{ "title": "Gerilim Baş Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/gerilim-bas-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 14:53:22", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Gerilim Baş Ağrısı, Gerilim baş ağrısı genellikle başın etrafı gergin bir bant ile sarılmış hissi uyandırır. Bu gerginlikle beraber orta şiddetli etrafa yayılan bir ağrı tipidir. Gerilim baş ağrısı genellikle her insanın yaşadığı ve en sık görülen baş ağrısı tipidir. Bu gerilimli baş ağrısının nedeni henüz anlaşılamamıştır. Gerilim baş ağrısı kasların gerilmesi ile başladığından dolayı gerilim baş ağrısı diye adlandırılmıştır. Gerilim baş ağrısında en etkili çare yaşam tarzını düzene sokmak, sağlıklı yaşam alışkınlıkları edinmek, düzenli ve sağlıklı beslenmek gereklidir. Bunların yanında Uzman hekimlerden yardım almak ve hekimin verdiği ilaçları kullanmak gereklidir.

Gerilim baş ağrısı belirtileri: Gerilim baş ağrısı çok yaygın olduğu için günlük aktivitelerden kısıtlamalar olur çalışmalarda verimliliği düşürür. Gerilim baş ağrısı başın yan tarafında, arka ve alın bölgesinde gerginlik ve basınç hissiyle kendini belirtir. Omuz kaslarında gerginlik, boyunda hassasiyetli ve kafa derisinde hassasiyetli olur. Yavaş ilerleyen ve sonradan şiddetlenen baş ağrısı görülür.

Gerilim baş ağrısı bazen kısa sürede 30 dakikada geçebilir, bazense bir hafta boyu devam edebilir. Bu gerilim baş ağrısı bazı kişilerde devamlı görülebilmektedir. Gerilimli baş ağrısı kişilerde üç ay boyunca devamlı veya bir ayda 15 gün boyunca olduğunda doktorlar tarafında bu ağrının kronik ağrı olduğu kabul edilir. Bu ağrı bir ay içerisinde 15 günden az olduğunda ise epizodik olarak kabul edilmektedir. Epozodik baş ağrısının şiddetine göre ağrısı olan kişilerde kronik baş ağrısı olma riskini yükseltmektedir. Gerilim baş ağrısı günlük yaşamını bozuyor ise ve bu baş ağrısı nedeniyle haftada 3-4 defa ağrı kesici kullanılıyorsa mutlaka bir Uzman hekime başvurulmalıdır. Bu baş ağrısının altında damar yırtılması, beyin tümörü gibi ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.

Gerilim baş ağrısı nedenleri: Gerilim baş ağrısının nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Bu baş ağrısını tetikleyen sorunlar uzmanlar tarafından stresten kaynaklanan gerginlik hastanın yüzünde, boynunda, kafa derisindeki kasların gerilmesiyle gerilim baş ağrısının meydana geldiğini belirtmişlerdir. Baş ağrısında kasların gerilmesi önemli rol oynamaktadır.

Günümüzün hastalığı olan kaygı bozukluğu, depresyon, stres, anksiyete gerilim baş ağrısını artırmaktadır. Masa başı çalışmalar, uzun süre aynı pozisyonda durmak, kötü şekilde durmak ağrıyı tetikler.

Gerilim baş ağrısı tedavi: Gerilim baş ağrısı yaşayan kişiler ağrı kesicilerle bu ağrıyı baş etmek isterler fakat aşırı ağrı kesici kullanımı baş ağrısını artırmaktadır. Reçetesiz ağrı kesiciler kullanmak yerine mutlaka bir hekime gidilmeli ve hekimin verdiği kas gevşetici, ağrı kesici, sakinleştirici ilaçları kullanılmalıdır.

Bu tedavi sürecinde hekim ile irtibat kesilmemeli. Sizi tedavi eden hekim tedavinin verdiği etkileri gözlemleyerek ilaçların azaltılmasını sağlar. Bu arada yaşam tarzında değişiklik yapmak, dinlenmek, başa buz torbası kompres uygulamak veya sıcak duş almak gerilimli baş ağrısını hafifletebilir.

Hayatınızda stresi azaltmanın yollarını deneyin, günlük yapılacak işlerinizi kendinize göre ayarlayın ve kendinize daha çok zaman ayırın. Masa başında otururken iyi bir duruş kasların gerilmesini azaltır, omuzların geriye doğru olması ve başın dik durması kasların gerilmesini önler baş ağrısını hafifletir.
" } ] }