramplar, ishal, göbek ağrısı gibi belirtilere neden olur. Tedavide sadece belirtilerin etkisi hafifletilmeye çalışılır.

Ameliyatlar: Karın bölgesinden ameliyat geçirenlerde iyileşme süresinde göbek ağrısı ortaya çıkabilir. Bu ağrının hafifletilmesi için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Göbek ağrısı, 3-4 günde etkisini yitirmediyse, günlük aktivitelerin yapılmasını engelliyorsa ihmal etmeden hastaneye gitmelisiniz. Ağrıya bulantı, kusma, ateş, sarılık, titreme, terleme gibi etkilerde eşlik ediyorsa mutlaka hiç beklemeden doktora gidilmeli ve altta yatan etken tespit edilmelidir. Ne kadar erken tedaviye başlanırsa, sağlığınıza daha hızlı kavuşursunuz.
" } ] }