{ "title": "Gebelikte Kalça Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/gebelikte-kalca-agrisi.jpeg", "date": "21.01.2024 16:26:28", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Gebelikte kalça ağrısı, anne adaylarında hamilelik süresi boyunca çok sık rastlanılan bir durumdur. Özellikle gebeliğin son dört ayında bu kalça ağrıları daha çok artmaktadır. Hamilelikte kalça ağrılarının yaşanması, vücudun kendini doğuma hazırlaması anlamına gelmektedir. Bu rahatsızlık, doğumdan sonra kendiliğinden geçmektedir.

Gebelikte kalça ağrısı neden olur?

Relaksin hormonu: Hamile kadınlar da vücudun doğuma hazırlanması için fazla miktarda relaksin hormonu salgılarlar. Relaksin hormonu, kasların gevşemesini, eklemlerin yumuşaması ve rahatlamasını sağlar. Leğen kemiği çevresindeki gevşemeden dolayı, bebek rahatça doğum kanalına girer ve doğar. Ancak bunun bir yan etkisi de kalça kemiğinin kendini bırakmasına neden olmaktır. Böylece hamilelikte kalça ağrısı yaşanır.

Yuvarlak bağ ağrısı: Rahimden kasıklara ve vajinaya kadar uzanan yuvarlak bağ dokusu gebelikle birlikte bir miktar gerilmeye başlar. Bu durum kasıkta, kalçada ve alt karın bölgesinde ağrıya sebep olabilir. Bebeğin, anne karnında pozisyon değiştirmesiyle ağrı şiddetlenebilir.

Siyatik ağrısı: İnsan vücudunda iki adet siyatik sinir vardır. Her iki sinir de belden doğarak ayaklara uzanıyor. Gebelikte, rahim büyüdükçe bu sinirlere baskı uygular. Bu durum uyluk, kasık ve popoda karıncalanmaya, uyuşukluğa ve ağrıya sebep olabilir. Doğum yaklaştıkça bu ağrının azalması beklenir.

Geçici osteoporoz: bu sorunda, uyluk kemiğinin üst kısmında geçici kemik kaybı yaşanır. Gebeliğin 4. Veya 7. Ayından itibaren ortaya çıkabilir. Yalnız bu durum nadir görülmektedir. Aniden ortaya çıkan kalça ağrısına sebep olmaktadır. Bu ağrı, fiziksel aktivite ve yürüme ile yoğunlaşabilir.

Kilo artışı ve diğer sebepler: Gebelik süresince 11-15 kilo kadar artış normaldir. Ancak bundan fazlası ve rahim hacminin büyümesi leğen kemiği çevresinde baskıya sebep olur. Bu baskı pelvik tabanda bir miktar kaymaya ve kalça ağrısına sebep olabilir.

Gebelikte kalça ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Yaşam tarzı önerileri
Kalça egzersizleri
Kalça korsesi: Fizik gücü gerektiren bir iş başındayken veya ayaktayken medikal kalça korsesi ya da hamilelik korsesi kullanabilirsiniz.

Diğer öneriler
" } ] }