{ "title": "Diş Eti Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/dis-eti-agrisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 23:06:05", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Diş Eti Ağrısı, son derece rahatsız eden ve sıkıntılı bir durumdur. Diş hastalıklarından en çok ağrıya sebep olanı diş eti kaynaklı olanlardır. Ağız bakımı yapılırken genellikle sadece diş fırçalaması yapılarak tüm ağız temizliğinin yapıldığı düşünülür. Bu yanlış bir bilgidir. Diş ve ağız temizliği yapılırken tüm ağız bölgesi temizlenmeli ve bakteri oluşumunun önüne geçilmelidir. Bunun yanında yıllık diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır. Diş eti ağrısı, genellikle diş kökü iltihapları ve diş eti apselerinden kaynaklanabilir.

Diş Eti Ağrısı Neden Olur?

Diş eti ağrısı, sorunlu ağız ve diş sağlığı sebebi ile olur. Diş etleri dişlerimizi ağzımızda tutan taban görevini görürler. Dişin göründüğü kısım kadar diş eti içinde gömülü olan kök kısmı da bulunur. Dişte meydana gelen çürükler tedavi edilmez diş köküne doğru ilerlerse diş etine sirayet edebilir ve diş etinde lezyonlar ya da enfeksiyonlar oluşturabilir. Diş eti bölgesinde iltihaplı şişlikler oluşabilir hatta tüm yüzün şişmesine sebep olan apseler oluşabilir. Diş eti ağrısı dayanılmaz olabilir. Diş etlerinde renk değişiklikleri, beyaz lekelenmeler, diş eti çekilmeleri, acı ağız kokusu, sabahları ağızda acı tat var ise bir diş hekimine başvurmakta fayda vardır. Diş etinde hastalık ya da enfeksiyon oluşmuş ise diş hekimi, antibiyotik tedavisi uygulayabilir ya da ortodontik tedavi uygulayabilir. Bazen diş kökü kaynaklı diş eti ağrılarında dişe uygulanacak tedavi ağrının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Sadece ağrı kesici ile ağrının dindirilmesi geçici br çözüm olacaktır. Diş eti ağrısına kesin çözüm bulabilmek için sorunun tamamen tedavi edilmesi gerekir.

Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer

Diş eti ağrısı, diş kaynaklı ya da apse kaynaklı olabilir. Diş eti hastalıklarının tedavisinde ağız bakımı çok önemlidir. Özellikle sigara içenlerde diş eti çekilmesi ve diş eti iltihapları görülebilir. Diş etlerinin hastalıklarını tespit etmek için en az altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmelidir. Özellikle süt dişlerinin yenilendiği dönemde çocuklarda ağız bakımına dikkat edilmeli ve diş bakım alışkanlığı kazandırılmalıdır. Diş fırçalamak tek başına ağız bakımı için yeterli değildir. Ağız ve diş bakımı için tüm ağız içine bakım ve gargara yapmak ve ağızda bakteri oluşumunu engellemek gerekir. Aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden kaçınmak, çok sert yiyecekleri ağızla parçalamaya çalışmamak, alkol ve sigara alışkanlıklarını bırakmak, kalsiyum yönünden zengin beslenmek, dişleri yatmadan mutlaka temizlemek, diş fırçasının yanı sıra arayüz fırçası ve diş ipi ile tüm diş aralarını temizlemek ağız bakımında faydalı olacak ve diş eti ağrısını oluşturan sebepleri ortadan kaldıracaktır.
" } ] }