{ "title": "Gebelikte Kasık Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/gebelikte-kasik-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 17:29:21", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Hamilelikte Kasık Ağrısı, bebeğin gelişip büyümesine bağlı olarak gelişebileceği gibi istenmeyen bazı durumların belirtisi olarak da yaşanabilir. Hamile kadınlarda hormonal değişiklikler sebebi ile zaman zaman bel karın ve kasık bölgesinde ağrılar yaşanabilir fakat bazen bu ağrılar ciddi bir soruna işaret ediyor olabilir. Hamilelikte kasık ağrısının ne zaman ciddi ne zaman geçici olduğunu anlamak için hekime başvurulmasında fayda vardır. Aksi halde bazı ciddi problemler nedeni ile bebeğin ve annenin hayatı tehlikeye girebilir.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?

Yerleşme Ağrısı; Bebeğin uterus içine yerleştiği 8-12 haftalık dönemde kasık ağrıları yaşanabilir. Genellikle hafif, adet sancısı gibi hissedilen ağrılar 3. Ayın sonunda kendiliğinden geçer.

Yumurtalık Kistleri; Hamilelik sırasında yumurtalıklarda kist oluşmuş ise şiddetli ağrılara ve bulantı kusma gibi şikâyetlere sebep olabilir. Doktor kontrolünde ultrason incelemesinde fark edilebilirler. Hekim hamilelik sırasında ya da doğum sonrasında uygun tedaviye karar verecektir.

Bebeğin Ağırlığına Bağlı Ağrı; Kilolu bebeklerde ya da zayıf annelerde bebek geliştikçe bel ve kasık bölgesinde ağrılar olabilir. Bu çok önemli olmamakla beraber bebeğin şeker testi yapılmasında fayda vardır.

Sahte Doğum Krampları; Doğum yaklaştıkça doğum sancısı gibi hissedilen sahte kasılma ve ağrılar olabilir. Bu tip kasık ağrılarına braxton-hicks ağrıları denir.

İdrar Yolu Enfeksiyonları; Gebelik süresince idrar yollarında yaşanabilecek enfeksiyonlar kasık ağrısına sebep olabilir. Bu durumda enfeksiyona yönelik tedavi ağrıyı ortadan kaldıracaktır.

Düşük; Bebeğin uterustan erken ayrılması veya yumurtalıklarda bir sorun oluşması sebebi ile yaşanan ağrılardır. Beraberinde kanama da vardır ve vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.

Preeklemsi; Yüksek tansiyona bağlı el ve ayaklarda ani şişmeler ile kendini gösterir. Bebeğin ve annenin hayati tehlikesi vardır.

Organ Hastalıkları; Böbrek taşı, karın içi enfeksiyon apandisit ya da miyom gibi sebeplerle kasık ağrısı yaşanabilir. Hastalığa yönelik tedavi yapılmalıdır.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Nasıl Önlenir?

Hamilelikte kasık ağrısı yaşanıyor ise ılık bir duş alınmalı ve bel bölgesini destekleyen giysiler tercih edilmelidir. Ani hareketlerden ve belden keskin dönüşlerden kaçınılmalı, beslenmeye dikkat etmeli ve bol egzersiz yapılmalıdır. Yürümeyi ve konuşmayı engelleyen şiddetli ağrı var ise beraberinde yeşil veya kanlı akıntı oluyorsa, bebek son on saattir hareket etmiyorsa, ellerde ve ayaklarda şişme var ise ve geçmeyen bulantı hissediliyorsa hekime başvurulmalıdır.
" } ] }