{ "title": "Gebelikte Karın Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/gebelikte-karin-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 10:39:27", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gebelikte karın ağrısı, anne adaylarında özellikle ilk trimesterde görülen sorunlardan biridir. Gebe kadınlar bu süreçte kasık ağrısına ilaveten karın ağrısı çekebilirler. Ağrıların oluşması çeşitli etkenlerden kaynaklanır. Bazı kadınların yaşadığı karın ağrısı normal sürecin sonucudur. Ancak bazılarında oluşan karın ağrısında mutlaka tedavi gerekir. Gebeliğin başlangıcında yani ilk günlerde karın ağrısı başlayabilir. Bunların derecesi âdet kanaması gecikmesiyle oluşan adet öncesi ağrılarına benzer. Bu dönem ortaya çıkan karın ağrısı giderek şiddetlenebilir. Özellikle hareket ederken, uzun süre ayakta kalma sonucunda, aniden ayağa kalkma durumunda gebelikte karın ağrısı şiddetlenebilir.

Gebelikte karın ağrısı neden olur?

Gebelik süreci kadının vücudunda önemli değişimler meydana gelir. Bu dönemde karın ağrısı yakınmasının en önemli sebebi rahmin büyümesinden kaynaklanır. Rahmin içinde, çevresinde bulunan zarların büyüme sonucu gerilmesi, hissedilen karın ağrısının şiddetini de arttırır. Ancak her gebe kadın bundan farklı derecelerde etkilenir. Bazı gebelerde hafif karın ağrısı etkili olurken, bazılarında karın ağrısı şiddetli derecede ve bıçak saplama diye ifade edilebilir. Rahmin büyümesi etraftaki dokulara daha fazla baskı anlamına gelir. Gebe kadının bu süreçte yaşadığı kasık ve karın ağrısına ilaveten, bacak ağrısı da ortaya çıkabilir. Bu ağrılar gebeliğin normal ilerlemesi içinde olacaktır. Rahatsız olan gebelerde bunların hafifletilmesi için bazı ilaçlar kullanılabilir. Özellikle gebeliğin son trimesterinde Braxton Hicks denilen kasılmalara eşlik eden karın ağrısı yakınması ortaya çıkabilir.

Gebelikte karın ağrısı nedenleri arasında kabızlık ve mide problemleri de bulunur. Gebelik döneminde kadının vücudundaki değişimlere sindirim sistemi de dahil olur. Sindirim sistemi sorunları her zamankinden daha fazla yaşanır. Uzmanlar bu nedenle gebelikte beslenme ve egzersize ayrı bir önem verirler.

Gebelikte karın ağrısı bazı hallerde normal kabul edilen şekilde oluşmaz. Bu tür karın ağrısı uzun sürer ve kramplar halinde etkili olur. Bu durum hem anne karnındaki bebeğin hem de anne adayının sağlığı açısından kontrol altına alınmalı ve tedavi edilmelidir. Gebeliğin ilk üç aylık sürecinde bu özellikte karın ağrısı ortaya çıkarsa, bunun mol gebelik ya da dış gebelik gibi sorunların habercisi olması oldukça yüksektir. Gebeliğin son üç ayında ortaya çıkan karın ağrısı, kasılma, kramp gibi etkilerde erken doğumu ya da preeklampsi gibi istenmeyen gebelik komplikasyonlarını işaret edebilir.

Normalde gebeliğin normal seyrinde ortaya çıkan karın ağrısı şikâyeti dışında, bazen hastalıklar nedeniyle oluşan karın ağrısı olabilir. Bunların ayrımı iyi yapılmalıdır. Özellikle böbrek taşı ve miyom olan gebe kadınlarda, apandisit, idrar yolu enfeksiyonu, safra kesesi iltihabı, bağırsak enfeksiyonu, pankreas rahatsızlığı, mide sorunları, bağırsak tıkanması gibi rahatsızlıkları olan kadınlarda gebelikte karın ağrısı yakınması ortaya çıkabilir.

Gebelikte karın ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Karın ağrısı olan her gebe kadının doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Karın ağrısı normal kabul edilen türde olursa, gebelikte kullanılabilen ağrı kesici ilaçlar faydalı olur. Özellikle karın ağrısıyla birlikte kanama, terleme, nefes alma zorluğu, bulanık görme, halsizlik, kusma, baş dönmesi gibi belirtilerde ortaya çıkıyorsa ihmal edilmeden doktora gidilmelidir. Bu tür karın ağrısı başka etkenler yüzünden ortaya çıkabilir. Bu türde karın ağrısı tedavisinde altta yatan rahatsızlık tedavi edilir.

Gebelikte rahim büyümesine bağlı olarak, vücutta değişen ağırlık merkezi, omurgadaki fizyolojik bozukluk gibi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle ortaya çıkan karın ağrısında anne adayının kalsiyum ve magnezyum alması, yataklarının sert olması faydalı olur. Ancak gebelikte rahim kasılmaları nedeniyle hissedilenlerle karın ağrısı birbirine karıştırılmamalıdır. Bunun erken doğum belirtisi olabileceğine dikkat edilmelidir. Böyle bir durumda NST denilen test gecikmeden gebe kadına yapılmalıdır. Gerekirse ilaçlarla gebeliğin devamına çalışılmalıdır. Gebelikte karın ağrısı yakınmasının en tehlikeli olduğu türü ağrının şiddetli olduğu ve karnın oldukça sert olduğu durumlardır. Böyle bir karın ağrısına tansiyon düşmesi, şok durumu eşlik edebilir. Ayrıca vajinal kanama ortaya çıkabilir. Eğer müdahalede gecikilirse bebeğin kaybedilmesi, kadının yaşamı riske edilebilir. Bu açıdan gebelikte karın ağrısı ihmal edilmemeli, mutlaka değerlendirmeye alınmalıdır.
" } ] }