{ "title": "Geçmeyen Mide Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/gecmeyen-mide-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 00:38:02", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Geçmeyen mide ağrısı; mide on iki parmak bağırsağı ile yemek borusu arasında kalan şekil olarak torbaya benzeyen sindirim sistemi organına mide denir. Yiyeceklerin geçici olarak toplandığı depolandı organdır. Ayrıca mide, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalandığı yerdir. Mide ayrıca vücudumuz için salgı da yapan bir organımızdır. Mide kendi çıkarttığı asitten kendi kendini korumak için yapışkan bir mukusta üretir.

Mide hastalıkları; mide hastalıkları denince ilk akla gelen gastrittir. Daha sonra da ülser, reflü, mide kanaması, mide kanseri, hazımsızlık, mide yanması ve mide tembelliği olarak sıralanmaktadır.

Geçmeyen mide ağrıları vücudumuzun herhangi bir bölgesinde sorun olduğunun bir belirtisidir. Bu ağrılar sayesinde vücudumuzda bize mide yoluyla sinyaller verir.

Mide ağrısının sebepleri nelerdir?

Bu sebepler, stres, fazla kilo, midede tahriş, iltihaplanma, ülser, kabızlık, psikolojik nedenler, uzun süre aç kalma, safra taşı hastalığı, kolit, hızlı yemek yemek, virüs ve enfeksiyonlardır.

Mide ağrılarının nedeni bazen yediğimiz bir yemekteki baharattan, salçadan veya acıdan kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca vücudun karın kısmında birçok organ olmasından dolayı her karın ağrısını mide ağrısı gibi algılamamalıyız.

Geçmeyen mide ağrısının tedavisi nasıl yapılır?

Mide ağrısı çeken kişiler bol bol sebze ve meyve tüketmeleri gerekir. Günlük iki üç litre su içilmeli, gazlı ve kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır. Çünkü, bu tür gazlı içecekler midede boşluk oluşumunu yavaşlatarak mide şişkinliğine sebep olmaktadır.

Aşırı sıcak ve soğuk içecekler tüketmekten kaçınmalı, taze yiyecekler tüketmeye çalışılmalıdır. Dondurulmuş veya paketlenmiş ürünlerden uzak durulmalıdır. Bazı yiyeceklerde kontrollü tüketilmelidir çünkü, bu yiyecekler gaz üretir ve bu gazda midede şişliğe neden olur. Bu yiyecekler ise kuru fasulye, lahana, karnabahar, kavun, elma ve baklagillerdir.

Bu mide ağrıları için evde kolaylıkla yapabileceğimiz rezene çayı, dereotu, zencefil, tarçın, ıhlamur çayı ve nane çayı mideyi rahatlatan içeceklerdir.

Alınan bu önlemlere rağmen mide ağrısında bir rahatlama yok ise mutlaka bir doktora gidilmelidir. Doktorunuzun muayenesi sonucunda geçmeyen mide ağrısına için size vereceği uygun bir tedavi yöntemi ile (İlaç, diyet) uygulayacaktır.
" } ] }