{ "title": "Gerilim Tipi Baş Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/gerilim-tipi-bas-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 14:29:51", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Gerilim Tipi Baş Ağrısı, genellikle baş etrafında bir gerginlik hissi uyandıran ve hafif şiddetten orta şiddete kadar yayılma gösteren bir ağrı tipidir. Bu baş ağrısı tipi en sık görülen baş ağrısı tipidir. Nedenleri çoğu baş ağrısı türünde olduğu gibi henüz tam olarak anlaşılamamıştır.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Gerilim tipi baş ağrısı en az 30 dakikadan en fazla bir haftaya kadar sürebilir. Bu baş ağrısı zaman zaman yaşanabilirken, kimilerinde ise neredeyse her zaman olabilmektedir. Baş ağrısı, en az 3 ay ve 1 ayda 15 gün veya daha fazla devam ederse, bu ağrılar kronik olarak kabul edilir. Eğer 1 ay içinde 15 defadan daha az süren ağrı varsa, bu baş ağrıları da epizodik olarak kabul edilir. Sık sık epizodik baş ağrısı olan kişilerde kronik baş ağrısı gelişme riski de yüksektir. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir ve bir baş ağrısı aynı kişide de farklılık gösterebilir. Gerilim baş ağrısını çoğu zaman migrenden ayırt etmek zordur, ancak migrenin bazı tiplerinin aksine, gerilim tipi baş ağrısı genellikle kör noktalar veya yanıp sönen ışıklar, bulantı, karın ağrısı, kusma, güçsüzlük, konuşma bozukluğu, bir tarafında uyuşma gibi belirtiler ile alakalı değildir. Fiziksel hareketler genellikle migren ağrılarını tetiklerken, gerilim tipi baş ağrısını ise daha kötü bir aşamaya getirmez. Işığa veya sese karşı hassasiyet gerilim tipi baş ağrısı ile ortaya çıkabilir, fakat bu belirtiler gerilim tipi baş ağrısında yaygın değildir.

Ne zaman Doktora Başvurmak Gerekir ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gerilim tipi baş ağrısı günlük hayatı bozuyor veya hastaya haftada iki kez veya daha fazla ilaç almayı gerektiriyor ise mutlaka doktora görünmek gerekir. Baş ağrınız aniden artan değişikliklerde ise doktora görünmeniz gerekir. Baş ağrıları bazen zayıf olan kan damarı yırtılması veya bir beyin tümörü gibi ciddi bir tıbbi durumun habercisi de olabilir.

Kişide bu işaret veya belirtilerden herhangi biri var ise acil yardımı aramak gerekir;
Gök gürültüsü gibi olabilen ani, şiddetli ağrı ile gelen baş ağrısı, yüksek ateş, ensede sertlik hissi, zihinsel karışıklık, çift görme, güçsüz hissetme, uyuşukluk, konuşma zorluğu ile gelen baş ağrısı, bir kafa travması sonrası özellikle kötüleşen baş ağrısı, efor artışı ile tetiklenen kronik ve ilerleyen baş ağrısı gibi.

Bunlardan başka faktörler de gerilim tipi baş ağrısı gelişimine neden olabilmektedir. Bunlar; Stres, kaygı bozukluğu, biçimsiz pozisyonlarda çalışmak veya uzun süre boyunca aynı pozisyonda çalışmak gibi.

Gerilim tipi baş ağrıları için etkili tedaviler mevcuttur. Bunu atlatmak için genellikle sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinilmeli, etkili tedaviler bulmak ve uygulamak, uygun ilaçlar kullanmak gereklidir. Tedavisinde normal baş ağrısı için alınan ağrı kesici tabletlerin kullanılması etkili olmayacaktır. Sıradan, kısa sürede geçecek türden bir baş ağrısı olmadığı için doktorun tavsiye ettiği tedavi yöntemine bağlı kalarak, önerilen ilaçlar ile tedavi olunmalıdır.
" } ] }