{ "title": "Diz Kapağı Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/diz-kapagi-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 04:27:18", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Diz kapağı ağrısı, diz kapağı üçgen şeklinde ve ufak yapıda bir kemiktir. Diz eklemini meydana getiren parçalardan yalnızca biri olan diz kapağı, kaslar, bağlar ve bacak kemiklerinden oluşur Bacağı bükmeye, düzeltmeye yardımcı olan bir tür destek noktasıdır. Bunun yanı sıra diz eklemini de korur. Diz kapağına önden bakıldığında hafif yuvarlak ve adeta bir kalkana benzediği görülür. Arkadan bakıldığında ise kıkırdak görülür. Kıkırdak kemiğin üzerini, kapatan sert dokudur. Bu doku diz kapağının kemik zerinden rahatça hareket etmesini yani kaymasını sağlar. Diz kapağına üstten bakıldığında ise bir oyuntunun içinde olduğu görülür. Bacak hareket ettirildikçe diz kapağı da hareket eder. Diz kapağı herhangi bir nedenden dolayı yerinden çıkarsa hem diz kapağında hasar meydana gelir hem de ağrı yaşanır. Diz kapağı normal şartlarda makara sistemi gibi çalışır. Bu çalışma kaslar ve bağlar sayesinde olur.

Diz kapağı ağrısı neden olur?

Diz kapağı yatağından çıkarsa, bazı kas ve bağlarda fazla gerilme ya da az gerilme nedeniyle hasar oluşur. Dolayısıyla diz kapağı rahat bir şekilde hareket edemez. Arka kısma uygulanan basınç dağılamayacağı için bölgedeki kıkırdakta aşınma ve yırtılma meydana gelir. Beraberinde diz kapağı ağrısı kaçınılmaz olur.

Kıkırdak zedelenmesi: Bazı durumlarda diz kapağının arkasında bulunan kıkırdak ya da uyluk kemiği üzerinde yer alan oyuntudaki kıkırdak zedelenebilir. Bu zedelenme sonucu kıkırdak basıncı eşit şekilde dağıtamaz ve kıkırdak yapısı zaman içinde bozulmaya başlar. Bu durum karşısında diz kapağında ağrı ve hareket kısıtlanması yaşanır. Kıkırdak kanla beslenemeyen bir yapı olduğu için kendi kendini de tamir edemez.

Diz kapağının yerinden çıkması: Bazı durumlarda yapılan ani ya da ters bir hareketle diz kapağında yer alan bir bağ ya da kaslarda gerilme olabilir veya diz kapağı aşırı zorlanabilir. Bu gibi durumlarda tamamen olmasa da diz kapağı kısmen yerinden ayrılabilir. Bazı durumlarda ise diz kapağı tamamen yerinden çıkabilir. Bu aniden gelişebilir. Diz kapağı yerinden çıktığında birdenbire başlayan şiddetli ağrılar yaşanır ve diz kontrol edilemez.

Diz kapağı kirişi ödemi: Diz kapağı kirişi ödeminde diz kapağında bulunan dört başlı kaslar aşırı kullanılır ya da gerilir. Hareket anında diz kapağı kirişi daha fazla kuvvete maruz kalır. Bu durumda kiriş zedelenir veya hasar görür. Hareket anında ya da dinlenme anında diz kapağında şiddetli ağrılar yaşanır. Bu soruna daha çok basketbol oynayan kişilerde rastlanır.

Plika bant sendromu: Pilika bantlar, diz kapağının yakın çevresinde bulunan liflerdir. Genelde bir soruna yol açmazlar. Ancak bazı durumlarda bölgede ödem meydana gelebilir. Bu durumda diz kapağı ağrısı yaşanabilir.

Diz kapağı ağrısı tanısı nasıl konulur?

Doktor, diz kapağı ağrısının neden kaynaklandığı tespit edebilmek için diyagnostik testler isteyebilir. Bu testler sorunun neden kaynaklandığına dair bilgiler verir. CT, röntgen, MRI, artroskopi gibi tetkikler kullanılarak sorun tespit edilebilir. Artroskopi, kamera sistemiyle diz ekleminin içini görüntülemeyi sağlar. Bu tetkik lokal ya da genel anestezi kullanılarak gerçekleştirilir.

Diz kapağı ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Diz kapağı ağrısında uygulanacak tedavi nedene yönelik planlanır. Başlangıçta cerrahiye gerek duyulmaz. Rehabilitasyon, ağrı kesici ilaç tedavisi ya da bölgedeki ödeme yönelik ilaç tedavisi uygulanabilir. Rehabilitasyon sürecinde fizik tedavi uzmanı hastaya yardımcı olur. Eğer diz kapağı ağrısı uygulanan tedavilere rağmen geçmiyorsa ve sorunun ciddi olduğu tespit edilmişse cerrahiye gerek duyulabilir. Cerrahi gerçekleştirildikten sonra hastanın tekrar rehabilitasyon programına başlaması gerekebilir.
" } ] }