{ "title": "Boyun Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/boyun-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 00:51:00", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Boyun ağrısı, halk arasında yaygın şekilde görülen şikâyetler arasında yer alır. Boyun ağrı ve tutulması sebebiyle kişinin hareketleri kısıtlanır ve günlük basit aktivitelerini bile yerine getiremeyebilir. Boyun ağrısı her yaşta görülebileceği gibi 50 yaş üzerinde olan kişilerde daha sık görülür. Başın bitiş yeri ve omuzun başladığı kısımda bulunan herhangi bir alanda boyun ağrısı görülebilir. Boyun ağrısı genelde boyun bölgesiyle sınırlı kalmayıp sırt ve kollara kadar da uzanabilir. Boyun ağrısı yaşayan kişiler ilk olarak boyun ağrısının neden kaynaklandığını tespit etmelidir. Eğer ağrı yatışan yastık, yatak, stres, duruş pozisyonu gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa bu yönde tedbirler alarak boyun ağrısı geçirilebilir.

Boyun ağrısı neden olur?

Kireçlenme: Boyunda oluşan kireçlenme, boyun bağları ve kıkırdakların yıpranmasına bağlı olarak gelişir. Bağlarda oluşan sertleşme ve kemik çıkıntıları omurilik ve sinir kanallarında daralmaya yol açar. Daralma ise sinirlere baskı uygulanmasına ve dolayısıyla boyun ağrısı oluşur. Bu durumda boyun kireçlenmesi boyun fıtığına benzer şikâyetlere sebep olur. Boyun ağrısı, kol ağrıları, uyuşukluk ve güç kaybı gibi yakınmalar baş gösterir. Bu durumda cerrahiye çok nadir başvurulur. Genelde fizik tedavi ve farklı egzersizler ile hastalık tedavi edilmeye çalışılır.

Romatizmal hastalıklar: Eklem ve bağ dokularıyla alakalı gelişen hastalıklar genel olarak romatizmal hastalıklar olarak tanımlanır ve birçok farklı türü bulunmaktadır. Fibromiyalji, ankilozon ve spondilit boyun ağrısına yol açan romatizmal hastalıklar arasındadır.

Boyun fıtığı: Boyun omur kemikleri arasında disk olarak adlandırılan kıkırdaklar mevcuttur. Kıkırdakların içerisinde ise jöle kıvamında bir sıvı bulunur. Jöle kıvamındaki sıvının farklı nedenlerden dolayı taşması ve beraberinde sinirlere baskı uygulaması boyun fıtığına neden olur. Kazalar, bölgeye alınan darbeler, boyun akslarına aşırı yük binmesi, masa başında sürekli hareketsiz çalışmak boyun fıtığı nedenleri arasında sıralanır. Boyun fıtığında yaşanan ilk şikâyetler boyun ağrısı ve boyun hareketlerinin kısıtlanmasıdır. Boyun ağrısı haricinde omuz ve kol ağrıları, baş ağrısı, göğüs ağrısı gibi şikâyetler de yaşanabilir. Boyun fıtığının boyutuna göre kollarda uyuşukluk, güç kaybı gibi şikâyetler diğer belirtilere eklenebilir.

Travma: Boyun ağrılarının büyük kısmı kaza, düşme gibi travmalar nedeniyle oluşabilir. Yüksekten boynu zedeleyecek şekilde düşmek, trafik kazası, spor kazaları boyunda ağrı oluşmasına neden olabilir.

Stres: Boyun ağrısı bazı vakalarda psikolojik olarak yaşanabilir. Stres vücutta birçok probleme yol açabileceği gibi boyun ağrısına da yol açabilir. Kişi kaygılı bir yapıya sahipse vücut stres altındadır. Stresli anlarda vücut kaslarında gerilmeye sebep olan hormonlar salgılanır ve beraberinde boyun ağrısı, tutulma gibi şikâyetler yaşanır. Gerginlik sebebiyle oluşan ağrılar masaj, sıcak pansuman ya da banyo, egzersiz hareketler, kas gevşetici ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Tedavi için en önemli yaklaşım stresten uzak durmak, stresle mücadele edebilmek için savaşmaktır.

Kas spazmı ve duruş bozukluğu: Boyun ağrısı kas spazmı ve kötü duruş bozukluğu nedeniyle sık yaşanan sorunlar arasında yer alır. Oturuş bozukluğu, kazalar, zedelenmeler boyun ağrısına neden olabilir. Aslında boyunda oluşan ağrının tam olarak neden kaynaklandığı bilmek her zaman mümkün değildir. Yatarak Tv seyretmek, sürekli klavye başında kalmak, uzun saatler araç kullanmak, yoğun spor yapmak ve el işi yapmak gibi nedenlerden boyun ağrısı yaşanabilir.

Boyun ağrısına yol açabilecek hastalıklar
Boyun ağrısı nasıl tedavi edilir?

Boyunda yaşanan ağrı tutulma kaynaklıysa herhangi bir tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulmadan kısa sürede kendiliğinden geçebilir. Bu süre zarfında boynun sıcak tutulması ve dinlenmek önemlidir. Boyna masaj yapmak, sıcak kompres uygulamak gibi uygulamalar boyun kaslarının gevşemesini sağlayabilir. Beraberinde boyunluk kullanarak bölgenin sabitlenmesi de boyun ağrısı için faydalı olabilir.

Biberiye yağı, hardal yağı ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlar kullanılarak hazırlanan karışımlarla boyunda ağrının geliştiği bölgeye masaj yapmak faydalı olabilir. Bölgeye masaj yapıldıktan sonra bölge bir havluyla kapatılır. Uygulama 15 gün boyunca düzenli tekrarlandığında boyun ağrısına karşı iyi gelir. Evde alınan önlemlere rağmen boyun ağrısı geçmiyorsa ve her geçen gün kötüye gidiyorsa mutla bir doktora başvurulmalı ve boyun ağrısı altta yatan nedene yönelik tedavi edilmelidir.

Boyun ağrısı için cerrahiye ne zaman başvurulur?
" } ] }