{ "title": "Çocuklarda Baş Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/cocuklarda-bas-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 18:07:01", "author": "erhan aydar", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Baş Ağrısı, Daha çok erişkin yaştaki bireylerde meydana gelen baş ağrısı, çocuk yaştakilerde de yaş ile sık olarak görülmektedir. Çocuklarda baş ağrısı ciddi hastalıkların belirtisi de olabilmektedir. Bu sebeple de çocuklarda baş ağrısının kesinlikle önemsenmesi gerekmektedir. Çocuklarda baş ağrısı genellikle yaş ile artış göstermekte ve 5, 6 yaşlarına kadar %20 civarında görülürken, ergenlik döneminde bu oran %75'e kadar çıkmaktadır.

Çocuk nörolojisine ilk defa giden hastalardan yaklaşık olarak yüzde 8 ya da 10'unu baş ağrısı hastaları oluşturmaktadır. Baş ağrısı sebebi ile çocuklar bir sene içinde en az bir sefer okula gidememektedir. Bu konu ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda baş ağrısı türleri içerisinde en fazla görüleninin migren olduğu belirtilmektedir ve yine bu araştırmaya göre bu rahatsızlık her 100 çocuktan yaklaşık 3 ya da 10 çocukta görülmektedir. 3 ile 5 yaş arasındaki erkek çocuklarda kız çocuklara oranla baş ağrısı daha fazla olmakta, 5 yaşından sonra bu durum tersine dönmekte ve 9 ile 11 yaşlarında ise baş ağrısı hem kız hem de erkek çocuklarda eşit oranda görülmektedir.

Çocuklarda Baş Ağrısı Neden Oluşur?

Başta ağrı oluşumuna duyarlı olan yapıların fiziksel kimyasal ve iltihaptan kaynaklı olarak etkilenmelerinin sonucunda baş ağrıları meydana gelmektedir. Beyin ve beynin üst kısmını kaplayan zarların çoğu kısmında ağrıyı algılayabilen ve ismine ağrı reseptörleri adı verilen yapılar bulunmamaktadır. Başın ağrıya duyarlı olan yapıları başın iç kısmında yer alan ve kafatasının iç yüzeyini saran zarlar, periost, beynin iç kısmında yer alan damarlar, kafanın dış kısmında yer alan deri ile atardamarlar, diş etleri ile kaslar olmaktadır. Paranazal sinüs rahatsızlıkları, göz ve dişler, baş ile yüz kemik rahatsızlıkları çocuklarda ve yetişkinlerde baş ağrısının meydana gelmesine sebep olmaktadır.

Çocuklarda Baş Ağrısı Oluşumunu Tetikleyen Etkenler Nelerdir?

Yetişkin ve çocuklarda baş ağrısına sebep olan etkenler arasında enfeksiyon sebebi ile meydana gelen beyin dokusunda iltihaplanma, sinüzit ve menenjit, gözde, kulakta ve boğazda meydana gelen enfeksiyonların yanı sıra travma ve nöbet sonrasında da ağrı olabilmektedir.
Çocuklarda Baş ağrısı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Baş ağrısı sebebi ile hastaneye gitmelerin büyük çoğunluğu ağrıların sıklaşması, şiddetlenmesi ya da sosyal yaşamı etkilemesi halinde olmaktadır. Hastanın geçmişinin incelenmesi, gerekli muayene ve tetkiklerin yapılması ve baş ağrısının altında enfeksiyon, tümör, kanama gibi farklı durumların yer alıp almadığına bakılması gerekmektedir. Bu şekilde hem çocuklar hem de aileleri rahatlatılmış olmaktadır.

Çocuk hastalarda nadir görülen, uzun sürmeyen ve hafif derecede meydana gelen baş ağrıları çok fazla görülmektedir. Bu tip baş ağrıları için belli bir tedavini yapılmasına gerek duyulmamaktadır. Bunun yanı sıra, orta şiddette kronik yani kendini tekrarlar halde olan ya da ilerleyici nitelikte olan, çocuğun gün içindeki aktivitelerine, sosyal hayatına ve okuluna olumsuz yönde etki eden baş ağrıları olması halinde tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Çocuğun ve ebeveynlerinin eğitimi, baş ağrısını kontrol altında tutmak için önem arz etmektedir ve bu durumda ebeveynler ile bir baş ağrısı günlüğünün oluşturulması gerekmektedir.

Çocuklarda baş ağrısının tedavi edilmesi için ilaç tedavisinin yanı sıra baş ağrısının sebebine göre farklı tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Örneğin, migren ağrısı olması halinde migrene sebep olan etkenlerin belirlenip çocuğun bu etkenlerden uzak tutulması gerekmektedir. Geçmiş olsun.
" } ] }