{ "title": "Geçmeyen Baş Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/gecmeyen-bas-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 22:13:29", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Geçmeyen baş ağrısı, farklı olarak gelişen birçok etkene bağlı olarak yaşanabilir. Yorgunluk, stres, göz problemleri, tansiyon, migren, uykusuzluk gibi basit etkenlerin haricinde ciddi etkenlerden dolayı da oluşabilir. Baş ağrısı ufak çaplı gerilim tipi olabileceği gibi uzun süren geçmeyen baş ağrıları şeklinde de ortaya çıkabilir. Gerilim tipi yaşanan baş ağrıları, stres, uykusuzluk, aç kalma gibi sebeplerden dolayı yaşanır ve dinlenme ve beslenme gibi önlemlerle kontrol altına alınabilir. Geçmeyen baş ağrısı ise migren tipi baş ağrılarıdır ve uzun süre kontrol altına almak mümkün olmayabilir. Bu tarz geçmeyen baş ağrıları kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürebilir.

Geçmeyen baş ağrısı tedavisi için öncelikle baş ağrısının neden kaynaklandığını tespit etmek ve o yönde tedavi planlamak gerekir. Doktor muayenesiyle tıbbi ilaçlarla tedavi edilebileceği gibi bitkisel reçetelerden de yardım alınabilir. Geçmeyen baş ağrısı aynı zamanda ciddi bir sağlık probleminin belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Dolayısıyla vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Geçmeyen baş ağrısı uzun süredir devam ediyorsa beyin kanaması, kafa içinde tümör, tümör içi iç kanama gibi durumlar düşünülebilir. Özellikle kadınlarda adet döneminde geçmeyen baş ağrısına rastlamak mümkündür. Bu dönemde yaşanan geçmeyen baş ağrısı östrojen düzeyinde yaşanan dengesizlikten kaynaklanmaktadır. Bu dönemde yaşanan baş ağrıları genelde migren tipi baş ağrılarıdır. Bu baş ağrılarını kontrol edebilmek için uyku düzenine, beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekir. Ağrı yaşandığında sessiz ve karanlık bir ortamda dinlenmek faydalı olabilir.

Geçmeyen baş ağrısı neden olur?

Stres: Stres çoğu hastalığa davetiye çıkarabildiği gibi geçmeyen baş ağrısından da sorumlu olabilir. Yoğun şekilde çalışan, devamlı kalabalık ortamlarda kalan, iş ve aile hayatında problemler yaşayan kişilerde stres nedeniyle geçmeyen baş ağrıları yaşanabilir. Stres ve kaygı sebebiyle beynin sürekli meşgul olması ağrıları tetikler.

Beslenme: Beslenme alışkanlıkları düzenli olmayan ve devamlı düşük kalorili diyet uygulayan kişilerde geçmeyen baş ağrısına rastlanabilir. Bazı gıdaların fazla tüketilmesi de migren tipi ağrıları tetikleyerek geçmeyen baş ağrısına yol açabilir. Örneğin kahve alışkanlığı sürekli olan kişi kahveyi her gün aynı saatlerde içmezse şiddetli baş ağrısı yaşayabilir.

Uyku problemleri: Uyku düzeni olmayan kişilerde geçmeyen baş ağrısına rastlamak mümkündür. Fazla uyumak ya da az uyumak sabah kalkıldığında şiddetli baş ağrısına yol açabilir. Kişi fazla uyku ihtiyacı duyuyorsa bu durum bir hastalığın belirtisi olabilir. Az ya da çok uyumak kişide baş ağrısıyla beraber, yorgunluk ve halsizliği de neden olabilir.

Anemi ve farklı hastalıklar: Sayılan nedenlerin haricinde anemi yani kansızlıkla beraber bazı hastalıklar geçmeyen baş ağrısına yol açabilir. Geçmeyen baş ağrısının altta yatan nedenine bağlı olarak tedaviye başlanmalıdır.

Geçmeyen baş ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Geçmeyen baş ağrısı için doktora başvurulduğunda doktor altta yatan nedeni tespit edebilmek için farklı tetkikler ve görüntüleme yöntemleri kullanır. Bu tetkik ve yöntemlerin sonucunda altta yatan neden tespit edilir ve beraberinde uygun tedaviye başlanır. Eğer geçmeyen baş ağrısı için altta yatan bir neden tespit edilememişse kişi yaşam standartlarını gözden geçirerek baş ağrısının sebebinin kendi bulabilir. Bu durumda yaşanan geçmeyen baş ağrısı tedavisi için evde bazı bitkilerden yararlanılabilir ve reçetesiz ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Ancak devamlı ilaç kullanmak yerine herhangi bir zararı olmayan bitkisel karışımlardan yararlanmak daha doğru olur.

Geçmeyen baş ağrısı için lavanta yağı masaj şeklinde kullanılabileceği gibi kaynar suya damlatılarak buharı solunduğunda da rahatlama sağlar. Nane yağı yine kullanılabilecek bitkisel yağlardan biridir. Kan dolaşımını hızlandıran etkisiyle gevşeme ve rahatlama sağlayarak baş ağrısına karşı iyi gelir. Bir diğer bitkisel yağ ise reyhan yağıdır. Reyhan yağıyla alın bölgesine 10 dakika masaj yapıldığında büyük rahatlama sağlar. Papatyadan hazırlanan çay rahatlamak ve gevşemek için tüketilebilir.
" } ] }