{ "title": "Çene Kemiği Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/cene-kemigi-agrisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 12:25:09", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Çene kemiği ağrısı, çene ağrısı farklı nedenlerde kaynaklıyor gelişmiş olabilir. Diş sıkma, diş gıcırdatma, zor çiğnenen gıdalar gibi basit nedenlerden dolayı ya da çok daha ciddi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Çene kemiği ağrısı nedeniyle, çenede zonklama, çene hareketlerinde rahatsızlık hissi ya da rahatsızlık veren sesler yaşanabilir.

Çene kemiği ağrısı neden olur?

Çene eklemi disfonksiyonu: Çene kemiğinde ağrıya yol açan yaygın nedenlerin başında gelir. Çene eklemi alt çeneyi kafatasına bağlayan önemli bir eklemdir. Bu eklem alt çenenin hareketini sağlayan eklemdir. Eklemde gelişen herhangi bir hasar çene ekleminde disfonksiyona yol açabilir. Çene eklemi disfonksiyonu belirtileri şu şekilde sıralanabilir; boyun ağrısı, baş ağrısı, diş ağrısı, ağız açma ve çiğnemede güçlük, çenede çıtırdama ve gıcırdama sesleri. Yaşanan belirtiler stres anında ya da bir şey çiğnerken şiddetini arttırabilir. Çene eklemi disfonksiyonu diş gıcırdatma, miyofasyal ağrı sendromu ve diş kapanış bozuklukları nedeniyle oluşabilir.

Diş sıkma: Sinir, kaygı ve stresli kişilerde daha çok görülen bir durumdur. Genelde gece uyku anında diş sıkma, gıcırdatma yaşanır. Diş sıkma ve gıcırdatma çene ekleminde hasar oluşmasına ve beraberinde çene kemiği ağrısına yol açar. Dişlerin çiğneyici bölümlerinde hasar gelişir. Kişi diş sıktığının farkında olamayabileceği için bu durumdan habersiz olabilir.

Miyofasyal ağrı sendromu: Kas ya da kasların devamlı kasılması sonucu ortaya çıkan bir sorundur. Pozisyon bozukluğu ya da eklem yangısına maruz kalan kişilerde sık görülür.

Diş kapanış bozukluğu: Ağız içinde bulunan dişlerde eksiklik, yamukluk ya da orantısızlık olan kişilerde diş kapanış bozukluğuna sık rastlanır. Bu durumda konuşma ya da çiğneme anında çene kemiği ağrısı oluşabilir.

Çene kanseri: Kanserli yapılar üst ya da alt çenede oluşabilir ve devamında tüm vücuda yayılım gösterebilir. Çene kemiği ağrısı, çenede uyuşukluk, sürekli çene yarası, çenede oluşumlar, çene ve ağız içinde anormal büyümeler meydana gelebilir. Tütün ve tütün ürünü kullanan kişilerde sık görülen bir sağlık sorunudur.

Tetanos: Tetanos bakteriyel bir enfeksiyon türüdür ve çenenin kilitlenmesine sebep olabilir. Tetanos sonucu ağzı hareket ettirmek ve bir şeyler yemek zorlaşabilir. Çene kaslarında ve kemiklerinde ciddi boyutta spazma yol açabilir. Tetanos, vücuda girerek hızlı bir şekilde toksin üretmeye başlar. Bu durum kan dolaşımının bozulmasına yol açabilir. Tetanosdan korunabilmek için düzenli aşı yaptırılmalıdır.

Kalp krizi: Kalp krizi çene kemiğinde şiddetli ağrıların gelişmesine sebep olabilir. Daha çok sol çene kemiğinde görülür. Kalbin kendine has acı reseptörü olmadığı için acı sinyalleri vücutta farklı bölgelere iletilebilir. Bu bölgelerden biri de çenedir.

Çene çıkması ve kırılması: Ağız içinde kanama, çene doğrultusunda değişiklik, çeneyi hareket ettirmekte zorluk çene çıkması ya da kırılması sebebiyle yaşanıyor olabilir. Çene kemiği ağrısı ayrıca kemik enfeksiyonu, sinüzit, iltihap, yaşa bağlı gelişen çene dokusunda hasar gibi farklı sebeplerden dolayı da oluşabilir.

Çene kemiği ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Çene kemiği ağrısının en yaygın nedeni çene eklemi disfonksiyonudur. Eğer sorun disfonksiyonsa tedavi oldukça basit ve kolay olur. Tedavi ise disfonksiyonun hangi eklemde geliştiğine bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Çene kemiği ağrısı için evde tedavi nasıl yapılır?
İlaçlar: Reçeteli ya da reçetesiz olarak temin edilebilecek ağrı kesici ilaçlar çene kemiği ağrısı için kullanılabilir.

Gece ağızlığı: Çene kemiği ağrısı diş gıcırdatma ya da diş sıkma nedeniyle ortaya çıkıyorsa gece ağızlığı önerilebilir. Plastik yapıda olan gece ağızlığı alt ve üst çeneye yerleştirilerek diş gıcırdatma ve sıkmayı engeller.

Terapi ve antidepresanlar: Stres, sinir ya da kaygı nedeniyle oluşan çene kemiği ağrısında terapi ve antidepresan tedavisi tavsiye edilebilir.

Ameliyat: Çene kemiği ağrılarında ameliyat seçeneğine çok nadir durumlarda başvurulur. Çene eklemi açılır ve kıkırdak, kemik ve yumuşak dokular cerrahi yöntemiyle tedavi edilebilir.
" } ] }